Решението за вода в Перник: От "Белмекен" през София след 45 дни и 25 млн. лв.

Два месеца след началото на водната криза в града правителството предложи решение, но вероятно режимът ще остане

Напрежението сред гражданите на Перник основателно растеше през последните два месеца
Напрежението сред гражданите на Перник основателно растеше през последните два месеца    ©  Юлия Лазарова
Напрежението сред гражданите на Перник основателно растеше през последните два месеца
Напрежението сред гражданите на Перник основателно растеше през последните два месеца    ©  Юлия Лазарова

Перник няма да остане без вода, а частично ще се подава вода за града от язовира "Белмекен" откъм язовира "Бели Искър". Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. За целта се предвижда да бъде използвана ВиК инфраструктурата на София. Ще бъде построен нов водопровод през Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина и така ще бъдат осигурени необходимите количества вода за Перник. Това реши правителството в събота. Градът има собствен ресурс за максимум два месеца, а изграждането на новата връзка се предвижда да стане за 45 дни. Водопроводът ще стига до пернишкия квартал "Изток". Целият проект ще струва 25 млн. лв. 12 екипа ще работят денонощно на обекта.

От заседанието стана ясно, че пренасочването на вода от "Белмекен" е започнало преди два месеца, а мярката ще действа следващите няколко месеца. Още в понеделник ще бъде поискано разрешение от столичния общинския съвет за ползване на софийската ВиК мрежа, за което ще се плаща.

"Софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от "Белмекен" за Перник. Казвам това, за да не почнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник", каза премиерът Бойко Борисов на срещата в Министерския съвет, която бе свикана специално на обсъждането на решения за преодоляване на водната криза в Перник. "Ако искат всеки ден да наблюдават, да сложат постове, от "Белмекен" водата през този водопровод ще бъде изтласкана, просто ще ползваме инфраструктурата на "Софийска вода". Затова е тук и концесионерът. Има тази възможност, без да се засегне изобщо водоподаването към София - 300 литра в секунда да бъдат прекарани", добавя министър-председателят, цитиран от БНР.

Това решение за водната криза в Перник идва два месеца след началото на режима и ще струва 25 млн. лв., предоставени от държавата. Икономическият министър твърди, че до седмица ще е ясно и дали "Стомана" и "Топлофикация" ще могат да ползват друг източник наблизо. А Борисов обяви, че в бъдеще ще се работи и по резервен вариант за София - от "Огняново".

Предстои все пак експерти да преценят ще се отрази ли предложението от софийския водопровод да бъде прекараме вода от "Белмекен" за Перник на живеещите в София и областта. От язовир "Бели Искър" се захранват няколко столични квартала като Драгалевци и Бояна.

Също така трябва да се прецени и ефектът върху енергетиката - водата от "Белмекен" захранва два от големите ВЕЦ-ове на НЕК, които балансират електроенергийната системата при сутрешните и вечерните пликове на потреблението на ток.

На заседанието в Министерския съвет са били обсъждани и мащабните аварии на отвеждащия водопровод в Шумен и необходимостта от цялостна реконструкция на ВиК мрежата там, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че "хубавата новина е, че този водопровод, както и пречиствателната станция за питейни води на язовир "Тича" са включени в обхвата на големия проект, финансиран със средства от ОП "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите. В момента текат обществените поръчки и ще бъде изцяло, изцяло подменен", каза министър Нанков.

На срещата в Министерския съвет са присъствали министрите на околната среда и водите, на икономиката и на енергетиката Емил Димитров, Емил Караниколов и Теменужка Петкова, кметовете на Перник и на София Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова, областният управител на Перник Емил Костадинов, представители на държавната и общинската администрация.