Иван Кръстев: Доверието в институциите е ниско, независимо че има ръст в доходите

Иван Кръстев: Доверието в институциите е ниско, независимо че има ръст в доходите

Политологът предупреди също, че демографската криза в Източна Европа ще прави някои политики все по-трудни

4867 прочитания

© Надежда Чипева


Според изследователя Иван Кръстев, председател на УС на Центъра за либерални стратегии, най-големите предизвикателства за България в предстоящото десетилетие ще бъдат ниското доверие в държавните институции и демографската криза. На организираната от "Икономедиа" 14-а годишна среща между бизнеса и правителството Кръстев изтъкна, че разговорът за кризата е преминал от чисто икономическата сфера към политическата. Управляващите трябва да мислят за това колко конкурентни ще бъдат европейските демокрации през 2030 г.

Как оцелява една демокрация

"Чисто поколенченски сме родени в среда, в която си представяме, че демократичните режими са най-нормалното нещо в света", каза Кръстев. Той се позова на статистика, че между 1788 и 2008 г. досега повече промени във властта са станали чрез военни преврати, отколкото с демократични избори - демокрацията въобще не е гарантиран резултат. Политологът посочи също, че според едно изцяло историческо наблюдение има определено равнище на доходите на населението, "над което демократичен режим не е колабирал", като всички европейски държави, в това число и България, са го надминали.

Шансовете на една демокрация да оцелее пряко зависят от икономическото й развитие, продължи Кръстев, като изтъкна особено тревожен елемент за България - ниското доверие в институциите, независимо от икономическия растеж и ръста на доходите. "Представете си какво се случва при ниски нива от доверие, когато икономиката расте и когато доходите растат, как биха реагирали хората в момента, в който икономическият растеж не може да бъде вечен", обясни той.

Според изследователя се наблюдават и две крайности, при които демокрациите не могат да работят. В единия случай залозите на изборите да са прекалено ниски - когато правителствата се сменят непрекъснато, но нищо реално не се променя. Другата крайност е при всяка смяна на правителството да се променя всичко в държавата, а загубата на властта да означава и "загуба на свобода, собственост". При първия избирателите губят желание да участват в политиката, а при втория цената от загубата на изборите е прекалено голяма за властимащите.

Демографската криза

Според Иван Кръстев демографската криза, и то особено в Централна и Източна Европа, ще се окаже едно от най-огромните предизвикателства през новото десетилетие. Той цитира прогноза на ООН, според която до 2050 г. населението на България ще е с 40% по-малко, отколкото през 1990 г., а за Румъния спадът ще е с 30%. "В Полша нямат рецесия от 1992 г. Защо тогава дори в такива общества се появяват съмнения доколко ефикасна е демокрацията, защо се появяват антиевропейски настроения? Един от факторите е свързан с факта, че от 1990 г. досега ЦИЕ е изгубила население от 18 млн. души." Кръстев отбелязва, че това се равнява на изчезването на държава с население колкото Унгария и Чехия, взети заедно.

Комбинация от ниска раждаемост, висока степен на емиграция през прехода и ниска отвореност към трудова миграция поставят България пред ситуация, в която още през 2030 г. избирателите ще са много по-възрастни, отколкото сега, посочи Кръстев. По думите му това прави определен тип политики много по-трудни. Той даде пример с вдигането на пенсионната възраст, което става изключително трудна политика, когато голяма част от гласуващите са в предпенсионна възраст, независимо че това е една от политиките, които биха могли да компенсират ефекта от демографската криза.

В тази ситуация на демографска криза след 10 години в страната ще се налага да работят много повече чужденци, отколкото сега. Това изисква и по-голяма отвореност на България към трудова миграция. Друг неин аспект е, че младите избиратели са много по-малко като група и следователно са винаги в риск да загубят изборите, независимо как гласуват. " Ниското представяне на младите хора води до това, че самите демокрации започват да мислят в много по-кратки срокове, когато гледат бъдещето", обясни политологът.Иван Кръстев завърши речта си с китайски афоризъм, каквито знаел, че премиерът харесва: "Днес управлението не е като да забиваш пирон в дърво, а като да пазиш равновесие по плъзгащо се яйце, без да счупиш яйцето."

Според изследователя Иван Кръстев, председател на УС на Центъра за либерални стратегии, най-големите предизвикателства за България в предстоящото десетилетие ще бъдат ниското доверие в държавните институции и демографската криза. На организираната от "Икономедиа" 14-а годишна среща между бизнеса и правителството Кръстев изтъкна, че разговорът за кризата е преминал от чисто икономическата сфера към политическата. Управляващите трябва да мислят за това колко конкурентни ще бъдат европейските демокрации през 2030 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  eli.mih avatar :-|
  Elena Mihailova

  Ръст в доходите??? Но не и в доходите на пенсионерите с непреизчислени пенсии.Пенсии, получени през 2009г.напр.са ограбени 50%.Покупателната им способност е намаляла с 50%.Дали защото според Борисов пенсионерите са лош материал?Дали защото преди 30г.извоюваха демокрацията, но тя попадна в лоши ръце?Кой знае?!

 • 2
  axd14700100 avatar :-|
  axd14700100

  ... НЕГОВО ВИСОЧЕСТВО "ръстът в доходите"! е факт, извинявам се за всеки случай, въпреки действията и бездействията на "институциите", въпреки и кошмара "Данък маЦка"........ ***та, тукашния Народ е с много-хилядолетна традиция в занаята "как се меси Хляба" :) ...

 • 3
  axd14700100 avatar :-|
  axd14700100

  *** данък маЦква... извинете

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Имало ръст в доходите?
  Да, ама има постоянен ръст на цените на основните хранителни стоки, които стават все по големи боклуци. За да ядеш нещо нормално трябва да купуваш еко... био... А само преди десетина години си купувахме продектите направо от градината на бабите или от селските дребни производители. Днес вече това са все по-забранени дейности, трябват едни регистрации, данъци, касови апарати и програми... Ами цените на естествените монополисти - на всеки 6 месеци все се вдигат. Имало големи загуби на вода, щели да правят "инвестиции", вдигали се им разходите... Някой да се сеща нягога цените на някой монополист да е падала? Стремежът на властта е да изгради частни монополи на приближените им мафиотски кръгове и унищожаването на малкия бизнес, който им е бил конкурент. Това води до унищожаването на конкуренцията, вдигането на цените и липса на мотивация за развитие. За това българинът живее все по-зле и се чуди на стъкмистиката, и великите ни икономисти, които мерят само доходите, но не покупателната способност на тия доходи. Да има едни няколко десетки хиляди човека дето живеят по-добре, но масата българи живеят все по зле. Аз лично живея по-зле даже от времето на Жан Виденов.

 • 5
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Предстои ни нова революция, при която управляващата клика ще бъде измерена во главе с прасетата. Енергията е обществото вече я има. Нужен е само черен лебед. След това има два варианта 1. Всичко става в рамките на дни -тип Майдан. 2. Събитията се развиват в рамките на 5-10 години, определено по-лошия вариант. Но глупостите - как тези нямали алтернатива и ще векуват са утопия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход