Новите кариерни и финансови бонуси за Висшия съдебен съвет влязоха в закона
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите кариерни и финансови бонуси за Висшия съдебен съвет влязоха в закона

Новите кариерни и финансови бонуси за Висшия съдебен съвет влязоха в закона

Въпреки съпротивата на професионалната общност депутатите гласуваха поредни екстри за членовете на съвета

2838 прочитания

© Велко Ангелов


Въпреки възраженията на професионалната общност и неправителствения сектор парламентът окончателно прие новите кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен (ВСС) съвет, както и финансови бонуси за членовете на ВСС и на Инспектората към него. В четвъртък сутринта парламентарното мнозинство набързо и без дебат прие поредните обемни промени в Закона за съдебната власт. А дебат нямаше, защото от залата отсъстваха почти половината от народните представители.

Кадрови бонуси без дебат

Занапред след края на мандата им във ВСС членовете му ще могат да искат направо да бъдат назначени на длъжност с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им във ВСС, без да се явяват на конкурс. Това означава, че ако членът на ВСС е бил преди избирането му съдия в Софийския градски съд или Софийската градска прокуратура, ще може да иска възстановяване направо в апелативния съд или прокуратура, а ако е бил магистрат от апелативно ниво, ще може да претендира за назначаване на върховно ниво. Дали да се възползват от тази опция, или да искат да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди избора, или пък на друга равна по степен длъжност – това "правоимащите" членове на ВСС ще преценяват сами, като следващият съвет няма да има възможност да им откаже поисканото назначение.

Предложението за тези нови екстри на членовете на ВСС не фигурираше в първоначалния законопроект, внесен от Министерския съвет, и съответно не беше подложено на обществено обсъждане. То беше направено в началото на октомври преди второто четене на закона от петима членове на правната комисия от управляващите начело с председателката на комисията Анна Александрова, което мнозина окачествиха като стимул за предстоящия тогава избор на главен прокурор. Другите съвносители на това предложение са Красимир Ципов и Иглика Събева от ГЕРБ и Христиан Митев и настоящият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти". Аргументът на вносителите беше беше, че управляващите вече са гласували такъв кариерен бонус на членовете на Инспектората към ВСС и трябва да се изравни статутът на членовете на двете кадрови звена.

Срещу предложението реагира много остро професионалната общност с основния аргумент, че с него на практика се заобикаля конкурсното начало при заемането на длъжностите в съдебната система, което е важен елемент в кариерната политика и една от гаранциите за независимост на магистратите. Освен това тази екстра се предлага в полза на хора, които очевидно се ползват с политически протекции и от тях се очаква и за в бъдеще да вземат подсказани от конюнктурата решения.

"Опасно, цинично и развращаващо" е членовете на ВСС и ИВСС да имат различен режим на кариерно израстване от всички останали, написа в становище Съюзът на съдиите в България (ССБ) в края на октомври. На практика това създава напълно реална възможност в рамките на два до три нови състава на ВСС, т.е. за период от 10 до 15 години, всички места във Върховния касационен съд и Върховния административен съд да бъдат заети без конкурс от бивши членове на ВСС и ИВСС, се казва още там.

Остро се противопоставиха на тези бонуси и представителите на ВКС и на някои от членовете на Съдийската колегия на ВСС при обсъждането на законопроекта на второ четене в правната комисия миналата седмица. Реакцията на председателката на комисията и вносителка на промените Анна Александрова бе да реагира грубо и заплашително срещу опонентите. А Хамид Хамид (ДПС) извади съвсем нов мотив в подкрепа на идеята – според него било възможно един член на ВСС да се страхува да се върне на предишното си място заради решенията, които е вземал като кадровик, и затова трябва да му се даде и нова възможност. Не става обаче ясно защо кадровикът ще се срамува от решенията си само в предишната си работа, а не и в новата, след като става въпрос за звена в една и съща система и решенията са валидни навсякъде.

Финансови бонуси

Освен това членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС получават и финансов бонус. Друга промяна на закона ги приравнява на действащите магистрати с над 10 години стаж в правото им при освобождаване от длъжност да получат парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни работни заплати, колкото прослужени години имат като членове на ВСС, съответно на Инспектората.

При последващо освобождаване от длъжност както всеки магистрат, така и членът на ВСС или на Инспектората има право на получава обезщетение в размер на разликата между размера на вече получено обезщетение и това, което е определено към датата на последващото освобождаване.

Тази промяна също не фигурираше в първоначалния законопроект. Тя влезе в проекта по същия начин - с предложение преди второто четене, направено от Емил Димитров-Ревизоро и Хамид Хамид, без смислени мотиви какво го налага. Членовете на ВСС получават високи заплати, допълнителни възнаграждения и други бонуси, които през предходния мандат бяха изчислявани на брутно над 5000 лв., дори без парите за участия в комисии. Освен това те ползват и много други привилегии като служебни автомобили, ведомствени жилища и др.

В закона бе записано и нова подробно уредена процедура за проблема с временното отстраняване от длъжност на магистрати, срещу които има повдигната обвинение. Това ще става по преценка на съответната колегия на ВСС по мотивирано искане на главния прокурор, подкрепено с достатъчно данни. Засегнатият магистрат има право да се защити - писмено или устно, пред колегията, която е длъжна преди това да му връчи препис от искането поне 7 дни преди заседанието, на което ще бъде разгледано това.

Въпреки възраженията на професионалната общност и неправителствения сектор парламентът окончателно прие новите кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен (ВСС) съвет, както и финансови бонуси за членовете на ВСС и на Инспектората към него. В четвъртък сутринта парламентарното мнозинство набързо и без дебат прие поредните обемни промени в Закона за съдебната власт. А дебат нямаше, защото от залата отсъстваха почти половината от народните представители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Озаконено правителствено кадруване в съдебната система.

    Това е противоконституционно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.