Да останеш без партийна субсидия за час*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да останеш без партийна субсидия за час*

След като не мина нито един от текстовете за субсидията, депутатите прекъснаха заседанието и започнаха сондажи в кулоарите, в крайна сметка прегласуваха предложението на БСП за 8 лв. субсидия

Да останеш без партийна субсидия за час*

Казусът с финансирането на политическите формации отново показа колко крехко е парламентарното мнозинство

Велина Господинова
5150 прочитания

След като не мина нито един от текстовете за субсидията, депутатите прекъснаха заседанието и започнаха сондажи в кулоарите, в крайна сметка прегласуваха предложението на БСП за 8 лв. субсидия

© Надежда Чипева


Около един час - толкова продължи шока сред парламентарно представените партии след бламирането на двете предложения в бюджета за размера на държавната им субсидия за догодина. То на практика ги остави без абсолютно никакво финансиране, но след това беше прегласувано предложението за субсидия от 8 лв. на глас, което събра конституционно мнозинство.

В дебата около финансирането на партиите по време на обсъждането на Законопроекта за държавния бюджет имаше всичко - от взаимни обвинения в задкулисни договорки между управляващите и БСП, през процедурни хватки и съмнения за нарушени парламентарни правила, до изненадващи прегрупирания на парламентарните групи и обрати при гласуванията на текстовете. В един момент дори се появиха съмнения, че управляващата коалиция може да се разпадне. А казусът, в който изпаднаха управляващите показа колко крехко е мнозинството, на което се крепи това правителство както и че много бързо то може да бъде разрушено в патови ситуации, ако ГЕРБ не преглътне исканията на малките партии в коалицията.

Текстът на БСП предлагаше формациите, преминали прага от един един процент на парламентарните избори да получават годишно по 8 лв. за спечелен глас. Другият - на управляващите - запазване на сегашното положение за субсидия от 1 лв. за спечелен глас. То беше наложено преди няколко месеца от ГЕРБ и ДПС, както и да отпадне забраната за финансиране на партиите от бизнеса.

Въпросът за финансирането на партиите е регламентиран в Закона за политическите партии, но размерът му се определя всяка година в Закона за бюджета.

Как се стигна дотук

До патовата ситуация се стигна след като още в сряда в кулоарите на парламента се заговори, че коалиционният партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти" ще подкрепят предложението на БСП за увеличението на субсидията от 1 на 8 лв. за глас, както и, че вървят негласни договорки с ГЕРБ предложението на социалистите да мине в пленарна зала. Имаше и твърдения, че ДПС също негласно ще застане зад увеличаването на субсидията, въпреки че депутати от движението твърдяха, че те биха подкрепили между 10 и 11 лв. за глас. Изненадващо в четвъртък сутринта - часове преди въпросът за финансирането на партиите да бъде обсъден в пленарната зала, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде брифинг в парламента и обвини ГЕРБ в задкулисни договорки с БСП за подкрепа на предложението на социалистите.

"Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП.", каза Карадайъ, четейки от листче с написан на ръка текст. Той обвини ГЕРБ и БСП, че предлаганият размер на субсидията от 8 лв. за глас ще обслужи само големите партии и ще ощети малките и средните формации, защото те няма да могат да финансират дейността си.

Финансовият министър Владислав Горанов отрече да има подобни договорки между ГЕРБ и БСП и призова журналистите да следят гласуването в залата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори нарече твърденията на ДПС "лъжа". Тя заподозря, че чрез тези изявления от движението се опитват да прикрият участието си в това управляващо мнозинство.

"На ДПС им е удобно това статукво партиите да се финансират задкулисно и безконтролно от бизнеса", каза още Нинова. Тя припомни, че след местните избори от БСП са инициирали дебат за финансирането на партиите, но той не е довел до обединение около конкретно решение. А депутати от БСП неофициално предложиха, че реакцията на ДПС е продиктувана от това, че те са били изключени от неформалните разговори за подкрепа за увеличението на размера на субсидията.

Един лев субсидия е глупост, но ...

Дебатът в пленарната зала за размера на държавната субсидия премина във взаимни обвинения как и защо беше прието предложението за 1 лв. субсидия за партиите и безлимитно финансиране от бизнеса.

Зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин (БСП) каза, че непосредствено преди предстоящите местни избори, е бил извършен двоен удар. "Един пряко срещу опозицията, вторият срещу устоите на държавата. С орязването на субсидията политическият плурализъм в България беше застрашен. От друга страна се откри възможността чрез неограничените дарения от юридически лица, напълно законно, големият бизнес да нахлуе в политиката и да бъде завършено овладяването на страната от олигархията", заяви Вигенин.

Йордан Цонев пък обвини останалите политически сили, че не са разяснили на хората преди референдума на "Шоуто на Слави" опасността от приемането на субсидия в размер на 1 лв. за глас. "Ние не се страхувахме да кажем по време на референдума, че това е глупост. Вие се страхувахте, г-жо Нинова.", обърна се Цонев към лидера на БСП. Той обвини ГЕРБ, че когато от партията на Борисов внесоха предложението за 1 лв. субсидия през лятото, са предлагали дебат за финансирането на партиите, но такъв не се е състоял.

Тома Биков от ГЕРБ пък се оправда, че след референдума управляващите са били подложени на "тежък" натиск и са плащали висока политическа цена. "Затова ние отказахме да плащаме тази цена", заяви той.

За малко и без коалиция

Гласуването на размера на субсидията започна с искането на ДПС за поименна проверка на кворума в залата, за да се види, по думите на Йордан Цонев, "колко депутати от ГЕРБ присъстват в залата". Тя обаче беше прекратена от председателя на парламента Цвета Караянчева веднага след като броят на депутатите достигна необходимия кворум, което отваряше възможността, ако искат негласно да подкрепят предложението на БСП, част от народните представители на ГЕРБ да не присъстват при гласуването. Те обаче останаха в залата.

Предложението на БСП за увеличението на субсидията на партиите с 8 лв. на глас беше подкрепено от "Обединени патриоти", но отхвърлено с гласовете основно на ГЕРБ и ДПС. Изненадващо обаче и предложението на ГЕРБ за 1 лв. субсидия беше отхвърлено. Това стана след като против него гласуваха БСП, "Обединените патриоти" и ДПС. От ГЕРБ веднага поискаха прегласуване, при което се получи същия резултат. В залата настана суматоха, защото отхвърлянето на двете предложения означава, че следващата година партиите няма да получават субсидия изобщо.

От "Обединените патриоти" мотивираха гласуването си срещу предложението на ГЕРБ с това, че при 1 лв. субсидия трите партии ВМРО, НФСБ и "Атака" получават на месец 21 хил. лв., които си разделят - сума, която е крайно недостатъчна, за да се издържат. След гласуването заседанието беше прекратено, а между ГЕРБ и "Обединените патриоти" започнаха консултации как да се излезе от ситуацията като депутати от формацията на Борисов обвиняваха коалиционните си партньори за създалия се казус.

От "Обединените патриоти" пък неофициално заплашваха, че няма да подкрепят останалите текстове от законопроекта за бюджета и при положение, че това няма да направят и БСП и ДПС, имаше сериозна опасност правителството да падне. Присъствали на разговорите в една от стаите на ГЕРБ в парламента разказаха, че са провели телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, в който представителите на "Обединените патриоти" са заявили, че ще напуснат коалицията. Под тази заплаха Борисов се съгласил ГЕРБ да подкрепи предложението на БСП.

В нарушение на правилника

Така се стигна до прегласуване на предложението на БСП за размер на субсидията от 8 лв. на глас. То получи конституционно мнозинство от 183 гласа - на ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти". От ДПС напуснаха залата при гласуването и обявиха, че това предложение е гласувано в нарушение на правилника за дейността на Народното събрание, според който едно предложение веднъж прегласувано е окончателно. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова председателя на парламента Цвета Караянчева или да следи за правилника, или да отстъпи председателското място. Караянчева му отговори философски, че "правилникът не изчерпва всички ситуации в живота". От ДПС биха могли да сезират Конституционния съд за нарушението, но нямат необходимия брой депутати за това - 48.

Засега не е ясно дали ще отпадне възможността партиите да получават неограничено дарения от физически и юридически неща. За да отпадне този текст, трябва да се промени Закона за политическите партии.

* Статията е допълнена

Около един час - толкова продължи шока сред парламентарно представените партии след бламирането на двете предложения в бюджета за размера на държавната им субсидия за догодина. То на практика ги остави без абсолютно никакво финансиране, но след това беше прегласувано предложението за субсидия от 8 лв. на глас, което събра конституционно мнозинство.

В дебата около финансирането на партиите по време на обсъждането на Законопроекта за държавния бюджет имаше всичко - от взаимни обвинения в задкулисни договорки между управляващите и БСП, през процедурни хватки и съмнения за нарушени парламентарни правила, до изненадващи прегрупирания на парламентарните групи и обрати при гласуванията на текстовете. В един момент дори се появиха съмнения, че управляващата коалиция може да се разпадне. А казусът, в който изпаднаха управляващите показа колко крехко е мнозинството, на което се крепи това правителство както и че много бързо то може да бъде разрушено в патови ситуации, ако ГЕРБ не преглътне исканията на малките партии в коалицията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  ББойко нахрани Ниновичока! Ама как се кълняха в желанието на хората за 1 лв, как се пъчеше ББойко... и клекна пред червената зараза! Горановчето как фъфлеше с Валерката пред камерите... красота.
  Финала на селския театър се вижда!

 • 2
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  През лятото с промени в Закона за полит. партии се определи, че размерът на държ. субсидия за един получен действителен глас се определя ежегодно със Закона за държ. бюджет на РБ. Депутатите трябваше да прецизират разрешените разходи, да не се допускат формулировки "и за други присъщи за дейността на партията разходи". Това със сигурност не е изгодно за партиите, получатели на държ. субсидия.
  И да не се забравя, че партии, които не получават д. субсидии, следва да върнат разликата м/у предоставената субсидия и нейния преизчислен нов размер /към юни 2019/ до 31.12.2020 г. Дотогава всички коментари са излишни.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  В целия парламент няма нито една опозиционна партия. Така си го направихме. Вместо да вкараме ДБ като хора с позиция, сега се радваме на един танц от корупционни интереси и безпринципни съюзи.

 • Peni Nikol

  От какъв зор уидисаха на БСП и ДПС не мога да ги разбера тези предатели 😈

 • 5
  fxt1436429098435720 avatar :-|
  Jones Doe

  Като ще плащат на партиите, защо не плащат и на гласоподавателите, затова че са станали и отишли до избирателните секции? Да дават и на нас по 32 лева(4 години по 8 лева).

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  БСП-то:

  "Нали обещахме да си мълчим за Гешев и Цацаров, върнете си ни субсидията! *сълза* *мили очички*"

 • 7
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Трябва да има държавна субсидия за партиите иначе те стават клиенти на сенчестият бизнес.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK