С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 14 яну 2020, 15:49, 2875 прочитания

Полски съдия: Можеш да си варшавянин, поляк и гражданин на ЕС едновременно

Речта на председателя най-голямата полска съдийска организация Кристиян Маркевич, която показва потресаващи аналогии с България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Безпрецедентна подкрепа получиха полските съдии в събота, 11 януари по време на провеждането на няколкочасовия мълчалив протестен марш "Хиляда тоги". Протестът е за спешно приети от Сейма (долната камара) само дни преди Коледа промени в закона, които сериозно посягат на съдийската независимост. Някои от тези изменения бяха изпробвани и в България – например задължително деклариране на членство в професионални организации, но и нещо повече – задължение за съдиите за обявяват профилите си в социалните мрежи, както и забрана за общите събрания на съдиите да правят "политически декларации". Най-опасната промяна обаче е новозаписаната забрана съдиите да не прилагат разпоредби, които изрично не са признати за неконституционни от КС, защото това по същество означава забрана да се прави преценка, че полски закони противоречат на правото на ЕС, и да се прилага практиката на Съда на ЕС.

"Шествието през централните улици на Варшава продължи повече от два часа и разстоянието беше не по-малко от 5 километра. По данни на "Юстиция" и на общината в марша са участвали между 25 000 и 30 000 души, от които 4000 полски юристи – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, юридически съветници. Съдиите бяха не по-малко от 2000 – от цяла Полша, всичките в тоги, като някои от тях бяха и със семействата си", се казва в импровизирания репортаж от събитието на трима български съдии, членове на Съюза на съдиите в България (ССБ) - Нели Куцкова и Атанас Атанасов от Апелативен съд – София, и Владислава Цариградска (Районен съд - Луковит), който те публикуваха на Фейсбук страницата на ССБ след завръщането си. За участие в марша във Варшава пристигнаха и съдии от 21 държави в Европа.

Протестът е организиран от най-голямата полска съдийска организация - асоциация на съдиите "Юстиция". "Капитал" предлага с малки съкращения заключителната реч на нейния председател Кристиян Маркевич, произнесена в края на протестното шествие. Почти всичко казано от него звучи обезсърчаващо актуално в български контекст - и проблемите с разделението на властите, и политическият натиск върху съда, непрозрачното законодателство, опитите да се затворят устата на адвокатите и т.н.
Кристиан Маркиевич, председател на полската асоциация на съдиите Юстиция


"Марширувахме в тоги, така че всички поляци да ни видят. Вижте: ние не сме извънземни, каста, комунисти, предатели или крадци. Ние сме поляци, чиято професия има важна мисия. Съдийската тога е като униформа, лекарска мантия, символ на служба. И ние сме тук, за да служим на хората.

Излизаме на улицата, за да защитаваме общите си права като поляци, защото независимостта на съдиите означава независимост от всяко влияние върху съдебните дела и решения.


Като юристи ние сме наясно с последиците от прилагането на закона от 20 декември 2019 г. Неслучайно парламентарните процедури по този закон бяха умишлено насрочени четири дни преди най-важния празник за поляците, когато хората са заети с подаръци и коледни елхи. Неслучайно не е имало абсолютно никакви консултации.

Марширувахме по пътя от Върховния съд, покрай президентския дворец и към парламента. Тези три сгради символизират три власти - власти, които трябва да работят съвместно и да се уважават, да си сътрудничат за доброто на гражданите. За съжаление изпълнителната власт и парламентарното мнозинство днес забравиха за това. Те забравиха, че сърцевината на демокрацията е разделението на властите - разделение, което е от основно значение за осигуряване на баланс и защита на гражданите срещу злоупотреби на правителството.

Този Марш не е срещу тази или онази политическа партия. Ние вървяхме срещу промените в системата, които могат да засегнат и следващите поколения поляци, дори когато властта сменя позиции в Полша. Марширувахме, за да повишим информираността за този факт. Съдия или прокурор не може да има добронамерено отношение към никой политик. Защото често политиците застават пред съда, тъй като задача на съдилищата е да проверяват валидността на гласовете, подадени на избори.Протестирахме срещу затварянето на устата на адвокатите. Адвокатите, а не политиците, трябва да вдигат алармата, когато законите се нарушават, точно както лекарите говорят на глас по въпросите на здравето, градинарите - за дърветата и храстите, а психолозите - как да се отглеждат деца.

В резултат на този закон, който предоставя дискреционни правомощия за отстраняване на съдии от длъжност, поляците ще зависят от капризите на политиците, които искат да се позиционират като юридически експерти. Трябва да бъде ясно заявено: те ще могат да повлияят на решенията по такъв начин, че членовете на тяхната собствена партия да не бъдат засегнати, докато техните политически противници ще бъдат застрашени от тежко наказание. Ние не сме съгласни на такава злоупотреба със съдебни производства.

Марширувахме заедно с гражданите на страната ни, но и с огромна група гости от много страни - членки на ЕС. Това е безпрецедентно събитие. Походът на толкова много съдии от цяла Европа в жест на солидарност с държава, в която върховенството на закона е застрашено, се проведе за пръв път в историята на Европейския съюз. Благодаря ви много за това!

Съдии от Нидерландия активно участваха в Марша на полските съдии в събота заедно със свои колеги от Норвегия, Португалия, Ирландия и др. - общо 21 страни от Европа, сред които и България

Съдии от Нидерландия активно участваха в Марша на полските съдии в събота заедно със свои колеги от Норвегия, Португалия, Ирландия и др. - общо 21 страни от Европа, сред които и България

[Reuters]

Марширувахме заедно в символичен израз на нашата ценностна общност. Европейският съюз не е наш враг или чуждо тяло. Ние сме национални и европейски съдии. Време е да разберем, че тези функции не са взаимно изключващи се. Можете да бъдете варшавянин, поляк и гражданин на ЕС едновременно. Решихме нашата държавна система при конституционен референдум и потвърдихме желанието си да бъдем част от европейската ценностна общност в референдума за ЕС.

Марширувахме заедно с представители на всички юридически професии: съдии, прокурори, адвокати, юрисконсулти, не защото всички се познаваме добре и винаги имаме едно и също мнение, марширувахме заедно, защото винаги е задължение на всеки адвокат да пази и защитава правата на гражданите. Категорично се противопоставяме на нарушенията на правата на човека, на конституционните права, националното законодателство или законите и ценностите на международните общности, към които доброволно сме се присъединили. Правото на Европа означава правото на европейска правна система, за да могат поляците да се чувстват юридически сигурни.

Примери?
 • Да вземем решение по дело за родителски права, когато един от родителите не е поляк - такова решение няма да бъде спазено в други страни от ЕС и може да бъде оспорено по всяко време;
 • При спор между дружество и служител относно възнаграждение за работа, извършена в ЕС, решение в полза на полски гражданин или компания може да бъде поставено под въпрос от образувание от друга държава;
 • В крайна сметка увеличаващият се правен хаос може да накара чуждите предприемачи да спрат да инвестират в Полша, защото никой не иска да прави бизнес в нестабилна и рискова страна, в която няма документи, няма право на собственост.
Накрая искам да кажа, че има и хора, които не маршируваха с нас не защото не искаха, а защото не можеха. Такъв пример е Мурат Арслан. Турски съдия, защитник на върховенството на закона, осъден на 10 години въз основа на фалшиви обвинения, който ни написа писмо от затвора! Ние като поляци наистина ли искаме подобен сценарий тук? Отмяна на разделянето на властите и излизане от ЕС?

Днес отново, гледайки това огромно множество, още повече вярвам в победата. Виждам, че не сме сами. Целият свят ни гледа! Не сме сами. Точно както не бяхме сами по време на борбата срещу комунизма.

Като съдии имаме право на независимост и всички поляци имат право да останат в общността на ценностите на ЕС!

Благодаря на всички, че дойдохте тук. Обръщам се към поляците: застанете до нас, подкрепете ни, защото това ни дава сили да се борим!

Тук е Полша, тук е Европа. И ви уверявам, че ако застанем заедно в солидарност, ще останем в тази Европа."

Полски съдия: Можеш да си варшавянин, поляк и гражданин на ЕС едновременно

[Reuters]

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Не, няма опасност за фиксирания курс на лева 17 Не, няма опасност за фиксирания курс на лева

Лоша комуникация и медийни спекулации донесоха страхове, че валутният борд тихомълком се премахва

26 яну 2020, 6194 прочитания

Уикенд новини: Китайският вирус напредва въпреки мерките, перничани искат още оставки заради водната криза Уикенд новини: Китайският вирус напредва въпреки мерките, перничани искат още оставки заради водната криза

И още: Кристалина Георгиева уверена, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през април; екопроблеми в различни части на страната белязаха почивните дни

26 яну 2020, 1763 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Десет жалби са подадени срещу търга за озеленяване на София за 65.4 млн. лв.

Споразуменията с избраните фирми ще са за срок от три години и с възможност за удължаване с още две

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Реклама за слушане

Чрез подкаст рекламите компаниите могат да достигнат до нишова аудитория, фокусирана върху съдържанието.

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10