Прокуратурата стигна Елена Йончева и в Европарламента

Ако Йончева не се откаже доброволно от имунитета си, процедурата за свалянето му в ЕП може да й осигури важна трибуна

Елена Йончева на първомайски митинг при откриване на предизборната й кампания
Елена Йончева на първомайски митинг при откриване на предизборната й кампания    ©  Цветелина Белутова
Елена Йончева на първомайски митинг при откриване на предизборната й кампания
Елена Йончева на първомайски митинг при откриване на предизборната й кампания    ©  Цветелина Белутова

Българската прокуратура е изпратила искане до Европейския парламент за сваляне на имунитета на Елена Йончева като евродепутат, за да може да продължи разследването срещу нея по обвинение за пране на пари - 333 хил. евро, получени от КТБ. Новината бе потвърдена от председателя на европарламента Дейвид Сасоли, който съобщи това в началото на днешното заседание в Страсбург, както изисква правилникът на институцията.

Точно година по-рано, през ноември 2018 г., заради същото разследване главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева като депутат в българския парламент и тя сама даде съгласие за свалянето му. Междувременно обаче през май т. г. Йончева бе избрана за депутат в Европейския парламент, където отново се сдоби с имунитет като евродепутат. В този смисъл искането на имунитета на Йончева като евродепутат звучи рутинно и предизвестено - разследването срещу нея е спряно заради новия й имунитет, а за да продължи, се налага той да бъде свален.

В български контекст обаче разследването срещу Йончева звучи твърде изолирано на фона на множеството други данни за стотици и хилади финансирани от КТБ, които прокуратурата не успя да съзре. Но далеч по-съществено е сравнението със странното развитие на казуса около един доскорошен евродепутат - Николай Бареков, щедро финансиран от КТБ както в лично качество, така и като телевизионен мениджър, докато е лидер на партия "България без цензура". Срещу Бареков обаче обвинения няма, не е известно да има и разследване срещу него, но пък може да се каже, че неговото сътрудничество с главния прокурор Сотир Цацаров датира от пролетта на 2013 г. когато той "сигнализира" прокуратурата за "Костинбордската афера". (Подробности за случая с Бареков вижте в карето най-долу.)

За разлика от това атаките срещу Йончева започнаха м. г., след като тя се очерта като реален опонент на неприемливи управленски практики. Тя създаде много проблеми на управляващите със сигналите и филмите си за оградата по границата, за шуробаджанащината в хасковската градска управа, проблемното поведение на министъра на културата около изпълнението на Ларгото в столицата (скандала "Ало, Банов!") и др.

Обвинението срещу Йончева

Елена Йончева е обвинена в пране на пари заради финансиране от КТБ, което е получила през офшорна компания, с която притежавано от нея дружество е учредило съвместна фирма. Финансирането е било за изготвяне на 7 филма за ТВ7 през 2013 г., като за целта тя е получила пари за закупуване на техника и заплащане на труда й.

Самата Йончева окачествява обвинението като абсурдно, като твърди, че през 2013 г. нито държавата, нито БНБ са знаели, че около КТБ има проблем, а самата техника, закупена с тези пари и използвана за снимане на филмите, е налице. По-рано днес Йончева благодари на прокуратурата със статус във facebook за искането до ЕП: " Убедена съм, че това е пътят, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни."

Йончева също напомни, че миналата година сама се е отказала от имунитета си на депутат в българския парламент и обяви, че "това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо". Тя припомня, че е подала жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу отправените ѝ обвинения, като жалбата е приета за разглеждане, което означава, че ЕСПЧ е преценил, че не е явно неоснователна.

Михаил Екимджиев: Наказателната репресия срещу Йончева има паралегални цели

Жалбата на Йончева до Европейския съд по правата на човека е изпратена през юни т. г. по повод на образуваното й наказателно производство за пране на пари, заяви за "Капитал" адвокатът по делото в Страсбург Михаил Екимджиев, като акцентира, че досега такова оплакване не е правено по българско дело. Основното оплакване в жалбата всъщност е за нарушеното право на свобода на изразяване и разпространяване на информация спрямо Йончева като разследващ журналист и депутат от най-голямата опозиционна партия.

"Тезата в жалбата е, че наказателната репресия срещу г-жа Йончева не цели разследване и наказване на извършено от нея престъпление от общ характер, а е институционално отмъщение заради нейните журналистически разследвания и заради изказванията й като народен представител. Както всички си спомняме, те доведоха до сериозни сътресения в управляващата коалиция, оставка на Делян Добрев, проверки на оградата по границата и т.н. Огледалната страна на това оплакване е нарушение на чл. 18 от конвенцията, който не допуска предвидените в конвенцията ограничения на основните права и свободи да бъдат използвани за цели, различни от посочените в самата конвенция. Както посочих, наказателната репресия има паралегални цели - политическа саморазправа чрез прокурорска репресия с изявен журналист и народен представител. Разбира се, в жалбата има и дежурните оплаквания за нарушения на презумпцията за невиновност, свързани с изказвания на прокурори, както със съдържанието на самото искане на главния прокурор пред Народното събрание за искане на имунитета й", каза Екимджиев.

Засега не е известен случай, в който ЕП да е отказал свалянето на имунитет на евродепутат при молба на национални институции, коментират наблюдатели. Самата Йончева коментира, че е "практика на Европейския парламент да гласува доверие на националните институции". Единственият друг български евродепутат, спрямо когото е прилагана процедурата на сваляне на имунитет, е председателят на ПЕС Сергей Станишев през 2015 г. - по обвинение за изгубени от него секретни документи като премиер. Дело, за което вече никой не си спомня, след като през декември 2016 г. Станишев бе оправдан от Софийския градски съд след седемгодишно мотане, а после делото бе прекратено по давност.

Предстои да се види дали Йончева ще се откаже доброволно от имунитета си на евродепутат или ще се опита да се защити пред ЕП. Зам.-председателят на ПГ на БСП в парламента Крум Зарков написа във Facebook, че въпреки нейното желание да изчисти името си възможно най-бързо в съда той се надява Йончева "да не бърза да се отказва от имунитета си, както го направи в България, а да се възползва от процедурата и да запознае Европейския парламент с абсурдността на повдигнатото ѝ обвинение".

Процедурата

Искът на прокуратурата ще се разгледа от правната комисия на ЕП. Самата Йончева не може да присъства на разискванията за отнемането на имунитета ѝ, но има право да бъде изслушана от правната комисия и да представи всяка информация или документи, които тя счита за необходими. В същото време правната комисия на ЕП има право да изисква и допълнителна информация, включително от отговорния национален орган, подал искането, в случая българската прокуратура.

Въпреки че правната комисия няма право да се произнася за вината на Йончева или дали има основания за наказателно преследване от страна на националния орган на базата на представените пред нея доказателства, тя може да излезе с мотивирано решение относно процедурата, допустимостта на искането и компетентността на националния орган. По този начин Йончева може на теория да използва процедурата за сваляне на имунитета на ЕП, за да привлече внимание към проблемите в обвинението срещу нея и към двойния стандарт на българската прокуратура по случая КТБ. Решението на правната комисия на ЕП след това ще бъде обсъдено и гласувано в самия Европейски парламент.

Подкрепа от Нинова, но за какво?

Председателят на БСП Корнелия Нинова също изрази подкрепата си за Йончева във facebook и обяви, че евродепутатите на БСП подкрепят Йончева така, както са направили депутатите на партията в българския парламент. По-интересното от становището на Нинова е, че тя призова Станишев като председател на ПЕС да запознае лидерите на другите партии в ПЕС, за да излязат с обща позиция в подкрепа на Йончева.

Факторът "Бареков"

Двойният стандарт по отношение на Елена Йончева се вижда много ясно, ако сравним съдбата й с тази на един доскорошен евродепутат - Николай Бареков.

По делото КТБ има множество доказателства, че бившият телевизионен водещ е бил финансиран от Цветан Василев - както лично, така и през политическия проект "България без цензура", който вкара него и Ангел Джамбазки в Европейския парламент през 2014 г.

Според показанията на няколко свидетели по нареждане на Цветан Василев от КТБ са били изваждани пари в брой, които са били предавани в пликове, а накрая - месец преди местните избори - и в чувал.

Отделно Бареков е получавал и бонуси заради управлението на ТВ7 и ББТ (и двете фалират впоследствие).

Пак с пари от банката е финансирана покупката за 1 млн. лв. на луксозна къща в кв. Драгалевци. Тя е придобита от фирмата "Инвестиция.БГ", която е собственост на две момичета, работили за "България без цензура". Впоследствие те прехвърлят имота на офшорно дружество, а тази пролет негов собственик става жената до Бареков - Олга Календерска.

Тази пролет Върховният административен съд окончателно потвърди и данъчно-ревизионния акт, който НАП издаде на Бареков, и в който беше констатирано, че той не е декларирал приходи и съответно не е платил данъци за близо 35 хил. лв.

Въпреки всички тези факти Николай Бареков не е привлечен като обвиняем - нито за пране на пари, нито по друго обвинение, а и не е известно да е обект на разследване от прокуратурата. През 2013 г. Бареков организира протести в подкрепа на Сотир Цацаров, а активист на неговата партия беше забелязан сред организаторите на протестите в подкрепата за номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.

По темата работи и Мирела Веселинова