Столични адвокати предлагат нова концепция за адвокатските хонорари

Възнагражденията да се уговарят на пазарен принцип, а законът да определя критериите според натовареността на адвоката

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Цялостна нова концепция за определяне на адвокатските възнаграждения предлагат група столични адвокати в становище до Народното събрание. В него те предлагат адвокатите да не са обвързани от минимални размери на адвокатските възнаграждения, които сега са определени в наредба на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), а да са свободни да определят и по-малки хонорари за услугите си. Минимални размери на адвокатските възнаграждения да бъдат определени в отделна методика към Закона за адвокатурата, но те да служат само като ориентир за съда, когато присъжда разноски по делата, както и в други случаи, когато хонорар не е договорен.

Изразява се принципната позиция, че адвокатските възнаграждения не би следвало да се ограничават с минимални или максимални размери, нито да се уреждат с акт на Висшия адвокатски съвет, а да се определят на пазарен принцип. Същевременно обаче законът следва да уреди критерии за определяне на възнагражденията въз основа на функционален анализ на адвокатската дейност при зачитане на обществения интерес и гарантиране на качеството на адвокатската дейност и достойнството на професията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  surg avatar :-|
  Buryan Kirov
  • - 1

  Класическа балканска наглост, значи той много зает 75 лв, а аз не съм и не може, преди няколко години юристите у нас отхвърлиха решение на БЛС за минимален ценоразпис като противоречие на конструкцията, ама са тях може, наглеци

  Нередност?
Нов коментар