Уикенд новини: Осем руски разузнавачи отровили Емилиан Гебрев; EK разследва Volkswagen за завода в Турция

Руското военно разузнаване е изпратило цели осем свои агенти, за да отровят българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев (на снимката) през 2015 г., твърди журналистическо разследване на сайта Bellingcat и изданията Spiegel и Insider

Уикенд новини: Осем руски разузнавачи отровили Емилиан Гебрев; EK разследва Volkswagen за завода в Турция

И още: Бойко Борисов се среща с Тръмп утре; Пропадна съвместният протест на синдикатите за болничните

8508 прочитания

Руското военно разузнаване е изпратило цели осем свои агенти, за да отровят българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев (на снимката) през 2015 г., твърди журналистическо разследване на сайта Bellingcat и изданията Spiegel и Insider

© Николай Дойчинов


Ето че сме към края на поредния сравнително спокоен уикенд. На политическия фронт в България нямаше почти нищо ново. Като изключим откровенията на бившия зам.-председател на парламентарната група на БСП Антон Кутев, че левицата "има нужда от млад лидер", и разкола в синдикалните редици дали трябва да се протестира заради орязването на болничните, ситуацията напомня затишие пред (словесна) буря. Тя най-вероятно ще се разрази след дългоочакваната среща между българския премиер Бойко Борисов и щатския президент Доналд Тръмп, насрочена за понеделник.

Не така безметежна обаче беше ситуацията на "тихия" фронт. Съвместно журналистическо разследване на сайта Bellingcat и изданията Spiegel и Insider за пореден път разкри как страната ни като че ли е безсилна да противодейства на руските подривни действия. И че България се е превърнала в нещо като гара разпределителна за специалните служби на Москва в региона. На обвиненията, че осем агенти на ГРУ са отровили българския оръжеен търговец Емилян Гебрев, веднага реагира руският депутат Андрей Луговой. Той гневно отвърна, че това е координиран опит за дискредитиране на руското разузнаване. Същият този Луговой е един от издирваните за убийството на двойния агент Александър Литвиненко с радиоактивен полоний.

ПЕТ ПО ТРИ

Ключовите събития от уикенда в три изречения

Осем руски разузнавачи отровили Емилиан Гебрев

Оперативна група от осем служители на руското военно разузнаване ГРУ е извършила отравянето на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев през 2015 г., твърди съвместно разследване на сайта Bellingcat и изданията Spiegel и Insider. Ръководител на екипа е бил офицера Денис Сергеев, който е ръководил и операцията по отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри в началото на 2018 г.. Според Bellingcat една от възможните причини за опита за убийство на Гебрев е противоборство между български олигарси в сферата на оръжейния бизнес и подаване на фалшива информация към Русия с цел да я настроят срещу него.

EK разследва Volkswagen за завода в Турция

Европейската комисия е инициирала проверка на подготвяната сделка между германския автомобилен концерн Volkswagen и Турция за изграждане на голям завод в югоизточната ни съседка. Комисарят по конкурентоспособност Маргарете Вестагер и екипът й ще разследват дали обещаната от Анкара субсидия от 400 млн. евро не нарушава правилата на митническия съюз с ЕС. Разследването започва, въпреки че от Volkswagen обявиха, че замразяват инвестицията си заради операцията срещу кюрдите в Сирия.

Пропадна съвместният протест на синдикатите за болничните

Само синдиката КТ "Подкрепа" ще проведе на 27 ноември протестен митинг заради готвените промени при заплащането на болничните. Другият профсъюз КНСБ се е отказал от участие и само запазва стачна готовност, съобщава БНР. Неговите ръководители са обявили, че първо ще се запознаят с предложенията на Националния съвет за тристранно сътрудничество и едва след това ще решат да проведат свой протест.

"Бомбата" с водната криза в Перник е заложена през лятото

Водата в язовир "Студена", който снабдява Перник, е намалявала от юли, но мерки не са взети. Това стана ясно от отговор на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева. В началото на годината количеството вода е било по-високо спрямо 2017 г. и 2018 г., "ВиК Перник" обаче е източило повече, отколкото е бил притокът, и съответно е надвишило разрешения от екоминистерството обем.

Протестиращи поискаха оставка на екоминистъра заради р. Вит

Протестиращи край река Вит поискаха в събота оставките на екоминистър Нено Димов, ръководителя на "Басейнова дирекция – Плевен" и областния управител на София, съобщи bTV. Причина за това са съмненията, че са извършени нарушения покрай навлезлите в коритото на реката машини. На протеста хора от околните села изразиха притеснения, че след намесите в коритото на Вит при високи води реката може да наводни домовете им.

СНИМКА НА ДЕНЯ

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Бойко Борисов се среща с Тръмп

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в САЩ в понеделник, което включва среща с американския президент Доналд Тръмп. Основна тема на разговорите се очаква да бъдат проблемите на сигурността, като акцентите ще са отбранителната политика и енергийната независимост. Очаква се представителите на САЩ да поискат приоритизиране на газовата връзка със съседна Гърция и възможностите за доставка на американски втечнен газ за българския пазар. Също така вероятно ще бъдат обсъдени нови отбранителни инициативи с акцент върху сигурността в Черно море. Темата за премахването на визите ни за САЩ най-вероятно ще бъде учтиво игнорирана.

Очаква се позицията на президента Радев по кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Очаква се следващата седмица президентът Румен Радев да даде индикация каква позиция ще заеме по повод повторното предложение на Висшия съдебен съвет да издаде указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и дали ще сезира по този повод Конституционния съд.

Европарламентът ще гласува състава на новата Еврокомисия на 27 ноември

Гласуването на състава на новата Европейска комисия ще се състои на 27 ноември на обяд, след като новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи колегията на членовете на комисията и тяхната програма. В четвъртък след обмен на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на ЕК Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис председателският съвет проведе последната си оценка на изслушванията на всички кандидати за комисари, обяви изслушванията за приключени и даде зелена светлина за провеждане на гласуването. Потенциален проблем представлява отказът на Лондон да номинира свой еврокомисар с аргумента, че напуска ЕС. Срокът за това изтече в полунощ в петък срещу събота.

Държавата ще покани фирми за строежа на АЕЦ "Белене"

През последната седмица на ноември трябва да стане ясно с кои от заявилите интерес инвеститори държавата ще започне преговори за АЕЦ "Белене", за да се уточни цената, срока на изпълнение, участието на миноритарните акционери, доставчиците на оборудването и т.н.

В края на август бяха подадени общо 13 заявления в организираната от НЕК процедура - цели 7 за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и изпълнение на технически дейности, както и 4 за миноритарно участие и изкупуване на електроенергия. От тях обаче се очаква държавата да покани за основни инвеститори само руската "Росатом" и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), а за доставчици и изпълнители - френската Framatome (бившата Areva) и General Electric. Не е изключено в преговорите да се включи и Христо Ковачки, който подаде заявления за изкупуване на енергия чрез "Атоменергоремонт", "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи".

Плановете на правителството са до пролетта да бъде структурирана проектна компания, която да започне реалната реализация на централата, чиято прогнозна инвестиция е над 20 млрд. лв.

OUT_OF_OFFICE

до 30.11

Френско кино В рамките на тазгодишния Фестивал на френското кино ще бъдат показани шест нови филма: Славни времена" на Никола Бедос (2019), "Вълчият зов" на Антонeн Бодри (2019) и "Стая 212" на Кристоф Оноре (2019). Акцент в програмата ще бъде работата на режисьора Клод Льолуш, която ще бъде представена с три филма, a зрителите ще имат възможността да видят и класическата лента от 1969 г. "Кланът на сицилианците".

Фестивалът ще се проведе на различни локации в София, Пловдив и Варна, като пълната програма можете да видите на www.institutfrancais.bg

26.11

Музика в музея
"Музейко" отваря вратите си за големи и заедно с Ratio организира вечер, посветена на музиката. В рамките на Science Night: Music ще можете да се запознаете с шест презентационни теми, сред които са "Музика в мозъка ни", "Как се създава музика", "Озвучаване for Dummies" и "Музика от нищото". Организаторите са предвидили още демонстрации, работилници, уроци по танци и караоке.

В "Музейко" от 19 ч., билети: 10 - 20 лв. от www.ratio.bg

28.11

Дигитална трансформация Digital Transformation Summit е форум, който цели да запознае малкия и средния бизнес с предимствата на дигиталната трансформация.Ще бъдат засегнати теми като подобряване на обслужването и създаване на уникално потребителско изживяване, оптимизиране на бизнес процесите. Теми са тенденциите при видеомаркетинга, бъдещето на WordPress и какво е инфлуенсър маркетинг.

В "Интерпред" от 9 ч.

28.11

100 години джаз

В Studio 5 от 22:30 ч., вход: 10 лв.

Ето че сме към края на поредния сравнително спокоен уикенд. На политическия фронт в България нямаше почти нищо ново. Като изключим откровенията на бившия зам.-председател на парламентарната група на БСП Антон Кутев, че левицата "има нужда от млад лидер", и разкола в синдикалните редици дали трябва да се протестира заради орязването на болничните, ситуацията напомня затишие пред (словесна) буря. Тя най-вероятно ще се разрази след дългоочакваната среща между българския премиер Бойко Борисов и щатския президент Доналд Тръмп, насрочена за понеделник.

Не така безметежна обаче беше ситуацията на "тихия" фронт. Съвместно журналистическо разследване на сайта Bellingcat и изданията Spiegel и Insider за пореден път разкри как страната ни като че ли е безсилна да противодейства на руските подривни действия. И че България се е превърнала в нещо като гара разпределителна за специалните служби на Москва в региона. На обвиненията, че осем агенти на ГРУ са отровили българския оръжеен търговец Емилян Гебрев, веднага реагира руският депутат Андрей Луговой. Той гневно отвърна, че това е координиран опит за дискредитиране на руското разузнаване. Същият този Луговой е един от издирваните за убийството на двойния агент Александър Литвиненко с радиоактивен полоний.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Цели 8? И даже не са успели? Вярвате ли си? То бива манипулации.. ама чак пък толкова. Или парите от "статията" оправдават всичко?

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Сляпото препечатване превръща медиите - и капитал - в безмозъчен рупор на чужди мисли.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход