Президентът: Отчетността на главния прокурор приключва с избора му
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Президентът: Отчетността на главния прокурор приключва с избора му

Иван Гешев пристига за среща с президента, преди Румен Радев да обяви, че е подписал указа за назначаването му за главен прокурор

Президентът: Отчетността на главния прокурор приключва с избора му

Румен Радев подписа указа за назначение на Иван Гешев и обяви консултации за промяна на конституционния модел на прокуратурата

6719 прочитания

Иван Гешев пристига за среща с президента, преди Румен Радев да обяви, че е подписал указа за назначаването му за главен прокурор

© Велко Ангелов


"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му." С тази знакова фраза днес по обед президентът Румен Радев обяви, че няма друг изход по конституция, освен да подпише указа за назначаване на досегашния зам. главен прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор, въпреки, че и повторното гласуване на кандидатурата му от Висшия съдебен съвет (ВСС) не е разсеяло съмненията около процедурата по избора му.

Румен Радев
Фотограф: Анелия Николова

Изявлението си държавният глава направи, след като се срещна с Гешев в сградата на президентството. Президентът не може да нарушава конституцията, обяви Радев и анонсира широк обществен дебат за промяна на основния закон по отношение на цялостния модел на българската прокуратура – място, функции, отношение с други институции.

Решението на президента да подпише указа на този етап е единственото възможно

Иванка Иванова, "Отворено общество", пред БНР

На излизане от президентството Гешев на практика влезе в задочен спор с Румен Радев, като обяви, че прокуратурата не е безконтролна, нито главният прокурор е всесилен и безконтролен. Според избрания за главен прокурор това са митове, създадени от един политико-олигархичен кръг, които той ще оборва в бъдеще. Парадоксалното е, че той за пореден път даде да се разбере, че не разбира принципа за разделение на властите и функционирането на правосъдието с тезата си, че съдът е орган, който се бори с престъпността в една система наравно с прокуратурата и правоохранителните органи и всички наравно са отговорни за неудачите на тази битка.

Какво каза президентът

Съобщението за подписването на указа държавният глава съпроводи с кратко, но ударно изявление пред медиите, с което ясно очерта проблемите около избора на Гешев, непроменената си отрицателна оценка за тази процедура и своите намерения да работи за промяна. (Цялото изявление на президента вижте в карето отдолу.) Тезисно посланията на президента могат да се очертаят в няколко насоки:

 • Начинът на провеждане на избора за главен прокурор е породил съмнения в обществото, които и повторното гласуване не е успяло да разсее.
 • След повторното връщане на предложението президентът няма друг ход по конституция, освен да подпише указа.
 • Основен проблем на прокуратурата в сегашния ѝ вариант е, че тя работи селективно, вместо да преследва всички, които са нарушили закона без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Не става въпрос за масовата престъпност, а за престъпленията на властта - "за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ".
 • Основен проблем около фигурата на главния прокурор е неговата безконтролност. "В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура", каза президентът, с което по същество реферира към становището на Венецианската комисия, констатациите в решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", аналогичните констатации в независимия одит на прокуратурата от петима прокурори от Службата за подкрепа на структурната реформа и др. за всесилната и безконтролна фигура на българския главен прокурор. Заявлението му е особено знаково, доколкото в началото на декември се очаква Венецианската комисия да даде оценка как българските власти изпълняват ангажимента си за създаване на законови гаранции за ефективно разследване на главния прокурор.
 • От 30 години стои нерешен проблемът с цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Затова президентът започва широк обществен дебат за промени в конституцията, в който ще покани академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

Идеята за широк обществен дебат за промени в основния закон по повод на прокуратурата бе повдигнат наскоро от доц. д-р Атанас Славов в коментар за възможните реакции на президента на компрометирания избор на Гешев. Тогава доц. Славов заяви пред "Капитал", че президентът има силен коз – след широки обществени консултации да инициира промени в конституцията, въвеждащи реална отчетност и отговорност на главния прокурор - в защита на върховенството на правото и независимостта на съдебната власт и в изпълнение на многократно отправените международни препоръки. "Ако се възползва от тази възможност, президентът ще остане в историята като първия държавен глава, осъществил това изключително важно правомощие. Политическият ефект от едно такова решение е генерирането на обществена подкрепа извън кръга традиционните му избиратели", заяви доц. Славов.

Новият главен прокурор Иван Гешев: Прокуратурата е достатъчно отчетна. Мит е, че главният прокурор е всевластен

Зам. главният прокурор Иван Гешев излезе от президентството минути след като президентът приключи с изявлението си пред медиите, както е по протокол. На излизане той даде изявления за журналисти, с което на практика влезе в противоречие с президента по няколко въпроса, включително по проблема за отчетността на прокуратурата и безконтролността на главния прокурор. Особено впечатляващо е, че той за пореден път показа, че не схваща базисните принципи за функционирането на властите и че съдът не е борец срещу престъпността наравно с МВР и прокуратурата, а безпристрастен арбитър (или поне такъв трябва да бъде). Посланията на Гешев в тезиси:

 • "Прокуратурата е достатъчно отчетна", категорично заяви Гешев. Схващането за безконтролната и безотчетна прокуратура е "мит", създаден от "един политико-олигархичен кръг", но "не прокуратурата е проблемът на държавата, както се опитва да го пресъздава този кръг. Но да се фиксираш и да си изградил своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар че някои постигат чист личен и политически интерес".
 • "Категорично смятам да развенчая мита, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко". Това щяло да стане с обяснение, защото през годините не е било обяснявано достатъчно на обществото, обясни Гешев. "Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Дали ще има конкретно досъдебно производство, дали няма да има. Дали за случая БФС, дали за друг случай решава конкретният прокурор, който е компетентен, и прокуратура, която да се произнесе. Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. И това, че е безотговорен, също не е вярно. За това, че той контролира всичко, също не е вярно. Това е политика."
 • Ако борбата с престъпността не върви, за това наравно са виновни и правохранителните органи, и прокуратурата, и съдът, МВР. "Борбата с престъпността зависи от правоохранителните органи, които са много, прокуратурата и съда. Не може една система да работи и [за това] да е виновна само една част от тази система. Всички в тази система трябва да си вършат работата и да си я вършат качествено, в рамките на своята функционална компетентност. Няма как една структура да обвиняваме за това, че не работи цялата система. А не е вярно и че не работи", заяви Гешев. (Бел.ред.: Всъщност тезата на Гешев, освен че е концептуално неправилна, е също така и логически неточна – всичко в една обвързана система може да се провали, когато само една част от нея престане да функционира или пък функционира лошо. Когато става въпрос за връзката между прокуратурата и съда, тя е еднопосочна – от прокуратурата зависи изцяло дали съдът изобщо ще бъде сезиран, а след това – от качеството на обвинителния акт зависи до голяма степен крайният резултат. Практиката познава редица случаи на изначално провалени дела.)
 • "Главният прокурор не е пощенска кутия. Има компетентни прокуратури." С този иначе двусмислено звучащ изказ Гешев обясни, че не харесва практиката българските политици да използват внасянето на сигнали до главния прокурор като политическа реклама. Далеч по-добре е те да си внасят сигналите до компетентната прокуратура.
 • Не смятам, че съм работил селективно по делото КТБ, нито пък някой от екипа по това дело.

По информация на "Капитал" проверките във Върховната касационна прокуратура за имуществото на Цветан Цветанов Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева са приключили в началото на ноември и са били изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура. Тя трябва да реши в едномесечен срок дали да образува досъдебни производства.

Гешев на няколко пъти повтори, че българите очакват предимно справедливост, и отказа да отговаря за конкретни проверки и дела във връзка със заявката на президента, че се работи селективно по някои производства. Отхвърли и въпроса на журналистите дали осем месеца е достатъчен срок за една проверка, визирайки проверките по скандала "Апартаментгейт".

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Очаква се междувременно той да бъде избран за председател на антикорупционната комисия, след като бе номиниран от управляващите за този пост. В парламента форсираха избора доста сериозно, така че той може да приключи до средата на декември и тогава Иван Гешев ще встъпи в длъжност по-рано.

Изявление на президента Румен Радев по повод повторния избор на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му

В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее.

Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост.

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.

Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите.

Благодаря за вниманието!

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му." С тази знакова фраза днес по обед президентът Румен Радев обяви, че няма друг изход по конституция, освен да подпише указа за назначаване на досегашния зам. главен прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор, въпреки, че и повторното гласуване на кандидатурата му от Висшия съдебен съвет (ВСС) не е разсеяло съмненията около процедурата по избора му.

Румен Радев
Фотограф: Анелия Николова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Гешев: "Категорично смятам да развенчая мита, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. "

  Гешев e прaв ;) Kakmo и бившият главен прокурор Иван Татарчев гo формулира: " нaд главният прокурор e (caмo) господ". Taka че нaиcmинa главният прокурор нe е всевластен...

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Принципна и издържана позиция. Бих го поздравил, ако наистина докаже, че тя не е само проформа.

  Искам наистина да видя това широко обсъждане. Искам да чуя идеи. Проблемът е, че при първото изразено желание президента да контролира този или онзи процес - веднага ще бъде обвинен в желание за политическа власт.

  Ако БСП не си траеха за всичките общи корупционни проекти на ДПС и ГЕРБ, може би и президента щеше да е малко по-настоятелен по изброените от него скандали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK