Вечерни новини: В очакване на срещата Борисов - Тръмп, опозицията в Хонконг победи на местните избори

И още: ЕК одобри финансирането на инсталация за RDF отпадък в ТЕЦ "София", кредитната активност остава висока

Facebook / Бойко Борисов
Facebook / Бойко Борисов    ©  Facebook / Бойко Борисов
Facebook / Бойко Борисов
Facebook / Бойко Борисов    ©  Facebook / Бойко Борисов

Първият ден от новата работна седмица започна с почти Радини вълнения около посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ. По програма в 21 часа българско време той ще пристигне в Белия дом, където е предвидено първо да има разговор на четири очи с президента Доналд Тръмп. Следва разширена среща на двете официални делегации.

Темата, която взриви социалните мрежи преди седмица - болничните, продължава да стои на дневен ред. В понеделник стана ясно, че двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", са направили обща експертна работна група, която да анализира обезщетенията за временна неработоспособност, причините за драстичния им ръст и да набележи мерки срещу фалшивите болнични.

Добрата новина идва от Германия - по предварителна оценка на института Ifo индексът за настроенията на бизнеса в най-голямата европейска икономика се повишава до най-високото си ниво за последните четири месеца.

В София понеделникът ще завърши с три протеста - майките от движението "Системата ни убива" организират автошествие срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание, а няколко браншови организации - контрапротест в негова защита. Третото шествие е по повод Международния ден на ООН за борба срещу насилието над жени.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Още от водещите новини от деня в три изречения

Тръмп посреща Борисов в Белия дом, сред акцентите на разговорите ще са отбраната и енергетиката

Предстоящата по-късно тази вечер среща между българския премиер и американския президент очаквано е в медийния фокус в България днес (още повече че с него пътува голяма група журналисти), като основните теми на разговора ще са енергетиката и по-точно проекти като АЕЦ "Белене", продължението на "Турски поток" в България и потенциални други газови проекти, както и сигурността и отбраната - присъствието на НАТО в Черноморския регион, сделката за изтребителите F-16, евентуално темата за превъоръжаването на пехотатата и др. Отношенията със САЩ са безспорно ключови за страна като България, като от срещата с Тръмп Борисов очаква и благоприятен за управлението му политически ефект. Контекстът, в който ще се проведе тя, обаче може да затрудни еднозначната оценка - Борисов е последният от върволицата източноевропейски лидери, които посетиха Белия дом в последните 2 години, а в момента ситуацията е сложна за Тръмп предвид недобре развиващата се за него процедура по импийчмънт в Конгреса.

ЕК дава зелена светлина за финансиране на инсталация за изгаряне на RDF отпадък в ТЕЦ "София"

Европейската комисия одобри финансирането за изграждане на централа за комбинирано производство на енергия от RDF отпадъци в "Топлофикация София". Финансовата помощ от ЕС е в размер на 94 млн. евро и е от оперативна програма "Околна среда". Останалата част от сумата - около 3 млн. евро, ще е под формата на заем от Столичната община, като срокът за изграждане на инсталацията е 2023 г. Дотогава общината ще плаща милиони на местни бизнесмени за изгарянето на RDF отпадъка, който се получава при работата на завода за боклук.

Кредитната активност в България остава висока

Кредитирането в България продължава да расте със стабилни темпове, а важен мотор продължават да са потребителските и ипотечните заеми. През октомври последните растат с цели 14% до 10.5 млрд. лв. Това е и отражение на началото на активния банков сезон, в който се правят промоции, има засилена активност от страна и на търсещи, и на предлагащи заеми. Потребителските заеми са нагоре с 10.8% до 11.22 млрд. лв. Бизнесът е получил с 5.2% повече заеми до 34.4 млрд. лв. Кредитната активност е важен показател за състоянието на икономиката, а ипотечните заеми са сред основните двигатели за пазара на имоти.

Опозицията в Хонконг спечели огромна победа на местните избори

Опозицията в Хонконг спечели категорична победа на изборите за представители в районните съвети, които се проведоха при рекордна избирателна активност на фона на продължаващи вече шест месеца антиправителствени протести. Резултатите от вота увеличават натиска върху ръководителя на града да изслуша призивите за демокрация. Демократичните кандидати си осигуриха близо 90% от 452-те места в районните съвети въпреки силната мобилизация на проправителствения блок, подкрепян от Пекин.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

На 26 ноември е ежегодното регионално събитие за предприемачи SEE Growth Summit, организирано от "Капитал" и Организацията на предприемачите (Entrepreneurs Organization) в Югоизточна Европа. Конференцията събира на едно място доказани предприемачи и експерти по бизнес развитие.

СДЕЛКА НА ДЕНЯ

Собственикът на Louis Vuitton купува Tiffany в мегасделка за 16 млрд. долара

Луксозният конгломерат LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), собственик на Louis Vuitton, ще купи американската компания за бижута Tiffany за 16.2 млрд. долара, или 14.7 млрд. евро. Това е най-голямата в историята сделка между компании за луксозни стоки, пише Bloomberg. Тя е и най-голямото придобиване на LVMH до момента и се очаква да бъде финализирана до края на 2020 г.

Tiffany е едно от най-известните имена в индустрията с бижута и часовници. Според Reuters се очаква сделката да подсили бизнеса на LVMH в бижутерската индустрия и още повече да увеличи присъствието ѝ в САЩ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Борис Джонсън даде старт на предизборната програма на консерваторите

Британският премиер Борис Джонсън се снима с бик, подстригва овца и сервира говеждо и агнешко месо по време на Кралския зимен панаир в Уелс. Лидерът на консерваторите даде старт на предизборната програма на партията със слогана "Да приключим с Брекзит! Да освободим потенциала на Великобритания!".