Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ

И още: Обменът на данни между НАП и чуждите данъчни служби от ЕС още е спрян; Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите в София

Стената на язовир "Студена"
Стената на язовир "Студена"    ©  Юлия Лазарова
Стената на язовир "Студена"
Стената на язовир "Студена"    ©  Юлия Лазарова

Четвъртък бе ден без особено интересни събития в страната. Българският парламент заприлича на този в Беларус - без опозиция, след като БСП се въздържа от позиция по предложения от ГЕРБ за председател на антикорупционната комисия действащ главен прокурор Сотир Цацаров, а депутати на левицата също видяха в негово лице "безспорно силна кандидатура". "Патриотите" пък изиграха "изслушване на кандидата", докато за всички е ясно, че изборът е предизвестен, а партиите изпадат в нелепи ситуации.

От Загреб, където се провежда конгрес на Европейската народна партия, премиерът Борисов също сподели мисли по повод другия предрешен избор - на Иван Гешев за главен прокурор. А конгресът на ЕНП избра за лидер на мястото на Жозеф Дол поляка Доналд Туск, досегашен председател на Европейския съвет, заедно с 10-имата му заместници, между които и Мария Габриел.

Светът продължава да се вълнува от показанията в американския Конгрес по процедурата за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Топ дипломатът Гордън Сандланд на практика обвини Тръмп в опит да иска лични политически услуги от украинския президент Володимир Зеленски в замяна на разблокирането на американската военна помощ за Украйна.

ПЕТ ПО ТРИ

Още от водещите новини от деня в три изречения

След протести и оставка прокуратурата се намесва във водния проблем на Перник

Кризата и водният режим в Перник и околните села се задълбочава, като на места водата стига по-късно или за по-малък отрязък от време заради лошата инфраструктура и това причинява сериозно недоволство сред гражданите, които вчера очаквано излязоха на протести и поискаха някой да поеме отговорност. Регионалният зам.-министър Ненков обяви, че управителят на местното ВиК дружество Иван Витанов ще бъде освободен, а днес прокуратурата съобщи, че се е самосезирала и също ще търси виновник. Перник е на воден режим от 18 ноември поради факта, че водата на яз. "Студена", от който се снабдява градът, е на критично ниски нива поради все още неизяснени причини, но вероятно имащи общо с ремонта на съоръжението.

Партиите в парламента имитират активност по предрешения избор на Цацаров за КПКОНПИ

Изборът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) изглежда предрешен, предвид че единствената друга номинация от "Воля" е формална, но партии в парламента все пак пожелаха да имитират някаква дейност около процедурата. "Патриотите" днес изслушаха кандидата и обявиха, че са постигнали съгласие с него по важни въпроси - че антикорупционната комисия не бива да има полицейски правомощия и не бива да прилага специални разузнавателни средства, и така Цацаров ги убедил, че е подходящ за поста. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че левицата всъщност искала нови правила за избор на шеф на КПКОНПИ и затова тя в лично качество нямало да гласува за никого, докато зам.-председателят на група на левицата Драгомир Стойнев обясняваше по bTV, че Цацаров е "безспорно силна кандидатура".

Обменът на данни между НАП и чуждите данъчни служби от ЕС все още е спрян

Обменът на данни между българската приходна агенция и аналогичните служби на останалите държави от ЕС все още е спрян, стана ясно при изслушване на ръководството на НАП в парламента заради пробива в системата й. Според Галя Димитрова, изпълнителен директор на агенцията, проверката на ОИСР (които са инициатор на правилата за обмена по страни) е приключила и България е изпълнила поставените й предписания. Така НАП се надява отново да бъде включена в обмена до март следващата година, когато отделните държави изпращат финансови отчети за мултифункционални групи, опериращи в рамките на ЕС. Идеята на споделянето на такава информация е да се следи по-лесно дали се избягва плащането на данъци.

Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите

Административният съд София-град назначи съдебно-техническа експертиза в хода на делото, заведено от кандидата за столичен кмет Мая Манолова с искане за касиране на местните избори в София. Задачата на експертизата ще е да изчисли отново резултатът на двамата кандидати през протоколите и да сравни правилно ли са отразени в ОИК и ЦИК, както и да установи има ли разминавания в броя на избирателите по списъците на ЦИК на първи и втори тур. След като се запознае с резултатите от нея, съдът тепърва ще реши дали да се пристъпи към броене на недействителни бюлетини.

Прототип на ракета на Мъск претърпя тежка авария

Прототип в естествени размери на космическия кораб Starship Mk1 на компанията SpaceX на Илън Мъск претърпя тежка авария по време на изпитание в щата Тексас. Според изданието NASASpaceFlight сериозните щети са предизвикани при опит до краен предел и налягане да бъдат запълнени резервоари за гориво с криогенна смес - най-вероятно течен кислород или азот. Авторите смятат, че повредите са толкова тежки, че с версията Мк1 е приключено (тя трябваше в следващите седмици да направи тестов 20-километров полет), а цялата програма Starship ще се забави.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"...Ректорът на Софийския университет беше единствен кандидат, пък нямаше протести. Доналд Туск беше единственият кандидат (за председател на ЕНП - бел.ред.), пък нямаше протести..."

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Загреб, където е за конгреса на ЕНП

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Румънците избират президент на балотаж

Румънският президент Клаус Йоханис ще се изправи на балотаж срещу доскорошния премиер социалдемократ Виорика Дънчила на 24 ноември. Очакванията са, че Йоханис, който е от Националлибералната партия и води със солидна преднина след първия тур, няма да има проблем с преизбирането. По време на кампанията си той заяви, че победа за социалдемократите ще е заплаха за демокрацията в Румъния.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новото божоле отново е тук

Всяка година новата реколта от младото вино - божоле нуво, което се прави в Бургундия от сорта гаме, потича към почитателите му точно в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Правилата са строги и важат за всички пазари по света, където се изнася божоле нуво. Празникът се отбелязва в над 100 страни, включително и в България, където младото вино вече се среща често в ресторанти, винени барове и магазини.