Язовир "Черна дупка"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Язовир "Черна дупка"

Нивото на язовира продължава да се понижава и след въведените мерки

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Ивайло Станчев, Мила Чернева
16746 прочитания

Нивото на язовира продължава да се понижава и след въведените мерки

© Георги Кожухаров


Темата накратко
 • Обемът на язовир "Студена" започва да намалява рязко през септември и темповете се усилват в следващите два месеца.
 • Заради липсата на адекватни решения има реална опасност Перник да остане напълно без вода до края на годината.
 • Случаят с пресъхването на язовира разкри огромните пропуски при управлението на водите в България.

Автор: Капитал

Въпреки водния режим близо един милиард литра вода, или обемът на 133 олимпийски басейна, са изчезнали от язовир "Студена" през изминалия месец ноември. Въпросното количество не е стигнало до Перник, не е подавано към промишлените предприятия в района и не е изпуснато в река "Струма", но въпреки това липсва. Тази мистерия се вижда от графиците за ползване на водите от язовир "Студена", които министърът на околната среда Нено Димов е издал, но обяснението й е трудно или най-малкото никой не иска да го даде.

От документите става ясно, че в началото на ноември наличният полезен обем в язовира е бил 4 млн. куб.м (от възможни 25 млн.), а на 2 декември нивото вече е 2 млн. куб.м. Драстичното понижение е факт въпреки въведения на 18 ноември воден режим и спряното захранване на промишлеността и, което е по-важното в случая, надхвърля значително определеното за ползване количество от 1-1.2 млн. куб.м (виж графиката). Още повече че през месеца все пак е имало и приток към язовира - 0.12 млн. куб.м по най-консервативни оценки и 0.25 млн. куб.м по средни.

Ако същият темп на понижаване на водата продължи и през декември, е много вероятно точно по време на коледните празници Перник да остане съвсем без вода. И очевидно властта не е подготвена за такъв сценарий, след като на заседанието на Министерския съвет през тази седмица премиерът Бойко Борисов заяви: "Дай Боже да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, но да напълни язовирите."

Извън контрол

За разлика от много други проблеми в страната този с водата на Перник излезе извън възможностите на Борисов. Той уволни областния управител Ирена Соколова и изпълнителния директор на ВиК оператора Иван Витанов, но от това няма как да се напълни язовирът. Няма да има ефект и от първия сняг - едно, че количествата са малки, друго, че сега в планината те няма да се стопят и да потекат към "Студена".

Според данни, които "Капитал" получи през свой източник, общият разход от язовира през октомври е средно 615 л/сек. и постепенно стига до 788 л/сек. на 31 октомври. В началото на ноември обаче изтичането на вода от язовира неясно по какви причини скача над 800 л/сек. - точно в навечерието на скандала, и така до 19 ноември (ден след като е въведен водният режим), когато пада на 690 л/сек. В периода 21-27 ноември (след изключването и на индустрията) е 350-400 л/сек.

Въпреки това пресъхването на язовира може да се окаже буквално извън контрол. Редица експертни данни, включително актуални сателитни снимки, показват, че обемът му вече е около 1.5 млн. куб.м, което означава, че или изтичането на вода продължава с бързи темпове въпреки предприетите мерки, или числата на екоминистерството за състоянието на язовира са умишлено завишени, за да не се всява паника.

Хидроинженери обръщат внимание и на обясненията на министър Димов, че след като е спряно отклоняването на вода към Радомир (което се случва преди самия язовир), притокът към "Студена" се е увеличил от 30-40 л/сек. през октомври и ноември до 418 л/сек. на 28 ноември, или 10 пъти. В този момент обаче извор "Врелото", от който се отклонява водата към Радомир, е с дебит 100 л/сек. На следващия ден (29 ноември) към "Студена" вече е отчетен приток от 150 л/сек. (вероятно реалния). На 3 декември притокът към язовира отново е точно 418 л/сек. (колкото е на 28 ноември), а на 2 декември е бил 271 л/сек. "Няма откъде да дойде изобщо такова количество вода на 28 ноември, а най-малкото някой да го измери, интересно как по принцип измерват притока от всички източници, при положение че тези данни са просто измислени", коментира източникът.

Един проблем много причини

Безспорно най-малката вина за кризата с водата в Перник има по-сухата година. Доказателство за това е, че почти всички останали язовири, включително по поречието на р. "Струма", са с нормални обеми. Общото мнение на експертите, с които "Капитал" разговаря, е, че сегашното положение е резултат от множество грешни управленски решения. Едно от тях определено е забавеното спиране на водата към Радомир, но в никакъв случай то не е основното. Просто обемите са такива, че не биха променили осезаемо сегашната ситуация, дори мярката да беше взета през август. Иначе причината ВиК - Перник, да захранва Радомир от "Врелото", а не от язовир "Стефаново" (ПС "Сиреняците"), е, че така излиза по-евтино - помпите при малкия язовир били три пъти по-енергоемки от тези на "Врелото".

Друго грешно решение е, че не е прекратено по-рано подаването на вода към промишлените предприятия. В нормални условия само към "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник" се подават около 20-25% от водата, която излиза от язовир "Студена". В началото на ноември, когато вече беше ясно, че предстои сериозна криза с водоснабдяването, министър Димов е издал заповед за водоползване, в която обаче делът на промишлеността е запазен до над 20%. Седмица по-късно, след медийното отразяване на пресъхналия язовир, бе издадена нова заповед, според която водата за промишлени нужди вече е намалена до 13% от обема, който се подава към Перник. Едва когато се въведе воден режим за населението - на 18 ноември, водата за бизнеса бе спряна.

Защо това не е направено по-рано така и не стана ясно. Видя се обаче, че и производството в "Стомана", и парното и топлата вода от "Топлофикация", могат да продължат, без да ползват вода от "Студена". Предприятията имат собствени източници на захранване, като по информация на "Капитал" в момента черпят вода директно от река "Струма", за което имат разрешение от Басейновата дирекция "Западнобеломорски район". Дружествата плащат в пъти по-ниски такси за речната вода, но проблемът им е, че тя трябва да бъде пречиствана, за да не увреди машините и съоръженията. Точно затова за бизнеса е по-изгодно да получава питейна вода. И особено когато я заплаща по тарифите на ВиК - Перник, които са най-ниските в България - 0.131 лв./куб.м без ДДС. За сравнение, цената за непитейни нужди в София е 0.696 лв./куб.м, а във Враца например е 1.649 лв./куб.м.

Има и съмнения, че водата от язовира е използвана за ВЕЦ-а на "Студена", чийто оператор е ВиК дружеството, но те не изглеждат много вероятни. Вярно е, че приходите от продадената електроенергия компенсират загубите от основната дейност на дружеството и дори има съмнения, че служат за бонуси на ръководството. Само че, след като мине през централата, водата от язовира пак попада в пречиствателната станция и се насочва към града. А и по информация на "Капитал" ВЕЦ "Студена" така или иначе не е работил от 6 юни насам.

Много по-голям проблем представлява липсата на измервателни уреди, които в реално време да показват какво количество вода влиза в "Студена" и какво излиза от него. Такива, оказва се, има само на входа на пречиствателната станция за Перник.

А водата е зад баира

Но може би най-показателното за липсата на каквато и да било визия и пълното безхаберие при управление на водите е фактът, че само на 5 км от Радомир и на двайсетина от Перник се намира язовир "Пчелина". Той е повече от два пъти по-голям от "Студена" и в момента разполага с близо 20 млн. куб.м вода. Но тя по никакъв начин не може да се ползва.

По принцип "Пчелина" е специално проектиран и изграден през 70-те години на миналия век за напояване и за промишленото водоснабдяване на Перник и региона. И в продължение на десетилетия е ползван именно за това, като за да стигне водата до заводи като този на "Стомана" или до мините, са използвани помпи и малкият язовир "Бушляк" като изравнител.

В момента обаче съоръженията са неизползваеми, като в сигнал до институциите на Сдружение "Балканка" се твърди, че помпите дори са разграбени. А единственото, което екоминистър Нено Димов прави, е всеки месец да определя колко от събралата се в "Пчелина" вода да бъде изпускана в Струма. Последно е решил да пусне 3 млн. куб.м, или с 50% повече от наличния обем в язовир "Студена".

По темата работи и Велина Господинова

Темата накратко
 • Обемът на язовир "Студена" започва да намалява рязко през септември и темповете се усилват в следващите два месеца.
 • Заради липсата на адекватни решения има реална опасност Перник да остане напълно без вода до края на годината.
 • Случаят с пресъхването на язовира разкри огромните пропуски при управлението на водите в България.

Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  angel_markovpk avatar :-|
  ангел марков

  За облекчаване на водната криза в Перник, предлагам да се прекрати изцяло снабдяването на "Стомана" с промишлена вода от язовир "Студена", като за целта се ползват водите на язовир "Бушляк". Деривацията от "Бушляк" до резервоарите при първа помпена станция на "Стомана" е непокътната и нищо не пречи да се ползва по предназначение - пренос на промишлена вода от "Бушляк" до "Стомана".
  За целтта трябва да се възстановят и приведат в експлоатационна годност помпените станции под "Бушляк" и първа помпена станция на "Стомана".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK