Колекцията с антики на Васил Божков отива в НИМ без ясни причини за изземването ѝ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колекцията с антики на Васил Божков отива в НИМ без ясни причини за изземването ѝ

Антики на Васил Божков, представени на изложбата "Златното руно" през 2018 г.

Колекцията с антики на Васил Божков отива в НИМ без ясни причини за изземването ѝ

Прокуратурата е поискала с постановление от министъра на културата Боил Банов да съдейства при изземването на колекцията

Боряна Генчева
15251 прочитания

Антики на Васил Божков, представени на изложбата "Златното руно" през 2018 г.

© Анелия Николова


Колекцията от около 3000 произведения и артефакти на Васил Божков ще бъде иззета и преместена в Националния исторически музей.

Прокуратурата е изпратила постановление до министъра на културата Боил Банов, за да окаже съдействие при изземването на колекцията от произведения на изкуството на Васил Божков, в това число и тези с антична стойност, съобщи БНТ по обед в петък, като се позова на свои източници. По обед министър Банов е изпратил въпросното постановление в НИМ, който да осигури експерти, както и място за съхранение на иззетите ценности.

По-късно на пресконференция министърът потвърди, че ако бъде иззета, колекцията ще се съхранява в НИМ, а картините ще се пазят в Националната художествена галерия.

От НИМ са потвърдили пред OFFNews , че са получили прокурорско постановление и писмо от МК за приемането на колекцията. "Предстои дълга и сложна процедура с много документация, в която експертите ни ще оценят иззетите около 3000 произведения и артефакти и ще се погрижат за съхранението им. Транспортирането им ще бъде реализирано от служители на музея", са коментирали от НИМ пред сайта.

Сребърна чаша с позлата във формата на глава на овен (Първа половина на 5 в. пр. Хр.)
Фотограф: Фондация

В интервю за bTV Васил Божков казва: "Ще унищожат колекцията, дано да знаят как да ги преместят и да имат възможност да ги преместят. Не знам дали знаете какъв е редът и наредбите за местене на такива предмети. Съмнявам се, че органите на реда ще се справят с това. Какво общо имат с бизнеса и с обвиненията тези предмети? Сигурно това е част от репресивните мерки на държавата". По-късно пресцентърът на "Нове Холдинг" разпространи негово изявление, в което той заявява "Изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно".

Още в четвъртък органите на властта са се опитали да изземат предметите от колекцията на Васил Божков, които се съхраняват в сградата на "Нове АД холдинг" на ул. "Московска" в София, става ясно от прессъобщение на фондация "Тракия", в което се посочва, че това става "без каквато и да било правна обосновка".

От 2009 г. сградата е със статут на музей, колекцията е собственост на музея, има всички необходими документи и се съхранява от фондация "Тракия", се казва в прессъобщението.

Сребърен ритон с протоме на козел и изображение на смъртта на Орфей (420-410 г. пр. Хр.)

Академичният състав и служители на фондация "Тракия" са се възпротивили на опитите "да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували", като са настоявали, че те са с уникална и научна стойност, трябва да се съхраняват при определени условия и да се транспортират при строго определени правила. Това временно е възпряло органите на властта.

По информация от пресцентъра на фондацията в петък сутринта органите на властта отново са били в сградата, като според медийни източници са описвали антиките.

"Изземването на колекция "Васил Божков" може да бъде юридически издържано само ако има доказателства, че културните ценности са били средство на престъпление", коментира междувременно пред "Площад Славейков" гл. ас. д-р Красимир Манов, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Наказателноправна защита на културното наследство в Република България".

"Липсата на официална информация от страна на прокуратурата не позволява да се правят категорични изводи за ставащото в момента в музея на фондация "Тракия", твърди д-р Манов.

От фондация "Тракия" обясняват, че ограничаването на достъпа до предметите ще осуети техни започнати проекти, някои от световно академично значение. Прекъсва се работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях от месеци работят учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. За септември е било планирано и посещението на испански специалист от университета в Барселона, който е имал желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията.

Сребърен кантарос със сцени "Смъртта на Орфей" и "Отвличането на Елена" (420-410 г. пр. Хр.). Кантаросите са се използвали за пиене на вино в античните пиршества

От прессъобщението става ясно, че от повече от година фондация "Тракия" преговаря с музея "Пол Гети" във връзка с изложба, посветена на тракийското изкуство, през 2023 г. В основата на концепцията й са предмети от колекция "Васил Божков". Събитията налагат да бъде отменена и предстоящата визита на главния куратор от департамент "Антики" към музея "Пол Гети".

В ход е била и работата по изграждане на музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от специалисти от цял свят работят по неговите планове и експозиция. Той трябва да бъде в сградата на Телефонната палата на ул. "Гурко" в София.

От фондация "Тракия" съобщават, че са алармирали световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство, за "зверствата, случващи се на територията на частен музей "Васил Божков".

От пресконференцията на говорителката на главния прокурор Сийка Милева в четвъртък не стана ясно с каква правна обосновка се изземват ценности на Божков. "Разследващите са иззели ценностите, тъй като не са им били представени документи за произход и придобиване", заяви тя, без да е ясно дали става дума за иззетите картини или за опита за изземване на колекцията с антики.

По отношение на движимите културни ценности обаче има решение на Конституционния съд от края на септември 2009 г., което отменя текстовете от Закона за културното наследство, които изискват доказването на собственост върху движими културни ценности - национално богатство, да става с официален документ. Същите текстове предизвикаха мощен отпор от страна на колекционерското лоби. А на 7 октомври 2009 г. току-що дошлата на власт ГЕРБ гласува в парламента поправката, с която изискването за такъв документ отпадна.

Колекцията от около 3000 произведения и артефакти на Васил Божков ще бъде иззета и преместена в Националния исторически музей.

Прокуратурата е изпратила постановление до министъра на културата Боил Банов, за да окаже съдействие при изземването на колекцията от произведения на изкуството на Васил Божков, в това число и тези с антична стойност, съобщи БНТ по обед в петък, като се позова на свои източници. По обед министър Банов е изпратил въпросното постановление в НИМ, който да осигури експерти, както и място за съхранение на иззетите ценности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie

  Егати правосъдието щом всеки чиновник без съдебно решение може да ти влезе в къщата и да си избере каквото иска да прибере при него.
  Колко ли още абсурди ще видим следващите няколко дни?

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Всяка репресивна власт в безпомощността си да се справи с опонентите си със законови средства, рано или късно опира до своя Народен съд.

 • 3
  Kristina avatar :-|
  Kristina Spasova

  На тази държава и кутия кибрит не бих оставила ма отговорно съхранение. Не ми се мисли колко от тези уникати ще бъдат- изчезнати, неописани, забутани в мазета, торбички и вероятно доста по веригата ще се украсят стените в холовете с по някой Бояджиев... Имам обаче въпрос към юристите тук - след като не са представени документите за собственост, Как знаят, че са на Божков и щом не знаят чии са, Как ги конфискуват??

 • 4
  tonywalker avatar :-|
  tonywalker

  Това ми прилича на обира на КТБ.

 • 5
  nww14569945 avatar :-|
  о сандо
 • 6
  citoyen avatar :-|
  citoyen

  както е придобита така ще бъде отнета. Поне да бъде запазена.

 • 7
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  Не мога да разбера коментарите, нима доблестен г-н с прякор Черепа е натрупал национално богатство честно?

 • 8
  borodino avatar :-|
  borodino

  До коментар [#3] от "Kristina Spasova":

  Не съм юрист, ама и тия, дето прибират антиките на Черепа, и те не са, а са прости милиционери.
  Затова те не "конфискуват", а ги "прибират", "вземат", "задържат" и пр. улични нищо незначещи фрази.
  Горанов нарече тая експроприация "обезпечение" за невнесените задължения. Но това също предизвиква въпроси:
  1. Кой държавен орган е направил ревизия и е установил с ревизионен акт задълженията? Такъв е редът по закон.
  2. Кой експертен орган е оценил античната колекция на Черепа?
  За мен сбирката му е напълно незаконна и иманярска, ама години допреди вчера държавата България показваше по света и у нас тая сбирка като "колекцията на Васил Божков".
  Как стана така, че отпреди няколко часа тя стана незаконна?

 • 9
  briton avatar :-|
  briton

  До коментар [#7] от "Бай Ганьо":

  Не е въпросът дали е честно или не. Това не е наша работа да го преценим, хем и нямаме данни дали е така или не. Само спекулации.

  Но държавата си е вменила някакво самоуправство, без законови мерки, с репресии. Ето това е страшното.

  На фона на сегашната власт, комунетата изглеждат като дечица. Национализация на частен бизнес... ейй в кой век живеем? Да не сме Венецуела. Какво и пречи на държавата да реши, че утре бизнес Х, на който и да е било човек и изглежда апетитен - ще спретне някое мероприятие, ще извади малко кирливи ризи (които всеки от нас има) и ще пробута едно законче. Готово.

  Е**м ти и държавата. Но ние си я заслужаваме напълно.

 • 10
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  После едни тъпани ще обясняват по телевизиите, защо нямало инвеститори в страната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK