Вечерни новини: Проверка на ботевградска ВЕЦ на Валентин Златев, нова вълна сирийски бежанци

И още: Коалиция между консерватори и зелени ще управлява Австрия, МВР с акция в Плевен заради площадка с отпадъци

ВЕЦ "Бебреш" (снимката е архивна)
ВЕЦ "Бебреш" (снимката е архивна)    ©  Риболовен клуб ''Балканка''
ВЕЦ "Бебреш" (снимката е архивна)
ВЕЦ "Бебреш" (снимката е архивна)    ©  Риболовен клуб ''Балканка''

Докато светът следи звучащото като сценарий на филм бягство в Ливан на бившия председател на борда на Renault-Nissan Карлос Гон, в първия работен ден на 2020 г. българската аудитория се забавляваше с далеч по-битова драма. В нея участници са кметът на Симитли Апостол Апостолов, синът му Стефан Апостолов, който е и депутат от ГЕРБ, и основателят на строителната фирма "Агромах" (сега "Грома холд") Методи Бачев. Тримата са в центъра на сбиване в новогодишната нощ. Кметът твърди, че Бачев го е нападнал, след като му е направил забележка заради пиратки, а версията на бизнесмена е, че по него била хвърлена "с уникална злоба" бутилка шампанско. На разпространен видеозапис от случката наистина се вижда човек, който мята бутилка. Според районната прокуратура все още тече проверка и не е ясно има ли извършено престъпление.

Междувременно МВР съобщи за полицейска акция в Плевен, която е свързана със складиране на отпадъци на площадка в индустриалната зона на града. Според изнесената официална информация става дума за отпадъци (от метал, дърво, пластмаса и хартия), които най-вероятно са внесени от Италия. "Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия, както и превод на фирмена документация" се казва в съобщението на МВР. На 15 декември италианските власти съобщиха, че са установили незаконен износ на отпадъци от Италия за България и спряха 17 вагона, в които имаше общо 800 тона отпадъци. Три дни по-късно италианските власти проведоха мащабна операция, при която бяха задържани 300 човека (вкючително и една българка), съпричастни към калабрийската мафия Ндрангета. В рамките на разследването беше установено, че лидерите на групата са обсъждали възможността да изнасят отпадъци за България. Няма яснота дали между трите случая (Плевен, задържаната композиция края Милано и операцията срещу Ндрангетата) има нещо общо.

Обиколките на премиера Бойко Борисов из страната продължават и през новата година, като в първото за 2020 г. видео във фейсбук профила му беше показана реновираната с държавни пари Софийска духовна семинария.

От началото на годината в историята отива името Холандия. Властите съобщиха, че страната вече официално се казва Нидерландия, а правителството се надява, че така държавата ще успее да се сбогува с имиджа си на място, свързвано с наркотици и проституция.

ТРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от уикенда в три изречения

Държавата ще проверява ВЕЦ на Валентин Златев заради водата на Ботевград

След среща с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да провери дейността на ВЕЦ "Бебреш", за която има съмнения, че е източила неправомерно част от водата в едноименния язовир. Краен собственик на съоръжението по думите на Гавалюгов е фирмата "Агрохолд", която е на доскорошния директор на "Лукойл"Валентин Златев. Към момента наличният обем на язовир "Бебреш" гарантира водоснабдяването на града за не повече от 4 месеца.

Близо 250 хил. сирийци бягат от руските бомбардировки към Турция

Близо 250 хил. души бягат от сирийската провинция Идлиб към Турция и Анкара се опитва да им попречи да пресекат границата, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган. Това е последният район в Сирия, контролиран от противници на режима на Башар ал Асад. Основната причина са въздушните удари, нанесени от руски и сирийски самолети, включително срещу граждански цели. И американският президент Доналд Тръмп, и турският президент обвиниха Русия, Сирия и Иран в предизвикването на поредната бежанска вълна и предупредиха да се спрат атаките срещу цивилни.

В Австрия консерваторите на Курц ще управляват заедно със Зелените

Себастиан Курц, лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП) и Вернер Коглер, който е начело на лявата формация Зелените, сключиха споразумение за съставянето на правителствена коалиция. Преговорите продължиха няколко месеца, като засега е ясно, че АНП ще поеме новото министерство на труда и семейните въпроси, а Зелените - правосъдното ведомство. Ще бъде създадено ново министерство на интеграцията, а на левите партньори ще бъде дадено суперминистерството, което ще отговаря за околната среда, транспорта, инфраструктурата, енергетиката и иновациите. Това ще бъде първото правителство на Австрия между консерватори и Зелени на федерално ниво.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

AI диагностицира рак на гърдата по-добре от специалистите

Изкуственият интелект (AI) вече се справя по-добре от лекарите с диагностиката на рака на гърдата, показва проучване, публикувано в Nature и цитирано от новинарските агенции. В него алгоритъм, създаден от Google Health, е обучен от учени от Imperial College London да разчита рентгенови снимки. Той се е справил по-добре от всеки от един от общо шестима радиолози и е бил на същото ниво като екип от двама лекари.