Медиен съветник от кабинета "Орешарски" оглави пресцентъра на прокуратурата

Допреди дни Веселин Иванов беше главен редактор на сайта "Правен свят", който подкрепяше всички действия на бившия главен прокурор Сотир Цацаров и критикуваше противниците му

Веселин Иванов, който беше медиен съветник на вицепремиера и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" - Зинаида Златанова, а последно - главен редактор на пропрокурорския сайт "Правен свят", е новият шеф на пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев. Иванов идва на мястото на досегашния шеф на преслужбата на прокуратурата Малина Александрова, която по информация на "Капитал" ще последва Сотир Цацаров в новота му амплоа на председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ. От пресслужбата на КПКОНПИ в петък отказаха да коментират дали предстои Александрова да поеме пиара на службата със заявлението, че до момента такава промяна няма.

Новината за новия шеф на пресслужбата на прокуратурата не беше публично оповестена от прокуратурата, нито пък сайтът, който Иванов оглавяваше - "Правен свят", обяви смяна на главния си редактор и новото амплоа на предишния титуляр. В момента в карето на "Правен свят" името на Веселин Иванов не фигурира. След смяната на собствеността преди малко повече от две години сайтът "Правен свят" зае редакционна линия, която е в синхрон с политиката и тезите, налагани от предишния главен прокурор Сотир Цацаров и верижно ретранслирани от медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пред "Капитал" Веселин Иванов заяви, че не вижда необходимост да се оповестява официално за назначаването на шеф на една дирекция във върховната прокуратура, понеже такава новина не е обществено значима. По време на мандата на Сотир Цацаров стана практика в медиите на депутата Пеевски да се появяват неподписани коментарни текстове с еднакъв стил, които се отнасят положително към дейността на прокуратурата и на самия Цацаров и нападат опонентите му в съдебната система, политиката и другите медии. Новият главен прокурор Иван Гешев в концепцията си обяви, че ще засилва публичността и медийното присъствие на прокуратурата, за да опровергава неверните тези за нейната дейност, включително и чрез избирателно публикуване на доказателства по висящи разследвания.

CV

В началото на 2018 г. Веселин Иванов влезе в управлението на телевизия BiTV. Това стана, след като собствениците й - братята Павел и Румен Вълневи, продадоха канала на "Интерактив ТВ системс България" АД. При учредяването на дружеството акции са записали тв продуцентът Мирослав Янев (99%) и фирмата "Интерактив ТВ системс" ООД (1%), в която той има 50%, а останалите са на Момчил Дуканов. Телевизията беше една от свободните и независими медии, в които имаше критични коментари към властта - изпълнителна, законодателна и съдебна. След покупката на BiT всички нейни предавания бяха спрени, а архивът ѝ - свален от интернет. С днешна дата телевизията не съществува, след като СЕМ заличи регистрацията ѝ, тъй като тя изпадна в несъстоятелност.

През последните години, преди да стане главен редактор на "Правен свят" и да свърже името си с новия собственик на закритата BiTV, Веселин Иванов е бил редактор в БНТ на предаването "Денят започва с Георги Любенов". Напуснал е медията, преди да влезе в управлението на BiT.

От 2003 до 2007 г. Иванов бе съдебно-криминален репортер в програма "Хоризонт" на БНР. През 2005-2007 г. е специален пратеник на БНР в Триполи, където отразява делото срещу българските медици в Либия. Иванов е първият продуцент на предаването за разследваща журналистика "Код Криминално" на bTV Media Group. В периода 2011-2013 г. отговаря за връзките с медиите на Меглена Кунева и партията й "Движение България на гражданите".