Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 6 дек 2019, 11:55, 15825 прочитания

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Обемът на язовир "Студена" започва да намалява рязко през септември и темповете се усилват в следващите два месеца.
 • Заради липсата на адекватни решения има реална опасност Перник да остане напълно без вода до края на годината.
 • Случаят с пресъхването на язовира разкри огромните пропуски при управлението на водите в България.
Въпреки водния режим близо един милиард литра вода, или обемът на 133 олимпийски басейна, са изчезнали от язовир "Студена" през изминалия месец ноември. Въпросното количество не е стигнало до Перник, не е подавано към промишлените предприятия в района и не е изпуснато в река "Струма", но въпреки това липсва. Тази мистерия се вижда от графиците за ползване на водите от язовир "Студена", които министърът на околната среда Нено Димов е издал, но обяснението й е трудно или най-малкото никой не иска да го даде.

От документите става ясно, че в началото на ноември наличният полезен обем в язовира е бил 4 млн. куб.м (от възможни 25 млн.), а на 2 декември нивото вече е 2 млн. куб.м. Драстичното понижение е факт въпреки въведения на 18 ноември воден режим и спряното захранване на промишлеността и, което е по-важното в случая, надхвърля значително определеното за ползване количество от 1-1.2 млн. куб.м (виж графиката). Още повече че през месеца все пак е имало и приток към язовира - 0.12 млн. куб.м по най-консервативни оценки и 0.25 млн. куб.м по средни.


Ако същият темп на понижаване на водата продължи и през декември, е много вероятно точно по време на коледните празници Перник да остане съвсем без вода. И очевидно властта не е подготвена за такъв сценарий, след като на заседанието на Министерския съвет през тази седмица премиерът Бойко Борисов заяви: "Дай Боже да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, но да напълни язовирите."

Извън контрол

За разлика от много други проблеми в страната този с водата на Перник излезе извън възможностите на Борисов. Той уволни областния управител Ирена Соколова и изпълнителния директор на ВиК оператора Иван Витанов, но от това няма как да се напълни язовирът. Няма да има ефект и от първия сняг - едно, че количествата са малки, друго, че сега в планината те няма да се стопят и да потекат към "Студена".Според данни, които "Капитал" получи през свой източник, общият разход от язовира през октомври е средно 615 л/сек. и постепенно стига до 788 л/сек. на 31 октомври. В началото на ноември обаче изтичането на вода от язовира неясно по какви причини скача над 800 л/сек. - точно в навечерието на скандала, и така до 19 ноември (ден след като е въведен водният режим), когато пада на 690 л/сек. В периода 21-27 ноември (след изключването и на индустрията) е 350-400 л/сек.

Въпреки това пресъхването на язовира може да се окаже буквално извън контрол. Редица експертни данни, включително актуални сателитни снимки, показват, че обемът му вече е около 1.5 млн. куб.м, което означава, че или изтичането на вода продължава с бързи темпове въпреки предприетите мерки, или числата на екоминистерството за състоянието на язовира са умишлено завишени, за да не се всява паника.

Хидроинженери обръщат внимание и на обясненията на министър Димов, че след като е спряно отклоняването на вода към Радомир (което се случва преди самия язовир), притокът към "Студена" се е увеличил от 30-40 л/сек. през октомври и ноември до 418 л/сек. на 28 ноември, или 10 пъти. В този момент обаче извор "Врелото", от който се отклонява водата към Радомир, е с дебит 100 л/сек. На следващия ден (29 ноември) към "Студена" вече е отчетен приток от 150 л/сек. (вероятно реалния). На 3 декември притокът към язовира отново е точно 418 л/сек. (колкото е на 28 ноември), а на 2 декември е бил 271 л/сек. "Няма откъде да дойде изобщо такова количество вода на 28 ноември, а най-малкото някой да го измери, интересно как по принцип измерват притока от всички източници, при положение че тези данни са просто измислени", коментира източникът.

Един проблем много причини

Безспорно най-малката вина за кризата с водата в Перник има по-сухата година. Доказателство за това е, че почти всички останали язовири, включително по поречието на р. "Струма", са с нормални обеми. Общото мнение на експертите, с които "Капитал" разговаря, е, че сегашното положение е резултат от множество грешни управленски решения. Едно от тях определено е забавеното спиране на водата към Радомир, но в никакъв случай то не е основното. Просто обемите са такива, че не биха променили осезаемо сегашната ситуация, дори мярката да беше взета през август. Иначе причината ВиК - Перник, да захранва Радомир от "Врелото", а не от язовир "Стефаново" (ПС "Сиреняците"), е, че така излиза по-евтино - помпите при малкия язовир били три пъти по-енергоемки от тези на "Врелото".

Друго грешно решение е, че не е прекратено по-рано подаването на вода към промишлените предприятия. В нормални условия само към "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник" се подават около 20-25% от водата, която излиза от язовир "Студена". В началото на ноември, когато вече беше ясно, че предстои сериозна криза с водоснабдяването, министър Димов е издал заповед за водоползване, в която обаче делът на промишлеността е запазен до над 20%. Седмица по-късно, след медийното отразяване на пресъхналия язовир, бе издадена нова заповед, според която водата за промишлени нужди вече е намалена до 13% от обема, който се подава към Перник. Едва когато се въведе воден режим за населението - на 18 ноември, водата за бизнеса бе спряна.

Защо това не е направено по-рано така и не стана ясно. Видя се обаче, че и производството в "Стомана", и парното и топлата вода от "Топлофикация", могат да продължат, без да ползват вода от "Студена". Предприятията имат собствени източници на захранване, като по информация на "Капитал" в момента черпят вода директно от река "Струма", за което имат разрешение от Басейновата дирекция "Западнобеломорски район". Дружествата плащат в пъти по-ниски такси за речната вода, но проблемът им е, че тя трябва да бъде пречиствана, за да не увреди машините и съоръженията. Точно затова за бизнеса е по-изгодно да получава питейна вода. И особено когато я заплаща по тарифите на ВиК - Перник, които са най-ниските в България - 0.131 лв./куб.м без ДДС. За сравнение, цената за непитейни нужди в София е 0.696 лв./куб.м, а във Враца например е 1.649 лв./куб.м.

Има и съмнения, че водата от язовира е използвана за ВЕЦ-а на "Студена", чийто оператор е ВиК дружеството, но те не изглеждат много вероятни. Вярно е, че приходите от продадената електроенергия компенсират загубите от основната дейност на дружеството и дори има съмнения, че служат за бонуси на ръководството. Само че, след като мине през централата, водата от язовира пак попада в пречиствателната станция и се насочва към града. А и по информация на "Капитал" ВЕЦ "Студена" така или иначе не е работил от 6 юни насам.

Много по-голям проблем представлява липсата на измервателни уреди, които в реално време да показват какво количество вода влиза в "Студена" и какво излиза от него. Такива, оказва се, има само на входа на пречиствателната станция за Перник.

А водата е зад баира

Но може би най-показателното за липсата на каквато и да било визия и пълното безхаберие при управление на водите е фактът, че само на 5 км от Радомир и на двайсетина от Перник се намира язовир "Пчелина". Той е повече от два пъти по-голям от "Студена" и в момента разполага с близо 20 млн. куб.м вода. Но тя по никакъв начин не може да се ползва.

По принцип "Пчелина" е специално проектиран и изграден през 70-те години на миналия век за напояване и за промишленото водоснабдяване на Перник и региона. И в продължение на десетилетия е ползван именно за това, като за да стигне водата до заводи като този на "Стомана" или до мините, са използвани помпи и малкият язовир "Бушляк" като изравнител.

В момента обаче съоръженията са неизползваеми, като в сигнал до институциите на Сдружение "Балканка" се твърди, че помпите дори са разграбени. А единственото, което екоминистър Нено Димов прави, е всеки месец да определя колко от събралата се в "Пчелина" вода да бъде изпускана в Струма. Последно е решил да пусне 3 млн. куб.м, или с 50% повече от наличния обем в язовир "Студена".

По темата работи и Велина Господинова

Капитал #49

Текстът е част от брой 49 на седмичния Капитал (6 - 12 декември). В броя ще прочетете още:

PISA 2018: Училище за вчера
От какво боледува педиатрията
Бъдещият софийски жк "Галакси"

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка 350 метра Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луй Айер"

31 май 2020, 376 прочитания

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми 1 Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

30 май 2020, 3215 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Мая Манолова учреди гражданския си проект "Изправи се, България"

Бившият омбудсман обеща, че сдружението няма да прерасне в партия, а ще се бори за защита на гражданските права

Още от Капитал
Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10