Уикенд новини: Китайският вирус напредва въпреки мерките, перничани искат още оставки заради водната криза

Reuters

Уикенд новини: Китайският вирус напредва въпреки мерките, перничани искат още оставки заради водната криза

И още: Кристалина Георгиева уверена, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през април; екопроблеми в различни части на страната белязаха почивните дни

4530 прочитания

Reuters

© Reuters


Уикендът в България бе сравнително спокоен, ако не броим обаче изобилните "малки" екологични кризи извън голямата криза с водата на Перник и протестите на перничани в столицата. На финансовото министерство пък му се наложи да обяснява, че няма риск за валутния борд и той ще остане до влизането на страната в еврозоната, след като такива спекулации се появиха по повод технически проектопромени в закона за БНБ, касаещ фиксирания курс на лева към еврото. Те са необходими за процеса по кандидатстването на България за еврозоната и са подкрепени и съгласувани с БНБ и ЕЦБ.

В света пък тревогите по повод новия китайски коронавирус за съжаление растат, като заразата продължава да се разпространява въпреки взетите множество мерки за ограничаването й и през уикенда бяха регистрирани и първи случаи в Европа.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Китайският коронавирус напредва въпреки строгите мерки

Какво се случва? Новият китайски коронавирус продължава да се разпространява, като расте броят и на заболелите, и на починалите в епицентъра му - китайският град Ухан, въпреки усилията на китайските власти за удържането му. Първи два случая са засечени и в Европа - и двата във Франция. Става дума за китайци, живеещи съответно в Париж и Бордо, които са пътували по работа до Ухан.

Според някои експерти ситуацията в провинция Ухан, където броят на заболелите вече надхвърля 2000, а смъртните случаи са над 55, е само върхът на айсберга и в рамките на 2 седмици епидемията може да обхване поне 200 хил. души там.

Какви са мерките? Властите опитват да удържат вируса, като наред с много други мерки вече има и строги транспортни ограничения за междуградските превози не само в Ухан, но и в други провинции, както и забрана за групови туристически пътувания. Страната празнува китайската Нова година, когато милиони хора се отправят на път. Тържествата за годината на Металния плъх обаче са отменени на много места в континентален Китай и ограничени в полуавтономния Хонконг. Дългият инкубационен период на вируса обаче (между 3 и 5 дни) прави разпространението му много лесно, тъй като дълго време заразените не проявяват симптоми.

Защо е важно? Новият вирус повдигна дебата за готовността на човечеството да се справя с глобални пандемии, чието възникване рано или късно според учените е просто неизбежно, тъй като планетата е изложена на риск от бързо разпространяващи се суперпатогени. Роля за това играят както климатичните промени, така и хората, които навлизат все повече и повече в диви обитания, а в условията на глобална транспортна свързаност разпространението на вирусите е безпрецедентно. Както учени, така и филантропи, като Бил Гейтс например, отдавна алармират, че човечеството трябва да се подготви добре за евентуални пандемии, за да не се повтори трагедията на Испанския грип, убил стотици милиони в цял свят през 1918 г.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Важните новини от почивните дни в три изречения

Перничани поискаха оставки на протест пред Министерския съвет

Жители на Перник излязоха на протест в центъра на София в събота заради водната криза в града и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова, а към тях се присъединиха и хора от Бобов дол и околните населени места с лозунги срещу горенето на боклук. Миналата събота правителството обяви план за решаване на кризата, като използва водопреносната мрежа на София, за да насочи вода от Рила през язовир "Бели Искър" към Мало Бучино за Перник, но строителството още не е започнало, а опасенията са, че времето е твърде кратко и язовирът ще се опразни изцяло, преди новият водопровод да е готов. Организаторите обявиха, че в понеделник ще се съберат по обед отново пред Министерството на регионалното развитие, защото според тях от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на това ведомство.

Пожар, замърсяване на Марица и протест заради токсични отпадъци белязаха още уикенда

Нерегламентирано сметище до Костинброд е горяло в петък вечер, съобщи първо "24 часа", като информацията за това бе потвърдена едва след запитване на "Капитал" от РИОСВ - София, в събота. На фона на проблемите с въздуха в София информацията за източници на допълнително замърсяване на въздуха следва да се подава своевременно към гражданите от страна на ресорните институции, но това не се случи, въпреки че данните на най-близката станция за измерване на въздуха в "Надежда" показваха силно завишаване на фините прахови частици и на азотния диоксид в петък вечер.

Наред с това уикендът продължи с отровена риба в Марица заради токсично замърсяване от инсталация за преработка на пластмасови отпадъци и протести в Карлуково, където местните хора твърдят, че в склад там се съхраняват пестициди и токсични отпадъци в бидони на открито, което крие опасност от замърсяване.

Кристалина Георгиева прогнозира, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през април

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази увереност в интервю за БНР, че през април България ще се присъедини към валутния механизъм ERM II, или т.нар. чакалня на еврозоната, а влизането й по план във валутния съюз през 2023 г. е "напълно обозримо". При разговорите си в Давос с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард тя я е уверила, че очаква скоро на заседанията на страните от еврозоната да се заговори и на български. "Като цяло България стои много добре. Двете банки с идентифицирани проблеми работят по това те да бъдат решени, напълно обозримо е през април страната да влезе в ERM II", казва Георгиева.

Регионални избори в Италия дават шанс за завръщане на Матео Салвини

Днес в северния италиански регион Емилия-Романя се провеждат местни избори, които са важни от гледна точка на това, че могат да върнат обратно в голямата игра лицето на антиимигрантската политика в Италия Матео Салвини. Регионът е традиционно ляв, но социологическите проучвания показват, че кандидатът на "Лига", чийто лидер е Салвини, може да спечели вота и да даде на партията девета поредна победа на регионален вот от последните национални избори през 2018 г. досега. Матео Салвини внезапно излезе от италианското правителство лятото на 2019 г., след като опита да отстрани премиера Джузепе Конте и движение "Пет звезди" от коалицията и да управлява сам, но в крайна сметка се оказа изолиран, след като "Пет звезди" и Демократическата партия се обединиха срещу него и съставиха ново правителство.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Годишната среща на бизнеса с правителството

Какви са рисковете за България от забавящия се ръст на глобалната икономика и как могат да бъдат избегнати, колко близо сме до включване в механизма ERM ІІ и банковия съюз, как ще се справим с огромното предизвикателство на т.нар. Зелена сделка на ЕК - преминаването към нисковъглеродна икономика и затварянето на въглищните централи? Отговорите на тези ключови въпроси ще даде предстоящото 14-о издание на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", следващия вторник, 28 януари, в хотел "Балкан" в София. Те се очакват от премиера Борисов, финансовия министър Горанов, управителя на БНБ Димитър Радев, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Деница Сачева и др.

Депутатите ще гласуват вота на недоверие срещу кабинета

След като поспориха добре в петък в рамките на дебата върху внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" за провал в сферата на екополитиката, в сряда депутатите ще гласуват по него. Шансовете за сваляне на правителството на Борисов не са големи, въпреки че вотът бе подкрепен от ДПС. За да съберат нужните гласове обаче, от левицата се нуждаят от подкрепа и от "Воля" и "Атака", които още мълчат за намеренията си, но в предишни вотове на недоверие винаги са подкрепяли правителството.

Столичният общински съвет трябва да задвижи плана за Перник

В началото на седмицата се очаква Столичният общински съвет най-после да даде разрешението си за подаването на вода от язовир "Белмекен" през София за Перник. Миналата седмица общинарите не можаха официално да дадат съгласието си за преминаването на водата за Перник през софийската водопреносна мрежа, тъй като първо трябвало предложението от Министерския съвет да достигне формално до СОС. Така планът на правителството за справяне с водната криза в Перник трябва най-после да започне да се прилага.

Енергийният министър Петкова отива на посещение в САЩ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заминава утре, 27 януари, на посещение в САЩ, където ще обсъди въпроси в областта на енергетиката с представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по енергетика и др. Американската страна има значителни енергийни интереси на Балканите и води активна политика срещу руските енергийни проекти в района. Българският премиер в типичния си стил пък опитва да балансира между руските и американските интереси.

Как се развиват регионите в България

Във вторник Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за регионалния брутен вътрешен продукт и добавена стойност по пазарни цени през 2018 г. Числата показват в каква посока се развиват областите в страната. Традиционно най-голям дял в националния БВП има столицата и по-точно сектор услуги. София обаче остава назад по годишен темп на растеж, а Враца зае лидерската позиция през 2017 г. с 19.7% увеличение на БВП спрямо 2016 г.

Великобритания излиза от ЕС на 31 януари

На 31 януари Brexit слага край на 46-годишното членство на Великобритания в ЕС. В петък председателите на ЕС и на ЕК Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха споразумението за британското напускане на съюза. Кралица Елизабет Втора одобри текста в четвъртък, а следващата сряда Европейският парламент също ще го гласува. Обединеното кралство се съгласи да спазва правилата на ЕС по време на преходния период до края на годината. До 2021 г. премиерът Борис Джонсън цели договарянето на сделка за бъдещите връзки, макар Фон дер Лайен да е скептична за цялостно споразумение преди края на 2020 г., тъй като смята, че времето няма да е достатъчно за такива сложни преговори.

Първо заседание на Фед за годината

Федералният резерв на САЩ ще проведе първото си за годината заседание. Решението ще бъде обявено в сряда и ще бъде последвано от пресконференция на председателя Джером Пауъл 30 минути по-късно. Очакванията са тонът да бъде близо до този през декември, когато от Фед заявиха, че икономиката се намира в добра форма и несигурността от търговската война и Brexit намалява.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Земетресение от 6.8 в Източна Турция взе жертви

Земетресение с магнитуд 6.8 бе регистрирано в Източна Турция в петък вечер. Епицентърът е бил близо до град Сивридже, а дълбочината е била 10 километра. Трусът е бил усетен в Израел, Ирак и Сирия. Броят на жертвите е поне 21 души, ранените са над 1000, хиляди са повредените сгради в града, някои от тях са напълно разрушени.

OUT_OF_OFFICE

Изложба

до 31.01

Фотографът Димитри Стефанов ще представи последния си проект, озаглавен ВИК. Изложбата включва фотографии от пътуването му до Исландия, в които той прави завой от черно-бялата стилистика, в която е свикнал да работи. Всички кадри са в цвят и показват начина, по който артистът е видял Исландия. ВИК всъщност е игра на думи и идва от vík на старонорвежки, което означава малък залив или вход към пристанище.

В кафе-галерия "Фотосинтезис"

Уикендът в България бе сравнително спокоен, ако не броим обаче изобилните "малки" екологични кризи извън голямата криза с водата на Перник и протестите на перничани в столицата. На финансовото министерство пък му се наложи да обяснява, че няма риск за валутния борд и той ще остане до влизането на страната в еврозоната, след като такива спекулации се появиха по повод технически проектопромени в закона за БНБ, касаещ фиксирания курс на лева към еврото. Те са необходими за процеса по кандидатстването на България за еврозоната и са подкрепени и съгласувани с БНБ и ЕЦБ.

В света пък тревогите по повод новия китайски коронавирус за съжаление растат, като заразата продължава да се разпространява въпреки взетите множество мерки за ограничаването й и през уикенда бяха регистрирани и първи случаи в Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход