Вечерни новини: Опит за борба с горенето на боклуци, Русия и Украйна спират огъня

И още: Три журналистки взеха приза "Човек на годината", партия на Слави би била трета политическа сила, утре управляващите гласуват Цацаров за шеф на КПКОНПИ

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов

В дните на изключително мръсен въздух в София властите, от една страна, отричаха проблема, а от друга, спешно предложиха затвор за горене на боклука или високи глоби, които една ли ще бъдат прилагани. Поне ако се съди по контрола върху автомобилите и изхвърляните от тях газове.

Иначе вторникът не роди важни български новини. След години забавяне прокуратурата видя руската следа в отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Световното събитие беше напредъкът в отношенията между Русия и Украйна.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Затвор и глоби ще опитат да преборят горенето на боклуци

Затвор до две години и глоба от 2 до 5 хиляди лева, а при по-маловажни случаи – пробация и глоба до 1000 лева. Това предлагат депутати от ГЕРБ да се предвиди в Наказателния кодекс за фирми и хора, които горят незаконно отпадъци. Управляващите уточняват, че в повечето случаи по-големите санкции ще са за фирмите, а по-ниските – за хората. Проблемът с мръсния въздух в София едва ли ще бъде решен само с тази мярка заради бавното й действие и липсата на ефективен контрол.

Партията на Слави е с потенциал за трета сила според проучване на "Маркет линкс" за bTV

Ако днес имаше парламентарни избори, политическият пейзаж щеше да се промени значително: ГЕРБ щеше да спечели с малко пред БСП (18.2% срещу 16.1%), а трета сила щеше да е партията "Няма такава държава" на Слави Трифонов (7.8%). Това показват резултатите от съвместно проучване на "Маркет линкс" за bTV, но анализаторите на агенцията отбелязват, че подобни политически проекти винаги събират протестен вот, който обаче често се оказва по-висок на ниво нагласи, отколкото като реален резултат на избори. Според изследването в парламента още биха попаднали ДПС (7.3%), "Демократична България" (4.9%), и "Обединени патриоти" (4.3%), а "Воля" по-скоро няма шанс (1.2%).

Украйна и Русия се договориха за прекратяване на огъня

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски се съгласиха на пълно прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 г. Това е част от съвместния документ, приет след първата им двустранна среща в Париж. На пресконференция след нея Зеленски каза, че е подчертал нуждата да се върне "пълният контрол" на Киев над Източна Украйна и да бъдат изтеглени оттам всички тежки оръжия, а руският президент отново настоява за промяна на украинската конституция, в която да бъде записано, че Донбас има "особен статут".

Демократите съобщиха обвиненията, с които искат да свалят президента Тръмп

Злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса - това са формалните обвинения, на базата на които демократите в САЩ искат импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Те бяха обявени от високопоставени членове на Камарата на представителите и са в резултат от украинския скандал - обвиненията срещу Тръмп, че е притискал президента на Украйна Володимир Зеленски да разследва енергийна компания, в чието ръководство е бил един от синовете на Джо Байдън. Байдън засега е най-сериозният опонент, който демократите биха могли да изправят срещу Тръмп на изборите догодина.

ИМЕНА

Три журналистки си поделиха наградата "Човек на годината 2019"

Три журналистки бяха отличени с голямата награда "Човек на годината" 2019 на Българския хелзинкски комитет - Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова, които организацията определя като "емблематични защитници на честта на журналистическата професия в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината". Традиционните награди за принос към правата на човека и правозащитността бяха връчени в Международния ден за правата на човека - 10 декември.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите гласуват Цацаров за шеф на антикорупционната комисия

Сегашният главен прокурор с подкрепата на управляващите ще бъде преместен начело на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като това ще е втората задача на депутатите в сряда. Формално номинирани за поста са Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на януари следващата година, и депутатът от "Воля" Симеон Найденов. Избирането на Цацаров е без съмнение, тъй като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и подкрепена от "Обединените патриоти".

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Новият проект на Банкси за Коледа

Последният "коледен" проект на провокативния творец Банкси повдига сериозната тема за броя на бездомните хора във Великобритания. В понеделник следобед в Instagram и YouTube той качи видео, на което мъж на име Раян с вид на бездомник лежи на пейка в бижутерския квартал в Бирмингам. На тухлената стена до него са нарисувани 2 елена, които сякаш теглят пейката като шейна. В обяснението към видеото Банкси написа: "Бог да благослови Бирмингам. През 20-те минути, когато снимахме Райън на тази пейка, минувачите му дадоха топла напитка, две шоколадови блокчета и запалка - без да е поискал нещо." Творбата, разбира се, доби огромна популярност за часове. От управата на града са решени да направят всичко, което могат, за да я запазят максимално дълго.