ГЕРБ предлага бивши районни кметове да влязат в бордовете на две общински фирми

Според "Спаси София" управляващите са изтрили проекторешението от вътрешната система

Кметът на София Йорданка Фандъкова все още не е обявила кой ще ръководи новото направление в общината - "Обществено строителство"
Кметът на София Йорданка Фандъкова все още не е обявила кой ще ръководи новото направление в общината - "Обществено строителство"    ©  Юлия Лазарова
Кметът на София Йорданка Фандъкова все още не е обявила кой ще ръководи новото направление в общината - "Обществено строителство"
Кметът на София Йорданка Фандъкова все още не е обявила кой ще ръководи новото направление в общината - "Обществено строителство"    ©  Юлия Лазарова

В сряда във вътрешната система на Столичния общински съвет е влязло предложение от представители на ГЕРБ за временното назначаване на двама бивши районни кметове от партията като членове на борда на директорите на две ключови общински дружества - "Център за градска мобилност" (ЦГМ) и "Чистота Искър". Два дни по-късно сканираното копие на проекторешението обаче е изчезнало от системата, към която Борис Бонев има достъп, обявиха от гражданската организация "Спаси София". Така си пролича стремежът на управляващите да прикрият опита си да поставят хора от партията на ръководни позиции, докато в същото време обещават прозрачност, структурни промени и нови лица.

Въпреки че това е само предложение, което предстои да бъде гласувано в четвъртък от Столичния общински съвет (СОС), изникват няколко притеснителни обстоятелства.

Какво крие ГЕРБ

На първо място, двамата предложени за членове на съветите - Димитър Дилчев и Цветомир Жеков, са бивши районни кметове, които тази година не успяха да спечелят втори мандат. Само преди няколко месеца Дилчев изгуби от кандидата на "Демократична България" район "Студентски", а "Изгрев", който преди се управляваше от Жеков, отиде в ръцете на Делян Георгиев от БСП.

Въпреки че след резултатите от изборите кметът на София Йорданка Фандъкова обеща промени и нови кадри в екипа си, а премиерът Бойко Борисов дори каза, че "вече става скучно от победите на ГЕРБ", сега изглежда, че бившите районни кметове са успели да си осигурят наново места в управлението.

Според "Спаси София" другата притеснителна нотка е, че проекторешението е отбелязано като извънредно. Ако това е вярно, няма да се обсъжда предварително с общинските съветници на комисии, а ще бъде предложено за гласуване чак на заседанието на 19 декември. Съвсем скоро Фандъкова направи почти същата маневра, когато обеща, че до края на тази седмица ще обяви кой ще бъде начело на новото направление "Обществено строителство", но това така и не се случи. Най-вероятно предложението ще бъде обявено отново в четвъртък, когато няма да има място за дебати.

Запазените столове

От доклада, който ни изпрати "Спаси София", става ясно, че съветниците Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ предлагат бившият кмет на "Изгрев" Цветомир Жеков да стане временен член на съвета на директорите на "Чистота Искър" - общинската компания, която превъзлага почистването на три столични квартала на фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. През лятото стана ясно, че това става чрез договори за наем на техника с "Грийн партнърс", с които се заобикаля законът. От финансовия отчет на общинското дружество също си личи, че аутсорсва бизнеса на Вълка - фирмата е получила малко над 11 млн. лв. през 2018 г за почистването на "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село", а същевременно разходите "за външни услуги" са били 12 млн. лв.

На тазгодишния търг обаче стана ясно, че "Чистота Искър" е решила да свие дейността си по сметопочистване само до един район - "Красна поляна", а за останалите два, които са в сегашния ѝ списък, кандидатстват притежаваната от Гайтански "Зауба" и австрийската ЗМБГ.

По време на мандата си (2015 - 2019 г.) Жеков като кмет на район "Изгрев" ще бъде запомнен основно с протести на жителите на "Дианабад" и "Изгрев" срещу застрояването в кварталите, свързани с близката до ГЕРБ "Артекс".

Една от най-честите критики към ЦГМ е, че събира много средства от паркирали коли, но в същото време не ги инвестира в строежа на паркинги.

Димитър Дилчев, който през миналите четири години отговаряше за район "Студентски’, пък се приготвя да стане член на борда на транспортното дружество "Център за градска мобилност". Като причина за временното му назначаване в доклада е посочено освобождаването на бившия директор Христиан Петров, който реши тази година да бъде общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС. В същото време на предишното си заседание СОС назначи за нов временен директор Румяна Милова, която дълги години отговаря за дирекция "Паркиране и гаражи".

Това провокира и гореща дискусия между съветниците за правилното функциониране на дружеството, като Борис Бонев от "Спаси София" поиска върху него отново да бъде възложен независим одит.

Ако предложението бъде прието, двамата бивши районни кметове ще изпълняват временно тези функции, докато не се свика комисия, която да организира процедура за избор на новите членове на бордовете,. пише в доклада. Иначе аргументи защо управляващите са се спрели именно на тях липсват, а като единствена причина за това решение е посочено, че "съветите са с непълен състав и това е под законовия минимум за взимане на решения". В същото време дори когато бъдат избрани официално постоянните членове на борда, не пречи изпълнителни директори на дружествата да станат именно Жеков и Дилчев. Това решение се взима от съвета на директорите.