Нинова след отхвърления вот на недоверие: Акцията срещу президента е опит за сплашване

"Воля" и "Атака" очаквано не подкрепиха вота на недоверие на БСП и той не мина

Парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който бе внесен от БСП заради водната криза в Перник, незаконният внос на боклук и мръсния въздух
Парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който бе внесен от БСП заради водната криза в Перник, незаконният внос на боклук и мръсния въздух    ©  Георги Кожухаров
Парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който бе внесен от БСП заради водната криза в Перник, незаконният внос на боклук и мръсния въздух
Парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който бе внесен от БСП заради водната криза в Перник, незаконният внос на боклук и мръсния въздух    ©  Георги Кожухаров

Вотът на недоверие срещу правителството за кризата в управлението на околната среда и водите се провали, след като бе подкрепен със 102 гласа "за", а 124 гласуваха "против" и 9 въздържали се ("Воля"). Внесеният от левицата вот на недоверие подкрепиха 88 народни представители от БСП, или цялата им присъстваща партийна група, и 24 от ДПС.

Опозицията използва случая, за да повдигне в залата и темата за атаката над президента Радев от главния прокурор Иван Гешев.

Хроника за предизвестена смърт

Четвъртият вот на недоверие срещу третото правителство на Борисов очаквано не мина. Въпреки заявката да привлече всички парламентарно представени партии извън управляващата коалиция, в това число и "Воля" и независимите вече депутати от "Атака", в крайна сметка БСП получи подкрепа единствено от ДПС. Шестимата депутати от "Атака" гласуваха срещу вота, докато деветимата от "Воля" се въздържаха, защото не можели да подкрепят нито ГЕРБ, нито БСП.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова използва провалилия се вот, за да нападне БСП: "Кой от БСП ще понесе отговорност за проваления вот? При нас отговорността е ясно дефинирана. Очевидно е, че тя се търси чрез всички законови средства и над никого няма опънат политически чадър."

Вотът на недоверие мина бързо, като следващата точка в дневния ред беше първото гласуване на Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов. По-рано сутринта започна показна проверка на Специализираната прокуратура и МВР в офисите на Васил Божков.

"Разграждат държавността, за да останат на власт"

В парламента председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че през последните няколко години държавата и обществото са навлезли в криза. Според нея управлението се намира в състояние на полиорганна недостатъчност, като "такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии".

След отхвърлянето на вота тя попита дали българските граждани наистина са гласували да дишат замърсен въздух, да пият отрови и да плащат за скъпи лекарства в частните болници. Нинова коментира и дискусията за вота от миналата седмица, като нападна една от тезите на ГЕРБ, че единствената цел на вота е да създаде криза и че кризи като тази в Перник не се решават с вот на недоверие: "В дебата чухме, че конституционно записаната възможност за служебен кабинет е нелегитимна. Управляващите не само погазват тихомълком конституцията, а официално на глас оттук я суспендират с думи."

"Президентът не е нарушил нито един закон в държавата"

С декларация от името на парламентарната група от трибуната Нинова коментира и натиска над президента Радев от страна на прокуратурата. "Уважаеми български граждани, как мислите, ако президентът беше един послушен, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир СРС вчера. Сигурно не. Да оставим настрана, че от тези СРС-та се вижда, че той не е нарушил нито един закон в държавата, но искаме да кажем нещо много важно", обясни тя, като изтъкна, че "това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи. Това е уж юридически акт с политическа цел: отстраняване на ярък политически опонент, без оглед на последиците."

Борисов забрани на министрите си да се месят в конфликта между президента и прокуратурата

В конфликта между други институции ви забранявам да се месите и коментирате – това не е наша работа. Така се обърна премиерът Бойко Борисов към министрите си в началото на редовното правителствено заседание, предаде агенция "Фокус". "Не е наша работа. Като ви питат, това отговаряте. Реагираме само когато сме нападнати с лъжа ние", казва премиерът на министрите си.