Прокуратурата обвини управителя на "Екоинвест" за замърсяването на река Марица

Пловдивската компания, собственост на Орлин Тасев, ще бъде глобена със 100 хил. лв.

Приходите на "Екоинвест" за 2018 г. са за 21.2 млн. лв., а печалбата - 570 хил. лв. Производствената база е разположена в град Пазарджик
Приходите на "Екоинвест" за 2018 г. са за 21.2 млн. лв., а печалбата - 570 хил. лв. Производствената база е разположена в град Пазарджик    ©  Юлия Лазарова
Приходите на "Екоинвест" за 2018 г. са за 21.2 млн. лв., а печалбата - 570 хил. лв. Производствената база е разположена в град Пазарджик
Приходите на "Екоинвест" за 2018 г. са за 21.2 млн. лв., а печалбата - 570 хил. лв. Производствената база е разположена в град Пазарджик    ©  Юлия Лазарова

Прокуратурата е повдигнала обвинение на управителя и собственик на компанията "Екоинвест" Орлин Тасев за замърсяване на водата на река Марица с опасни отпадъци. Това беше съобщено от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Тасев е с парична гаранция от 20 хиляди лева. От РИОСВ - Пазарджик, заявиха, че фирмата, която причини екокатастрофа във водите на река Марица, подлежи на две санкции от по 50 хиляди лева.

Замърсяването на водата беше забелязано от рибари, открили умряла риба в реката. През изминалата година компанията също е имала наложени санкции за замърсявания, но в по-малък размер.

Малинов допълни, че са направени 11 огледа, разпитани са 25 души като свидетели. Взети са проби от река Пишманка и река Марица, които са изпратени в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология, за да бъдат изследвани. Там е изпратена и риба, за да се установят причините за смъртта й.

Бизнес за 20 млн. лв.

Предполагаемата фирма, станала причинител за замърсяването - "Екоинвест" ЕООД от Пловдив, е собственост на Орлин Тасев. Дружеството се занимава с рециклирането и производството на пластмаса. Компанията събира и вторични суровини, като изкупува отпадъчна хартия, полиетилен, пластмаса, ПЕТ бутилки и поликарбон, стъкло, метални и композитни опаковки, дървени палети. Занимава се и с продажба на предварително третираните отпадъци, както и с рециклирането на полиетилен, пластмаса и ПЕТ.

Приходите на компанията за 2018 г. са за 21.2 млн. лв., като дружеството е на печалба от 570 хил. лв. Производствената база е разположена в град Пазарджик и заема 20 000 кв.м площ. Входните суровини се доставят от цяла Европа, обясняват на сайта си от компанията, както и че "получените за рециклиране отпадъци се сортират и подготвят за преработка изключително прецизно", а процесите "се контролират електронно".

Река за отпадъци

От предприятието отрекоха да са виновни за сегашното замърсяване на река Марица, като аргументът е, че отпадните води от производствената дейност минават през собствена пречиствателна станция, преди да се излеят в канализационната мрежа на Пазарджик. След това каналът се зауствал в река Пишманка, която се влива в Марица, но в река Пишманка нямало никаква мъртва риба.

Заради замърсяването от агенцията по храните съобщиха, че започват проверка по пазарите за продажба на умряла риба от замърсената река.