"Санкциите" за заменките: Възмездие или втори подарък
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Санкциите" за заменките: Възмездие или втори подарък

При оценката на терените не е вземано предвид, че те могат да влязат в регулация, което би вдигнало цената им в пъти - особено на тези по морето и близо до други курорти

"Санкциите" за заменките: Възмездие или втори подарък

Сумата, която държавата търси от фирмите, участвали в заменки на гори, изглежда трудносъбираема

Деница Ватева
6519 прочитания

При оценката на терените не е вземано предвид, че те могат да влязат в регулация, което би вдигнало цената им в пъти - особено на тези по морето и близо до други курорти

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Десет години по-късно държавата най-после обяви какви санкции ще търси от участниците в скандалните заменките на гори при тройната коалиция
 • Сумата от общо 80 млн. лв. изглежда многократно по-ниска от публичните хипотези за щети от стотици милиони.
 • Индивидуалните санкции по общо 103 сделки остават тайна

Февруари 2010 г. Бойко Борисов, по това време премиер в първия си мандат, обявява гневно на пресконференция, че България е заплашена с огромни глоби заради замените на гори, извършени на безценица по време на управлението на тройната коалиция. Причината - Европейската комисия (ЕК) разследва дали сделките, извършени след присъединяването на България към ЕС през 2007 г., не представляват непозволена държавна помощ към частни субекти, които са заменили често разпокъсани парцели във вътрешността на страната срещу апетитни горски терени - основно по крайбрежието, в близост до други курорти или големи градове. Щетите са огромни. Само за 15 от тях потенциалната глоба може да надхвърли 55 млн. евро, твърди премиерът. Това всъщност е разликата между цените, на които са сключвани сделките, и реалните пазарни цени. И добавя: "Информацията, която имаме, е, че сумите може да стигнат до милиард и половина..." По думите му всеки българин ще трябва да плати за "заменките на Станишев, Доган и Царя".

Почти 10 години по-късно, в третия мандат на Бойко Борисов, заплахата, че всички ще платим заменките, изглежда доста реална. Но не заради потенциална глоба от ЕК - нея, за щастие, България успя да избегне. А заради факта, че уж милиардните щети се оказаха оценени на едва... 80 млн. лв. Това е сумата, която държавата ще си търси като доплащане от участниците в 103 сделки за общо 22 хил. дка гори. Простата математика показва, че "санкцията" е средно по 3636 лв за декар, или 3.6 лв. на кв. м - по-скоро символична сума, която наистина звучи като втори подарък за участниците в заменките.

Каква развръзка само

Казусът със замените на гори буквално пусна корени в публичното пространство през последните повече от 10 години. След протести, разследвания, мораториуми за терените, съдебни дела срещу длъжностни лица и какво ли още не едва през 2014 г. Брюксел потвърди, че заменките наистина представляват непозволена държавна помощ. Изборът пред България бе да развали сделките или да си потърси от участниците в тях разликата спрямо пазарните цени. Кабинетът избра второто, но му отне цели 3 години да намери оценител по сделките - накрая избра държавната фирма "Агролеспроект" (виж карето). Работата отне общо още две години и най-после миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви резултата: държавата ще си търси доплащане от 80 млн. лв. Това е общо главницата на надвзетите суми по 103 сделки за 22 хил. дка гори, върху които ще се начисляват и лихви, стана ясно от обяснението й. В момента до участниците в тези сделки - 51 фирми, 33 физически лица, три общини и едно ловно-рибарско сдружение, се изпращат уведомителни писма за решението, след което ще започне и процедура по събиране на вземанията.

Сделки за други 11 хил. дка пък се оказаха изрядни и от тях няма да се иска доплащане. Сред тях попадат също и емблематични случаи по Черноморието (виж втория текст).

Как е изчислена сумата

Колко точно са индивидуалните суми, които ще трябва да връщат участниците в неизрядните сделки, не е ясно - Агенцията по горите отказа да предостави на "Капитал" справка за най-големите длъжници с мотив, че това било служебна информация. Осреднената "санкция" е едва 3636 лв. за един декар гори, или 3.6 лв на кв.м, което логично доведе и до коментари от природозащитните организации, че държавата отново дава държавна помощ на фирмите със заменките, като не търси от тях реалната разлика до пазарната стойност на парцелите. "Според МЗХГ един декар на първа линия на морето от Крапец до Лозенец и в София, Варна, Бургас, Боровец, Пампорово, Банско, Разлог и на други красиви местенца струва средно 8500 лв., а лошата тройна коалиция ги продала за 5260 лева. Може те ли тогава да ми загърнат и на мен два декара в Лозенец", написа в профила си във фейсбук председателят на асоциацията на парковете в България Тома Белев, който сега е и общински съветник в София.

Веселин Каров, ръководител на оценителната комисия по сделките в "Агролеспроект", обясни, че методиката, по която са оценявани парцелите, включва оценка на земята и оценка на насажденията върху нея. "Всеки конкретен имот е оценен според установения му траен начин на фактическо ползване. Не са взети предвид цените на недвижимите имоти, след урегулиране, т.е. евентуалните бъдещи намерения за тези имоти, тъй като към момента на оценката те са били горска територия", казва още той.

Казано с други думи, при определяне на стойността на терените не е вземано предвид, че те могат да се превърнат в такива за застрояване, което би вдигнало цената в пъти. А това лесно се вижда от пример, който дава природозащитната организация "Бетономорие", която се бори срещу презастрояването по Черноморието. Става дума за сделка от 2007 г. за замяна на над 1000 дка гори в района на Балчик. Тогава терените са оценени на 13.7 млн. лв. През 2009 г. са ипотекирани за 152 млн. лв., т.е. пазарната оценка на земята е над 11 пъти по-висока.

Дългият път на събираемостта

Изпратените в момента уведомителни писма до фирмите, които ще трябва да възстановяват пари от заменки, всъщност са едва началото на опита на държавата да си събере сумите. А той според много прогнози може да отнеме години, в случай че някои от тях например не заплатят доброволно или решат да водят дела. Пред bTV земеделският министър Десислава Танева заяви, че "вероятността доброволно да бъде платена съответната санкция е минимална" предвид, че сделките са извършвани от "сигурно едни от най-богатите хора в страната". Танева прогнозира още, че със сигурност ще има процедури, но в законодателството съществуват механизми и гаранции "че ако има и след нашия мандат воля държавата да си събере тези пари, може да го направи".

Юрист, до който "Капитал" се допита, коментира, че всъщност случаят със замените е първият по-едър казус с неправомерна държавна помощ в България, заради което и е трудно да се направи дори и бегла оценка колко време би продължил този процес, в случай че няма доброволно плащане. А отделно от това част от фирмите са и в ликвидация.

Така възмездието за поне стотина от порочните около общо 5 хил. заменки, извършвани през годините, изглежда, няма да дойде скоро и с голяма вероятност няма да е пълно. А за останалата - и на практика по-голяма - част от тях няма да се случи никога, защото са извършени преди присъединяването на България към ЕС, когато правила за непозволена държавна помощ по европейското законодателство нямаше.

Дългият път на оценките

Когато през 2014 г. ЕК обяви заменките за държавна помощ, България имаше срок до есента на 2015 г. да установи разликата в реалната стойност на парцелите и да започне да изисква доплащане. Този срок обаче бе многократно просрочван, защото близо 3 години земеделското министерство не успяваше да избере независим оценител по сделките. При първата обществена поръчка от 2014 г. единственият кандидат "Булкагро" бе отстранен заради потенциален конфликт на интереси - дружеството е участвало в оценки на парцели, станали обект на заменки. Последваха още четири процедури, които също се провалят по различни причини, включително заради липса на кандидати с необходимия опит. Макар това да е една от най-големите поръчки за независими оценители на горски имоти, тя не привлича интереса нито на големите дружества в сектора, нито на международни компании.

В края на 2017 г. Агенцията по горите решава да обяви ускорено публично състезание заради "спешност на процедурата". В него се явяват дъщерната на земеделското министерство компания "Агролеспроект" и Институтът по горите към БАН. Поръчката е спечелена от "Агролеспроект", която дава с 1000 лв. по-ниска оферта от другия участник - 114 хил. лв.

Знакови сделки се оказаха изрядни

След като земеделското министерство обяви списъка с компаниите, които ще трябва да връщат пари за замените, проличаха и някои липси в него - при това на знакови случаи. Такава е например сделката с терен от голф комплекса "Трейшън клифс енд СПА резорт" (на снимката), свързван с Красимир Гергов, при която са получени над 280 дка край Балчик в замяна на гори във Видин, Чупрене, Черни Осъм, Троян и Тетевен.

Изрядна е и друга сделка, свързана с Гергов - за терен отново в района на голф игрището на компанията "Про консулт 2004". Той придоби популярност по време на първото правителство на ГЕРБ, когато от партията организираха "медийна обиколка" на заменки на гори по Черноморието, станали в кабинета "Станишев". Тогава от "Про консулт 2004" обявиха, че са готови да върнат терена, ако правителството гарантира, че на него няма да се допусне строителство.

Още една сделка от тогавашната публична обиколка на заменки също се оказва изрядна - на дружеството "БГ ленд ко", което е придобило терен от 20 дка с гледка към морето в района на Балчик срещу гори край Тетевен, Рибарица и Старо село.

Сред изрядните участници в замени на гори е и компанията "Мирта инженеринг"- един от инвеститорите в проекта за голям ваканционен комплекс "Камчия парк". Компанията е придобила със сделки за замени, сключени в един и същ ден, над 1300 дка в района на Ново Оряхово и Шкорпиловци срещу терени в Омуртаг, Своге, Троян, Тетевен и др.

Свързаното с нея дружество "Бета форест" пък, което е придобило над 800 дка гори в същия район, попада в списъка на компаниите, които ще трябва да доплащат за замените.

Не са открити нарушения и в сделка на "Иса инженеринг" за 12 дка в Девин, които са заменени срещу гори също в Девин и Видинско. Компанията е позната в медиите като строителя на т.нар. сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Държавна помощ не е открита и срещу сделка, за която бе разследван директорът на горската агенция в кабинета "Станишев" Стефан Юруков. Става въпрос за два терена в Несебър от над 7 дка, които Валентин Станев и Евгения Станева получават срещу парцели в Сливенско, става ясно от сравнение на списъците с проверявани сделки и тези, от които ще се иска доплащане.

Единственият обвиняем за заменките бе оневинен

Независимо от факта, че ЕК установи неправомерна държавна помощ за замените, българското правораздаване не откри виновен за тях. Единственият обвиняем за неизгодни сделки бе директорът на Агенцията по горите в кабинета "Станишев" Стефан Юруков. Делото бе внесено през 2009 г. в Софийския районен съд, който четири години по-късно го оправдава напълно, приемайки, че Юруков е спазил всички законови изисквания и не е имало как да откаже да подпише договорите за замяна, което е потвърдено и на по-висока инстанция. Срещу Юруков е имало и второ разследване за замените, но то е било прекратено през 2010 г. от прокуратурата. През 2017 г. той успява дори да осъди за 30 хил. лв. държавното обвинение за воденото разследване.

Делото срещу втория обвиняем - бившият земеделски министър Валери Цветанов, пък не стига доникъде. Софийският градски съд прекрати делото по внесеното срещу него обвинение през 2010 г. През 2011 г. прокуратурата отново внася обвинителен акт в съда, но делото е отново прекратено. Впоследствие през юни 2012 г. самата прокуратура спря разследването си.
Темата накратко
 • Десет години по-късно държавата най-после обяви какви санкции ще търси от участниците в скандалните заменките на гори при тройната коалиция
 • Сумата от общо 80 млн. лв. изглежда многократно по-ниска от публичните хипотези за щети от стотици милиони.
 • Индивидуалните санкции по общо 103 сделки остават тайна

Февруари 2010 г. Бойко Борисов, по това време премиер в първия си мандат, обявява гневно на пресконференция, че България е заплашена с огромни глоби заради замените на гори, извършени на безценица по време на управлението на тройната коалиция. Причината - Европейската комисия (ЕК) разследва дали сделките, извършени след присъединяването на България към ЕС през 2007 г., не представляват непозволена държавна помощ към частни субекти, които са заменили често разпокъсани парцели във вътрешността на страната срещу апетитни горски терени - основно по крайбрежието, в близост до други курорти или големи градове. Щетите са огромни. Само за 15 от тях потенциалната глоба може да надхвърли 55 млн. евро, твърди премиерът. Това всъщност е разликата между цените, на които са сключвани сделките, и реалните пазарни цени. И добавя: "Информацията, която имаме, е, че сумите може да стигнат до милиард и половина..." По думите му всеки българин ще трябва да плати за "заменките на Станишев, Доган и Царя".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Корупцията е като рака. Ако не я пресечеш на време, "пиши го бегал".

  Бойко имаше уникалната, чудесна и неповторима възможност да има пълна власт непосредствено след скандалите със заменки. Досега можеше да ги е разследвал и окошарил всичките, както и да събере откраднатите пари. Точно в период на криза, когато щяха да са много полезни.

  Вместо това, тръгна да се хвали, че ги бил "спрял". Това е положението - откраднати милиарди, санкции 1%, възстановени средства - 0. Горе-долу като КТБ.

 • 2
  iavorski avatar :-|
  iavorski


  До коментар [#] от "
  Георги Георгиев
  ":

  Как една пионка ще прецака кукловодите си? Звучите несериозно.

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Борисов никак не се различава от Станишев и Крадлив Симо! И тримата са слуги на Доган! Трябва да сменим името на държавата. Доганистан епо-точно от България! Един единствен политик има (за кратко) смелостта да нарече ДПС "проклятие за България"! Но и той бе купен! Жалко! А искат българите да се върнели от чужбина!? Защо да се върнат? Да плащат на мафията като нас?!

 • 4
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Сумата , според мен, освен трудносъбираема, е погасена и по давност. Герб са направили втори подарък на тия фирми. Те сигурно са препродали или ипотекирали. А като съдиш празно ООД, получаваш само................разходи.

 • 5
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Дали е просто съвпадение, че темата със заменките се подхваща точно, когато си осигуриха желания Гешев за главен прокурор? Политическите противници ще бъдат гонени до дупка, а заменките на нашите хора ще бъдат окончателно узаконени. Делата на тези, които трябва да бъдат държани в шах ще се точат бавно през следващото десетилетие.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "iavorski":

  Ами точно затова сме на тоя хал - защото ни звучи несериозно да си изберем кадърен управник. На Запад отдавна го правят със сравнителен успех, а ние тука над 10 г. сипваме на утрепките от ДПС, БСП и ГЕРБ.

  Несериозно звучи някой след всичките провали все още да гласува за някой от тези 3-те партии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK