Вносът на боклука: Не ви трябва да знаете

Как информацията за това какви отпадъци и кой ги внася в България се оказа най-пазената тайна в държавата

България трудно се справя с управлението на собствениците си отпадъци, но се превръща в сметището на Европа
България трудно се справя с управлението на собствениците си отпадъци, но се превръща в сметището на Европа    ©  Николай Дойчинов
България трудно се справя с управлението на собствениците си отпадъци, но се превръща в сметището на Европа
България трудно се справя с управлението на собствениците си отпадъци, но се превръща в сметището на Европа    ©  Николай Дойчинов

През седмицата една фалшива новина обиколи медиите, а именно твърдението, че главният прокурор Иван Гешев е казал, че в дома на министъра на околната среда и водите (в оставка и в ареста) Нено Димов са открити "документи за вноса на отпадъци от Италия". След опровержение от прокуратурата статията първоизточник в "24 часа" беше изтрита, но основният въпрос - къде са документите за вноса на отпадъци, остана.

През последната половин година темата за боклука, идващ в страната ни, беше обект на серия журналистически разследвания - както в български, така и в италиански медии, които разкриха неправомерен внос и изгаряне на отпадъци.

След серия от публикации, че част от боклука идва от Италия и се изгаря в тецовете на Ковачки, прокуратурата съобщи, че започва проверка, чиито резултати не са обявявани публично. В края на миналата година италианските власти спряха композиция с отпадъци, предназначени за България и оформени с фалшиви документи. Няколко дни по-късно след операция срещу калабрийската мафия - ндрангета, италианските разследващи разпространиха запис на разговор между основните обвиняеми, в който те коментират незаконен износ на отпадъци за България.

Темата е важна по две причини:

  • подобна практика създава реална опасност за околната среда, а оттам за здравето на гражданите;
  • има сериозни съмнения, че се генерира корупция в публичната власт.

По тази причина въпросите какви отпадъци се внасят и откъде, кой ги внася и какво се случва с тях са истински важни.

Миналия август "Капитал" поиска от министъра на околната среда и водите Нено Димов достъп до всички формуляри, които министерството събира по силата на европейското законодателство, за внос на отпадъци от България. Въпросните документи съдържат пълна информация по процеса по внос на отпадъци като превозвач, вносител, генератор на отпадъците, описание на отпадъците, място и начин на оползотворяването им. С друго запитване отново по Закона за достъп до обществена информация поискахме информация за всички фирми, които са внесли отпадъци през последните пет години, вида на отпадъка и страната на произход.

Заявленията бяха препратени от МОСВ в Изпълнителната агенция по околната среда и водите, която отказа да предостави информация. Мотивите, които директорът на агенцията Георги Балчев изтъкна - "поисканата информация не е обществена, защото не дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение", а освен това е и търговска тайна.

И двата отказа на ИАОС бяха отменени от Административен съд - София-град, който с влезли в сила решения от декември и януари задължи институцията да предостави информация.

Съдът е категоричен - информацията, която търсим, е свързана с опазване на околната среда и достъпът до нея е част от гарантираното от конституцията "право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи, което право включва и правото на информация за околната среда".

Срокът да получим достъп до формулярите изтече още в края на миналата година, но от ИАОС ни уведомиха, че им трябват още десет дни, за да предоставят поисканата информация. И този срок изтече, но вместо информацията, която Георги Балчев беше задължен от съда да ни предостави, получихме негово запитване до Националния статистически институт, в което пита дали случайно информацията, която търсим, не е статистическа. Този въпрос е обсъден от съда и очевидно Балчев прави опит да тупа топката. Или, казано на правен език - да не изпълни съдебното решение.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски отговори на запитване на "Капитал", че информацията, която сме поискали, не е по Закона за статистиката, а по Закона за управление на отпадъците и НСИ няма отношение към нея.

Информацията от Приложение VІІ от Регламент 1013/2006 се събира от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) по силата на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Тази административна информация не е предмет на регламентиран информационен обмен между НСИ и ИАОС като орган на статистиката. НСИ събира информация, включително такава за отпадъците, съгласно Националната статистическа програма. Тази информация се използва само за статистически цели по силата на Закона за статистиката.

Адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма достъп до информация", който консултира "Капитал" по този казус, коментира, че ИАОС на практика се опитва да преразгледа съдебното решение, в което ясно е казано какъв е характерът на информацията - обществена информация за опазване на околната среда.

"Отклонявайки се от тези указания, Георги Балчев не изпълнява съдебното решение, при положение че информацията е и от значение за здравето на хората и благоприятната околна среда", коментира още адв. Кашъмов.

Георги Балчев е изпълнителен директор на ИАОС и е от квотата на "Обединени патриоти". Балчев е от движението "БГ Патриот", което се свързва с Петко Дюлгеров (обвиняем за посредничеството при предаването на подкупа на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева), а негов някогашен ръководител е Петър Харалампиев (бивш директор на Държавната агенция за българите в чужбина, задържан и обвинен от прокуратурата за подкупи).

"Капитал" потърси Георги Балчев за интервю, но от ИАОС не отговориха на запитването.