АДФИ изчисли, че държавата е получила 210 млн. лв. по-малко от хазартни такси

Спецпрокуратурата влезе в комисията по хазарта, а Васил Божков обяви, че управляващите искат да отнемат бизнеса му

Георги Начев, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция
Георги Начев, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция    ©  Велко Ангелов
Георги Начев, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция
Георги Начев, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция    ©  Велко Ангелов

Четиричасова проверка на спецпрокуратурата в офисите на Държавната комисия по хазарта и изявление на директора на държавната финансова инспекция последваха интервю на Васил Божков пред радио "Свободна Европа", в което той обяви, че държавата иска да отнеме хазартния му бизнес. Божков е собственик на двете частни лотарии - "Лотария България" и "Национална лотария", и контролира футболния клуб "Левски", а медийната му изява дойде, след като стана ясно, че е внесен законопроект, с който се предлага лотарии да се организират само от държавния тотализатор. Проектът е внесен от Валери Симеонов от НФСБ, но по думите му е подкрепен от премиера и финансовия министър.

По-късно през деня изпълнителният директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев направи изявление пред журналисти, че досега проверката по казуса с таксите на хазартния сектор, която им беше възложена от финансовия министър Владислав Горанов, е показала, че държавата е можела да получи 210 млн. лв. повече през последните пет години само от моментни лотарии. От обясненията му стана ясно, че АДФИ все още не се ангажира да каже дали има щета за бюджета и дали ДКХ носи отговорност. Това щяла да реши прокуратурата. Проверката на АДФИ се очаква да приключи до месец.

Тя започна в контекста на шумна раздяла между двама доскорошни бизнес партньори - Божков и фамилията Найденови, които държат казина и онлайн платформа за спортни залози под марката Efbet. Покрай медийните им изяви стана ясно, че в продължение на пет години свързаните с Божков "Национална лотария" и "Лотария България" са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета в сравнение с държавния тотализатор.

Откога проверяват

Държавата е събрала над 500 млн. лв. данъци и такси от хазартни игри за периода от 2014 до 2019 г., но заради различното облагане на държавния спортен тотализатор и частните компании - организатори на хазартни игри, е загубила 210 млн. лв. приходи само от моментните игри, съобщи Георги Начев. Той обяви, че агенцията е започнала проверка на колегите си от Държавната комисия по хазарта със заповед на финансовия министър Владислав Горанов от 16 декември. От неговите думи се разбра и че в рамките на миналия месец Специализираната прокуратура е поискала финансовата инспекция да стане част от досъдебно производство. Начев добави, че постановлението на прокуратурата е изменило периода на проверката на комисията по хазарта – според заповедта на министъра тя е била за периода от 2015 до 2019 г., а според постановлението – от 2014 до 2019 г. Начев обаче не спомена какво е наложило днешната акция на спецпрокурорите в ДКХ, след като инспекцията на АДФИ продължава и те са натоварени с нея.

Не е щета, но тепърва ще доказваме

Според Начев инспекторите му проверяват дали държавата не е била ощетена и с колко от различното облагане на държавния тотализатор и частните компании, организиращи хазартни игри. По закон моментната лотария, тото и лото игрите се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони.

Начев отказа да тълкува закона и да обяви дали едната от двете възможности за облагане на хазартните игри е неправилна или незаконна, и обясни, че тепърва ще разследват дали има нарушения. Дали операторите са били облагани правилно пък ще трябва да се произнесе прокуратурата.

Въпреки това той обяви, че с 15% са били облагани само приходите от държавния тотализатор, а частните оператори са плащали 20% върху разликата между получени залози и изплатени печалби. Досега инспекторите са проверили само моментните лотарии и смятат, че заради различната данъчна основа държавата е могла да получи 210 млн. лв. повече, ако частните оператори са били облагани като държавната лотария. Начев отбеляза, че не може да коментира числото 210 млн. като щета, защото предстои да се изяснява. Тепърва ще се проверяват и тото, и лото игрите, и залаганията на спортни състезания и надбягвания. Начев отказа да съобщи какъв процент от всички хазартни игри съставляват моментните игри.

Той добави, че след около месец ще приключат ревизията и ще публикуват резултатите от инспекцията. Директорът на АДФИ не можа да си спомни кога за последен път ведомството му е проверявало комисията по хазарта, която също е под шапката на Министерството на финансите.

Божков: Работещ бизнес ще бъде на практика отнет "принудително"

Междувременно в интервю за радио "Свободна Европа" Васил Божков коментира, че в момента държавата прави опит да отнеме принудително бизнеса му. "Мога само да предполагам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спортът. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура - това значи, че не се цели намаляване на "вредите" от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг", каза Божков в интервюто си.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  ХАЗАРТНИТЕ ФИРМИ НА ЧЕРЕПА ПОДАВАТ НЕЧЕТЛИВИ ГОДИШНИ ОТЧЕТИ, А АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА ГИ ОДОБРЯВА В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА
  https://bivol.bg/eurofootball-gfo.html

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Добре е да се знае още:
  https://bivol.bg/bozhkov-offshore-moldova-lottery.html
  ОФШОРКА НА ВАСИЛ БОЖКОВ E ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ НА ТОТОТО В МОЛДОВА

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  и
  ВАСИЛ БОЖКОВ – ЧЕРЕПА КУПИЛ ДЯЛ В ГРУЗИНСКАТА ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ
  https://bivol.bg/vassil-bozhkov-cherepa-georgia.html

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Божков в Свободна Европа - пълно падение!

 • 5
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#4] от "Георги Георгиев":
  Никакво падение. Това е типичен пример за завземане на бизнес с помоща на държавата. Не съм адвокат на Божков, но това е законен бизнес, разрешен и контролиран от държавата. Така , че няма никакво падение Свободна Европа да даде думата на Божков. Нека напомня , че многократно в медиите се е коментирал начина на облагане на моментните лотарии. Никой не се сети тогава да провери. Да не би Лафките да отговарят на изискванията за пунктове за залагане. Защото те са точно това. Вестниците и минералната вода са за благозвучие.

 • 6
  vladiznaiko avatar :-|
  Vladiznaiko

  според мен целия проблем е, че Божков е спестил едни пари и не ги е поделил с "правилните" хора. А това са мноооого пари. С които могат да се купят мнооого къщи в Барцилона, много Ферарита с цвят червен, много мъртви души в изборни времена.

 • 7
  vkm02433713 avatar :-|
  vkm02433713

  "ЗАКОН за хазарта / Държавни такси:

  (3) (Нова – ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г., доп., бр. 105 от 2014 г., в сила
  от 1.01.2015 г.) За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри – традиционна
  лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности,
  игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета,
  игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на
  факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на
  сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се
  събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на
  получените такси и комисиони.
  (4) (Нова – ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г.) За издаване и поддържане на
  лиценз за онлайн залагания се събира двукомпонентна държавна такса, състояща се от
  еднократна такса в размер на 100 хил. лв. и променлива част в размер на 20 на сто върху
  разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за
  които се събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на
  получените такси и комисиони.
  (5) (Нова – ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г., изм., бр. 105 от 2014 г., в сила
  от 1.01.2015 г.) За хазартните игри, които се облагат с алтернативен данък по Закона за
  корпоративното подоходно облагане, се събират само таксите по ал. 1.
  (6) (Нова – ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г.) Организаторите на хазартни
  игри, които заплащат таксата по ал. 3 и променливата част от таксата по ал. 4, подават за
  всеки месец в Комисията до 15-о число на следващия месец декларация по образец,
  утвърден от министъра на финансите, за разликата между стойността на получените залози
  и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие –
  декларация за стойността на получените такси и комисиони.
  (7) (Нова – ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г.) След подаването на
  декларацията, но преди изтичане на срока по ал. 6, организаторът на хазартни игри има
  право да прави промени, свързани с данните по подадената декларация. Промените се
  извършват чрез подаване на нова декларация."

  Законът е толкоеа ясен, че и ученик, ще го разбере. Контролът е месечен. Как така изведнъж отиват за 6 години назад? Ако наистина има някой за съдене, то това са чиновниците, които са проспали неплатеното (или примерно нарочно сгрешеният отчет)! Какво е виновен организатора (Които и да е тои), че са му одобрили отчетите (Грешни или не няма значение!). Елементарен пример с годишна данъчна декларация: Подавате декларация със по погреüка завишени разходи. НАП ви го одобрява и си спестявате данък за доплащане. Вие ли сте виновен? Или НАП, че не са ви проверили както трябва?

  Друг е въпросът дали примерно залози направени в игрална зала или другаде са регистрирани като онлаин залози. При онлаин залозите таксите са само върху печалбата (+ еднократна такса 100 хил. лв. ) , а не върху целият залог. Това би било груба манипулация и укривне на таски! Но това може да се проследи от компететни органи и да се установи (Като гледам всичките са се втрунали да проверяват).

  И последно, тези такси от залози защо не отиват директно за Спорт към министерството на спорта? Явно доста пари се плащат по това направление! А се оказва, че само парите от тотото отиват директно към министерството на спорта! Смешна работа е това. И сега манипулират обществото, че частните оператори неплащали такси! Те не само че плащат, ами май плащат по - високи такси от тотото, тъй като има по голям оборот и печалба,

 • 8
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  И?!? Виновни няма от администрацията, нали така?? Нещо Горанов, Комисия по Хазарта, НАП и прочее? Стотици милиони щета има, но виновни - няма! Типично по герберски, няма що!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход