Вечерни новини: Атаката на Гешев срещу президента ескалира със записи до медиите; Китайският вирус заразява все повече хора

Президентът Румен Радев

Вечерни новини: Атаката на Гешев срещу президента ескалира със записи до медиите; Китайският вирус заразява все повече хора

И още: Руският монопол при газа в България няма да спре преди 2021 г.; Столичният общински съвет одобри аварийното водоподаване към Перник

6584 прочитания

Президентът Румен Радев

© Георги Кожухаров


Днешният ден мина под знака на две по-значими вътрешнополитически новини: годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", и размяната на удари между президентството и прокуратурата, която все по-активно прави заявка за евентуално образуване на досъдебно производство срещу държавния глава.

По време на днешния форум премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев детайлно изложиха вижданията си по повод т.нар. Зелена сделка на ЕС и евентуалните бъдещи негативни ефекти от нея върху българската икономика.

Управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов пък използваха срещата, за да уверят за пореден път, че обменният курс на лева спрямо еврото няма да се пипа по повод влизането на страната ни във валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната).

В паралелния актуален политически сюжет пък прокуратурата на Република България отплава към нови неизследвани територии на наказателния процес, като безпрецедентно разпространи записи от подслушване на командира на военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, в единия от които се чува и гласът на президента Румен Радев.

От прессъобщението на обвинителното ведомство така и не става ясно по какво обвинение срещу началника на бойната ни авиация са използвани специалните разузнавателни средства и по какъв начин съдържанието на разговорите може да се тълкува като "измяна" от страна на държавния глава.

НАЙ–ВАЖНОТО ДНЕС

Фронталната атака на главния прокурор срещу президента ескалира

Какво се случи? След като вчера попита Конституционния съд дали може да разследва президента, въпреки че конституцията е доста ясна по този въпрос, днес главният прокурор продължи атаката срещу Румен Радев. Сутринта Гешев обяви, че питането му за президента е във връзка с конкретно досъдебно производство, а следобед прокуратурата разпространи към медиите записи от телефонен разговор на президента с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков. В него двамата обсъждат назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава Радева за пиар във ВСС от времето, когато Радев командваше военновъздушните сили. И коментират искане на документи около случая от страна на КПКОНПИ. Публикуването на записите се случи няколко часа след отчета на Радев по повод тригодишнината му като президент, по време на който той заяви: "Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно."

 • От държавното обвинение уточняват, че записите са от специални разузнавателни средства, приложени от ДАНС спрямо командира на ВВС Стайков по разследване за "организирана престъпна група".
 • Записите са приобщени към наказателно производство на Специализираната прокуратура, която смята, че има "висока степен на вероятност" президентът да е съпричастен с престъпна дейност, а именно осуетяване на проверката на КПКОНПИ спрямо Десислава Радева, като от комисията са укрити документи.
 • Случаят с назначаването на Десислава Генчева за пиар на Военновъздушните сили е публично известен от близо три години. Той беше разгласен от кафявите медии, близки до властта и обслужващи интересите на тази част от съдебната система, за която се смята, че е контролирана от Делян Пеевски. Проверките не показаха конфликт.

Какви са проблемите?

 • Това е пореден случай, в който прокуратурата използва изключително порочен метод, а именно да разпространи публично доказателствени материали още преди да има заведено в съда дело. Така липсва обективната преценка за релевантността и истинността на материалите, но пък ефектът върху общественото мнение е голям.
 • Заедно с това материалите засягат случай, който е спорен и вече бе обект на проверка. През август 2019 г. самата КПКОНПИ съобщи, че не е установила конфликт на интереси по него.
 • Активността на Иван Гешев идва след критиките на президента по време на процедурата по избора му за главен прокурор и последващата инициатива за конституционни поправки, които да премахнат недосегаемостта на обвинител номер 1.

Защо е важна тази новина? Фронталната атака на главния прокурор срещу Румен Радев е показателна за няколко различни процеса:

 • След ареста на екоминистъра Нено Димов това е вторият случай, с който избраният наскоро за главен прокурор показва какъв ще е стилът на ръководената от него прокуратура;
 • Румен Радев в момента представлява единствената институция, която не е контролирана от коалицията на политически и икономически интереси, завладели изпълнителната, законодателната, съдебната и в голяма степен медийната власт;
 • Сезирането на Конституционния съд може да се тълкува по два начина - като индиректна заплаха за импийчмънт на държавния глава, защото това е органът, който може да го свали от власт, и като създаване на повод изнесените днес данни да бъдат публично оповестени и така да бъде накърнен авторитетът на Румен Радев;
 • Реакциите на останалите власти, политически партии и медии ще покажат доколко подобни действия на Иван Гешев ще бъдат възможни и в други случаи.

ПЕТ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Руският монопол при газа в България няма да спре преди 2021 г.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви от САЩ, където е на работно посещение, че до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната - това ще стане благодарение на договорите 1.5 млрд. куб. метра газ от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ. Но реално, за да се осигури техническа възможност този алтернативен газ да стигне България, е необходимо пускането на газовата връзка с Гърция, чиято търговска експлоатация е предвидена за 2021 г. Освен това България има договор с "Газпром", по който трябва да купува определени количества, и ако не го прави, ще дължи неустойка, така че би било трудно да се постигне диверсификация дори при наличието на интерконектора с Гърция.

Столичният общински съвет одобри аварийното водоподаване към Перник

С почти пълно мнозинство Столичният общински съвет (СОС) подкрепи предложения кризисен план, според който Перник ще получи вода от яз. "Бели Искър" през водопроводната мрежа на София. Срещу идеята гласува единствено Волен Сидеров от "Атака", тъй като според него частният концесионер "Софийска вода" ще печели от държавното финансиране за проекта. След вота на СОС кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че в яз. "Студена" има вода до април, а притокът е започнал леко да се увеличава.

Китайският вирус заразява все повече хора

Заразените с новия вирус в Китай бързо нарастват, като броят им е вече най-малко 4515 при 2835 в понеделник. Като добра новина може да се приеме фактът, че засега болните извън страната са едва няколко десетки, а в Европа те са четирима – трима във Франция и един в Германия. Редица страни започнаха да евакуират гражданите си от град Ухан, откъдето тръгна заразата. Властите в Китай опитват да ограничат разпространението с още мерки. Финансовите пазари продължават да са притеснени за негативните ефекти от заразата върху китайската икономика, която е основен двигател на световния растеж.

САЩ "затягат" правилата за издаване на зелени карти

Върховният съд на САЩ излезе с решение, което позволява на администрацията на президента Доналд Тръмп да приложи своя план за по-стриктни правила при издаването на т.нар. зелени карти. Американският президент иска да наложи рестрикции, според които постоянно гражданство няма да получават имигранти, за които се прецени, че са потенциални ползватели на социални помощи и могат да се окажат "обществено бреме". При оценката за издаване на зелена карта имиграционните власти ще оценяват кандидатите на базата на по-широк набор от критерии, сред които възраст, степен на владеене на английски език и образователен ценз.

Великобритания допусна Huawei частично до 5G мрежите си въпреки натиска от САЩ

Великобритания реши да допусне китайската компания Huawei до изграждането на телекомуникационни мрежи от ново поколение въпреки силния натиск от Вашингтон напълно да я изолира от пазара си. Правителството обяви, че тя ще може да кандидатства за изграждане на инфраструктура, но при определени ограничения. За Huawei ще действа квота, определяща, че тя няма да може да контролира повече от 35% от този пазар. Освен това няма да има правото да изгражда мрежи, засягащи критично важна и свързана със сигурността 5G инфраструктура.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Къде е грипът

Докато светът се притеснява за китайския коронавирус, България е пламнала от обикновена сезонна грипна епидемия. Повече от половината области в страната са обхванати изцяло или частично, а близо 1300 училища в страната са в грипна ваканция.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите ще гласуват вота на недоверие срещу кабинета

След като поспориха в петък в рамките на дебата върху внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" за провал в сферата на екополитиката, в сряда депутатите ще гласуват по него. Шансовете за сваляне на правителството на Борисов не са големи, въпреки че вотът бе подкрепен от ДПС. За да съберат нужните гласове обаче, от левицата се нуждаят от подкрепа и от "Воля" и "Атака", които мълчат за намеренията си, но в предишни вотове на недоверие винаги са подкрепяли правителството.

Протест заради Наредба Н-18

Представители на бизнеса организират протести в София и страната срещу спорната данъчна Наредба Н-18 на 29 януари. В столицата той ще е пред Народното събрание, в 12 часа, като сред исканията на бизнеса са ново удължаване на срока за влизането й в сила до изчистване на всички основни проблеми по прилагането й, както и отмяна на текстовете в нормативната база, които касаят запечатване на търговски обекти заради страх от субективна преценка на данъчните. Междувременно стана ясно, че днес от 16 часа министърът на финансите ще се срещне с представители на бизнеса по темата. А поредните промени в наредбата, засягащи основно онлайн магазините, бяха обнародвани във вторник.

Първото заседание на Фед за годината

Федералният резерв на САЩ ще проведе първото си за годината заседание. Решенията от него ще бъдат обявени в сряда и ще последва пресконференция на председателя Джером Пауъл. Очакванията са тонът да бъде близък до този през декември, когато от Фед заявиха, че икономиката се намира в добра форма и несигурността от търговската война и Brexit намалява.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Скандал в белгийското кралско семейство след разкрития за незаконна дъщеря наАлбер Втори

Бившият белгийски крал Албер Втори, който се оттегли от престола през 2013 г. в полза на сина си Филип, призна, че има незаконна дъщеря. Албер Втори бе принуден по съдебен път да се подложи на изследвания на ДНК и да оповести данните. Процедурата бе заведена по искане на Делфин Боел, която твърди, че е дъщеря на краля от негова извънбрачна връзка с омъжена жена, продължила от 1967 до 1984 г. Боел е родена през 1968 г. Според сведенията Албер Втори е посещавал извънбрачната си дъщеря постоянно до 25-годишнината от брака му. Тогава той обещава на съпругата си Паола да изостави любовницата и 10-годишното дете, за да спаси брака си. От 2001 г. кралят прекъсва връзката с Боел, а през 2013 г. тя завежда делото за доказване на бащинство. Историята е известна на белгийското общество от години, но досега не беше ясна степента на нейната истинност.

Днешният ден мина под знака на две по-значими вътрешнополитически новини: годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", и размяната на удари между президентството и прокуратурата, която все по-активно прави заявка за евентуално образуване на досъдебно производство срещу държавния глава.

По време на днешния форум премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев детайлно изложиха вижданията си по повод т.нар. Зелена сделка на ЕС и евентуалните бъдещи негативни ефекти от нея върху българската икономика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Някак нормалничко е Иконо да смята за топ събитие поредното годишно почесване на г-н Борисов по слабините. И г-н Иван Кръстев е тук. Някакъв местен Давос по селски.

  Други смятаме друго за значимо. Залпът в институционалната война откъм гл.прокурор е нещо небивало досега. Огласяването от прокуратурата на доказателства чрез медиите вече не е небивало. Съдът като такъв все повече се обезсмисля, защото в БГ уверено вървим към площадно съдене. Някакъв местен шариат по селски.

  За проявяващите интерес по втората тема слагам линк към забележителното разсъждение на г-н Огнян Стефанов:

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/glaven-prokuror-sreshtu-prezident--parvi-versii.html

  Подобно разсъждение в Капитал няма кой да напише. Еми - няма!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход