БСП и ДПС обявиха управлението за опасно, ГЕРБ: Стига истерии

Докато в парламента вървяха дебатите по вота на недоверие, премиерът разговаряше с футболните фенове на "Левски"

По време на дебата за вота на недоверие управляващите обвиниха опозицията, че се опитва да всее страх у хората
По време на дебата за вота на недоверие управляващите обвиниха опозицията, че се опитва да всее страх у хората    ©  Георги Кожухаров
По време на дебата за вота на недоверие управляващите обвиниха опозицията, че се опитва да всее страх у хората
По време на дебата за вота на недоверие управляващите обвиниха опозицията, че се опитва да всее страх у хората    ©  Георги Кожухаров

"Цялото управление на ГЕРБ е криза, която сами създавате поради безхаберие, некомпетентност и корупция. Рисковете не са в природата и водопреносната мрежа. Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, но вече е потенциално опасно" - това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време дебата по внесения от социалистите вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов за провала на политиката му в сферата на околната среда.

В продължение на четири часа депутатите спориха кой е виновен за водната криза в Перник и на други места, за вноса на отпадъци от чужбина и за липсата на мерки за мръсния въздух. Социалистите обвиняваха управляващите, че не са предприели по-рано мерки за бедственото положение с водата в Перник и умишлено са скрили истината заради местните избори. Цитираха данни за вноса на отпадъци, както и статистика за замърсяването на въздуха и последствията за населението от това. От мнозинството пък обвиниха опозицията, че разпространява "фалшиви новини", създава "паника" и че вместо да предлага решения на кризисната ситуация заедно с управляващите, устройва "пир по време на чума" с вота на недоверие.

По вече установена практика от предишни дебати по искана от опозицията оставка на правителството премиерът Бойко Борисов изобщо не дойде в парламента. По същото време в петък той проведе среща с представители на привържениците на футболен клуб "Левски" заради намерението на правителството да отнеме лиценза за лотарията на основния спонсор на клуба Васил Божков.

Кой подкрепя вота

По време на дебата стана ясно, че твърдо зад искането на БСП за вот на недоверие застава само ДПС. Двете парламентарни групи имат общо 104 народни представители и за да успеят, са им необходими гласовете на "Воля" и на независимите, шест от които са от "Атака". Нито един от депутатите от партията на Веселин Марешки не се изказа от парламентарната трибуна. Те все още не са заявили официално какво ще е поведението им следващата сряда, когато ще е е самото гласуване по вота на недоверие. От "Атака" само Павел Шопов зададе няколко въпроса на БСП, между които дали социалистите имат намерение да закрият чуждите военни бази в България и дали имат намерение да направят минималната пенсия 500 лв., а минималната работна заплата - 1500 лв. Макар че Шопов заяви, че "Атака" ще вземе окончателно решение дали да подкрепи вота непосредствено преди гласуването, по-вероятно е депутатите й да подкрепят правителството, независимо от неблагополучията им в управляващата коалиция. Преди време бяха изключени от парламентарната група на "Обединените патриоти" и така останаха извън управляващото мнозинство, а лидерът им Волен Сидеров дори напусна парламента и стана общински съветник.

Правителството е риск за България

В мотивите за искането на оставката на правителството лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че след 10 г. управление на ГЕРБ загубата на вода се е увеличила от 60% на 61% въпреки похарчените 3 млрд. лв. Изградената канализационна мрежа е едва 1%, но за сметка на това цената на водата се е увеличила от 1 на 3 лева. Нинова запита и къде са средствата, които правителството отпусна за ремонт на язовирите. "В България сме на челни места по мръсен въздух и сме осъдени от Европейския съд по тази тема", изтъкна още тя. Лидерът на БСП даде пример с "Топлофикация Сливен", на която първоначално от РИОСВ не са издали разрешително за изгаряне на отпадъци, но само след три месеца са го издали, при това без оценка за въздействие на околната среда.

Депутатът от БСП Явор Божанков заяви, че в България секторът "отпадъци" е основан на лъжа, защото данните за рециклирането им са неверни. "България е била задължена да рециклира 35% от старите си гуми, а отчита 65%. В същото време гуми масово се изгарят. По отношение на пластмасовите опаковки България е задължена да рециклира 22% от общото им тегло, но отчита 66%, като така оставя зад гърба си Финландия и Люксембург. Тук е мястото за "аплодисменти", защото сме свикнали да бъдем в дъното на класациите, но предполагам, че няма аплодисменти, защото всички в тази зала са наясно, че това не отговаря на истината", каза Божанков, като добави, че управляващите са превърнали страната в "хъб за италиански боклук".

Колегата му Манол Генов пък посочи, че докато страната ни има проблем с водата и мръсния въздух, сегашното правителство е усвоило едва 20% от средствата по оперативната програма "Околна среда". Социалистите обвиниха ГЕРБ, че по време на първото управление на Борисов Европейската комисия е спряла средствата по оперативната програма.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на Борисов като "некадърно" и "политическо бедствие". "Проблемите са тежки във всички сектори. Държавата е в колапс. Верни на инстинкта си за самосъхранение, ГЕРБ извършиха персонални промени, за да потушат напрежението и така смятат да продължат. Така проблемите не само че няма да се решат, но и ще се задълбочат. Налице са доказателства за тежка некомпетентност и политическо късогледство", каза Карадайъ и завърши изказването си с "Няма време".

Отговорите на ГЕРБ

В отговор на критиките депутатът от ГЕРБ Мартин Шишков обвини опозицията, че всяват "паника" и разпространяват фалшиви новини, а в същото време не дават решения на проблемите. Той нарече "лъжа" твърденията на БСП, че 500 000 души в страната са на воден режим. "По данни на ВиК операторите до края на декември хората, които живеят на места с нарушено водоподаване, са малко под 117 хиляди", посочи депутатът.

Бившият министър на екологията от второто правителство на Борисов, сега депутат от ГЕРБ, Ивелина Василева също обвини опозицията в провокиране на "истерия" и "страх". Тя заяви, че социалистите внасят вот на недоверие за водната криза, а в същото време в програмата си БСП има "само едно изречение за управлението на водите". Василева отговори на обвиненията, че ЕК е спряла оперативната програма "Околна среда" по време на първото правителство на Борисов, като цитира датите на писмата от еврокомисията, според които това е станало шест месеца след като правителството на Пламен Орешарски дойде на власт.

"През последния месец цялото правителство и министрите се опитват да овладеят кризата, включително с помощта на кмета на Перник Станислав Владимиров, който работи добре с правителството", пусна интригантска стреличка депутатът от ГЕРБ Тома Биков, тъй като на местните избори в Перник беше избран кандидатът на БСП след управлението на Вяра Церовска от ГЕРБ. По думите му вотът на недоверие бил атомна бомба, защото в момента БСП "нямат идея как да решат евентуална политическа криза". "Да кажете: ще направим правителство с този или онзи, да конструирате една среда. Страната ще се управлява от едно нелегитимно правителство, неизбрано, а назначено служебно. Администрацията няма да бъде в състояние да управлява една кризисна ситуация", описа на свой ред апокалиптична картина Биков.

Новият министър на екологията Емил Димитров-Ревизоро, заяви, че е чул обвинения от опозицията, че е "некомпетентен" и "не заслужава този пост". "Корнелия Нинова прави същото - депутат, юрист, събира хора на "Позитано", съветват я, опитва се да взима решения. Аз се опитвам да правя същото. Еднакви сме с нея, депутати, юристи", каза той. По думите му в България не е разрешаван внос на болнични отпадъци. Димитров обяви, че ще вземе на пряко подчинение дирекция по водите и особено "тези, които отговарят за нивата на язовирите".