Фандъкова предложи увеличение на данъците за по-стари и мощни коли

По-високи данъци ще има и при сделките с имоти

Според Фандъкова хората в София получават най-добри доходи в сравнение с другите градове и затова "едва ли ще се откажат от автомобила"
Според Фандъкова хората в София получават най-добри доходи в сравнение с другите градове и затова "едва ли ще се откажат от автомобила"    ©  Надежда Чипева
Според Фандъкова хората в София получават най-добри доходи в сравнение с другите градове и затова "едва ли ще се откажат от автомобила"
Според Фандъкова хората в София получават най-добри доходи в сравнение с другите градове и затова "едва ли ще се откажат от автомобила"    ©  Надежда Чипева

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лв. повече. Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).

Ако предложенията бъдат приети от общинския съвет в края на годината, в София ще има и увеличение на данъка върху възмездно придобитото имущество - при сделки с имоти, автомобили и т.н. той ще нарасне от 2.5 на 3%, обяви кметът на София.

Такса "смет" и данъкът върху недвижимите имоти няма да се увеличават.

Като причина за промените Фандъкова припомни предизборното си обещание да вземе мерки за по-добро качество на въздуха, както и нуждата от по-добра инфраструктура в кварталите. Сега Столичната община очаква да събере от по-високите данъци за МПС около 18 млн. лв., които да инвестира в "по-добър довеждащ градски транспорт и градско озеленяване". Други 20 млн. лв. повече ще има от данъка върху сделките, които пък ще се инвестират в ремонти на квартални улици и тротоари. Половината от събраните средства ще отидат директно при районните кметове, което пък е проблясък в посока обещаната децентрализация на управлението.

Стара и скъпа

Собствениците на автомобилите с екологични стандарти евро 0, 1 и 2 ще плащат с до 40 лв. повече, а тези на автомобилите със стандарти 3 и 4 - със 17 лв. Въпреки че увеличава данъкът за по-старите и замърсяващи автомобили, Фандъкова няма да стимулира гражданите да купуват нови коли, тъй като при тях данъкът не намалява.

Така например за кола с мощност 103 kW, която е произведена преди 7 години и има стандарт евро 5, догодина ще се дължи около 110 лв. Ако автомобил със същата мощност е със стандарт евро 3, ще плащате близо 130 лв.

Сумата на данъка расте драстично с мощността на колата. Така например автомобил със стандарт Евро 5, но с мощност на двигателя 140 kW, ще плащате годишен данък около 190 лв., а ако колата е по-стара, например от 2008 г., налогът ще е 238 лева. (Сумите не са съвсем точни, защото общинският съвет още не е гласувал каква да бъде цената за 1 kW мощност. Сметките са на база миналогодишните ставки и предвиденото увеличение на коефициента.)

Колко ще бъдат засегнати

Собствениците на по-нови автомобили, със стандарти 5 и 6, също ще плащат повече, ако мощността на двигателя им е над 74 kW. От общо 787 хил. регистрирани коли в София 180 хил. са с такива стандарти, посочи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Според него около 360 хил. автомобила няма да бъдат засегнати от увеличението на коефициента за мощността, но пък в тази бройка влизат и такива автомобили, чийто данък ще се вдигне заради екологичния стандарт.

Заради неефективния контрол обаче остава проблемът с масовото премахване на катализатори и филтри за твърди частици, което де факто прави дизелите още по-вредни.

След промените, влезли в сила през 2019 г., данъкът се определя на базата на три компонента - възрастта на колата (коефициентът е определен със закон), както и от мощността и екологичния стандарт, които се определят с решение на общинския съвет).

"Увеличението е минимално. Не очакваме хората да забравят за автомобила си, а по-скоро искаме да подобрим градския и довеждащия транспорт с новата инвестиция. Видяхте какво стана в Букурещ - там сумите, които плащат собствениците на по-замърсяващи автомобили, са сериозно увеличени. Ние искаме да вървим в тази посока и планираме да започнем дискусия по този повод. Но това е една малка стъпка в правилната посока", коментира Фандъкова.

Сделките поскъпват

Фандъкова предложи и увеличение на данъка за придобиване на имущество, който най-вече засяга сделки с имоти и автомобили. От 2.5% досега той нараства на 3% от материалния интерес. По думите на кмета в София се сключват около 115 хил. такива сделки годишно, като половината от тях са на стойност 2 хил. лв. Въпреки това при сделка с имот на стойност 100 000 евро увеличението на налога ще е 500 евро - от 2500 до 3000 евро, а при кола за 10 000 лв - с 50 лв. (от 250 до 300 лева).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  liz31552545 avatar :-|
  liz31552545

  Нека вдигат всякакви данъци, нямат грижи. Днес подслушах един разговор, в който ставаше дума, че при сегашната пенсионна система стимулът да внасяш вноски вече е нулев, защото месечната сума, която внасяш днес най-вероятно е по-голяма от евентуалната месечна пенсия, коато ще вземеш след време, така че по-добре въобще да не се осигуряваш за пенсия. Със здравните осигуровки е подобно: ако плащаш 8% върху максимума от 3000 лв. тоест 240 лв. всеки месец ще получиш точно същата услуга от здравната каса, както и безработния , който плаща 22лв. месечно.Значи и здравната осигуровка има смисъл само на минималната ставка. Такса смет няма нищо общо с боклука, който създава всеки от нас. Задачата е Вълкът да е доволен. Така че някаква веакция от данъкоплатеца сигурно ще последва...

 • 2
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  Нищо екологично няма във вдигането на данъка за печките с 10-15 лв. Това си е пълнене на съдрания чувал. Ако вечната Фандъкова беше любезна да се мотивира колко от 787-те хил. автомобили в София ще засегне тази мярка, с колко ще се увеличи прихода в бюджета и за какво ще се харчи, щеше да а нормално. Ама не е. Както не е и управлението на ГЕРБ.

 • 3
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Нормално да. Тъй и тъй краденето е основно занимание на общинарите, що да няма повечко за крадене, та то си е процент от бюджета.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Катализаторите кога???

  Трябва да взимат книжката на собственици на коли с премахнат катализатор!

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  И какво - като ми вдигнат данъка няма да си карам колата, що ли? Освен това, защо нищо не се говори за колите на газ, или важното е да се приберат още пари, които да потънат в безотчетните ремонти и в прогнилата топлофикация?!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "liz31552545":

  Това е абсурдно и напълно грешно спрямо формулата, по която се изчислява пенсията в момента.

  Който не плаща осигуровки - граби от родителите си. Твоята пенсия ще я плаща някой друг. Това е солидарната система.

 • 7
  prx15601314 avatar :-|
  prx15601314

  при сегашната пенсионна система стимулът да внасяш вноски вече е нулев"
  Ай добро утро само че ще внеса поправка - не е нулев - отрицателен е. Никога не е било далавера освен ако не си държавен служител, защото там 60% от осигуровките ти ги плаща държавата. СОЛ - абсурд и пълна глупост ако го правиш с цел висока пенсия

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#2] от "xte29566872":

  Всичко това го има в анонса на Фандъкова и дори го има в другата статия по темата в дневник.

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "prx15601314":

  Пожелавам ви да не се осъгурявате за пенсия но да сте жив и здрав до дълбоки старини. И да живеете 40 години на социална пенсия която аз и другите данъкоплатци ще ви осигурим. И ви пожелавам да не ви помагат децата ви за да можете да се кефите че сте много умен и не сте внасяли за пенсия.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "liz31552545":

  Здравната застраховка е на застрахователен принцип докато пенсията е на осигурителен. В България плащаш процент от заплатата защото това е остатък от андрешковското мислене, в много други държави (германия) е фиксирана сума за конкретен пакет. Така ще стане и тук в един момент. Но пенсионната вноска е разлина защото ти внасяш сега и ше получиш в бъдеше но сумата която
  е получиш се смята въз основа на вноската. Няма вече (за новите пенсионери от някакъв момент) три най-добри години, няма трудов и осигурителен стаж, няма приравняване при гледане на дете или висше образование. От 2000'та всяка вноска е с точна сума и пенсията ще бъде сметната спрямо тия пари. Така че ако внасяте минимум да не се чудите що взимате минимум. А трудно се живее със 180 на месец, особено като си стар и болен !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход