Емил Димитров-Ревизоро ще е новият екоминистър

Депутатът на "Обединени патриоти" е вносител на някои от едрите лобистики закони в това Народно събрание

Известният предимно с прокарването на лобистки законодателни поправки в парламента депутат Емил Димитров-Ревизоро е предложението на "Обединените патриоти" за министър на околната среда и водите. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след приключилото във вторник в Министерския съвет заседание на коалиционния съвет на управляващите, която трябваше да избере нов екоминистър на мястото подалия оставка от ареста миналия петък Нено Димов. Димов зае поста от квотата на ВМРО и формацията на Каракачанов трябваше да предложи отново кандидатура за негов наследник.

"Сложните" разговори в управляващата коалиция

Заседанието на управляващите продължи около два часа, но пред журналистите застанаха само лидерите на "Обединените патриоти" - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, и техните партийни заместници. Нито премиерът Бойко Борисов, нито другите двама представители на ГЕРБ в коалиционния съвет - вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, присъстваха на продължилия само две минути брифинг. На него Каракачанов заяви, че от малката коалиция не приемат Нено Димов да бъде "изкупителна жертва за всички грешки, които са правени години назад"и обяви и, че основната задача на Димитров ще бъде се заеме с "тотални проверки" на цялата система, за да не се допуска водна криза и в други градове. Тъй като за водата отговарят различни държавни институции, не стана ясно как новият министър ще ги ревизира.

Присъствали на заседанието на коалиционния съвет описаха обстановката по време на срещата като "сложна". Каракачанов заявил на премиера, че случилото се с Нено Димов е "незаслужено". От ВМРО напомнили, че това е вторият случай с техен представител, който се разделя с поста си след арест от прокуратурата, визирайки бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той беше задържан по обвинение в корупция в края на октомври 2018 г. и след като престоя 8 месеца в ареста беше пуснат под гаранция от 100 000 лв, но и досега все още няма предявено обвинение от прокуратурата. Борисов се оправдал, че няма нищо общо с ареста на Димов.

През целия ден след номинацията на Димитров никой от основната управляваща партия ГЕРБ не коментира избора му за поста. Изказване по темата направи само депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, който заяви преди заседанието на оглавяваната от Димитров комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика, че приема кандидатурата на му "положително". Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е избран за министър от квотата на "Атака", каза лаконично, че "той е фигура, която ще се справи". Самият Димитров пък заяви: "Не изгарям от желание, но работата трябва да се свърши. Ако дадеш вода на бизнеса си затворник, ако не дадеш значи България не е добро място за правете на бизнес.", каза той.

Лобистките поправки на Ревизоро

От управляващата коалиция заявиха, че кандидатурата на Емил Димитров за министър на екологията ще бъде внесена в деловодството на парламента още днес и в сряда, когато е първият работен ден на депутатите след коледната ваканция, ще бъде гласувана в пленарната зала.

Емил Димитров-Ревизоро, който е депутат втори мандат от гражданската квота на ВМРО, стана известен в този парламент с поредица от лобистки законопроекти и предложения за законодателни промени. В средата на 2018 г. той внесе спорния законопроект за горивата, с който се въвеждаше регистрационен режим за търговците на горива в сектора, както и редица изисквания за висок уставен капитал и банкови гаранции за фирмите, които бяха в ущърб на по-малките търговци на горива. Приемането му предизвика протеста им и повечето спорни текстове бяха променени. Тогава критики към Димитров отправи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов като обвини Димитров в "тежък лобизъм" в полза на нефтената рафинерия "Лукойл" и се закани да сезира Европейската комисия.

Въпреки че текстовете бяха внесени от Димитров и други депутати, авторството на законопроекта се приписваше на Българската петролна и газова асоциация, чийто управител тогава беше бившият управител на рафинерията Валентин Златев. Газовата асоциация, предлагаше законодателните промени още в предишния парламент, но под заплахата от протести на малките търговци на горива, нито второто правителство на Борисов, нито депутати от 43-ото Народно събрание посмяха да ги внесат в парламента.

Около името на Емил Димитров ще разрази още един скандал с лобистки привкус. Той внесе и скандалната поправка в Закона за приватизацията, с която се амнистираха собствениците на приватизирани дружества от плащането на неустойки за неизпълнение на приватизационния договор за последните пет години. Смяташе се, че тези промени ще обслужат бизнесмена Кирил Домусчиев, чиито задължения за нарушаване на клаузите от договора тогава се изчисляваха на над 50 млн. лв. Другият печелиш щеше да е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чийто бъдещ партньор към оня момент във вестникарския му бизнес "Ню имидж", има задължение да не продава земята на киноцентъра в престижния столичен район Бояна за срок от 20 г. Президентът Румен Радев наложи вето на поправките, което парламентът уважи.

В средата на декември заедно с депутати от ГЕРБ Димитров внесе кандидатурата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, като дори се похвали, че лично го "убедил" да се кандидатира за поста.

По време на правителството на Симеон Сакскобургготски той оглави Агенция "Митници", но няколко месеца по-късно беше освободен. Преди това е работил в държавния финансов контрол, като през 1997 г. е обявен за ревизор на годината заради ревизия на сделки с горива и зърно на Държавния резерв по времето на Виденов. След като напуска митниците оглавява Гражданското обединение за борба с корупцията към Движение "Гергьовден". В този парламент е председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.