Президентът свали доверието си от правителството

Президентът свали доверието си от правителството

Борисов заяви, че проблемът на Радев всъщност е с прокуратурата, но нея "е опасно да атакуваш". И уточни, че с новия главен прокурор вече не се среща всяка сряда

Деян Димитров
15473 прочитания

© Велко Ангелов


Статията е обновена с подробности и с реакцията на Бойко Борисов в 15:04

В кратко обръщение, предавано на живо по националните медии, президентът Румен Радев обяви, че официално сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов заради "организирано настъпление срещу гражданските свободи". По думите му има остра криза в управлението на всички нива, липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методично погазване на закона и морала и парализа на цели обществени системи и институции.

Радев посочи и някои от актуалните според него проблеми като водната криза в Перник, горенето на незаконно внесени италиански боклуци, от което печелят "шепа бизнесмени с държавни протекции", или "тихомълком прокарваната реформа на валутния борд, зад чиито смисъл и основание българите очакваха ясни разяснения".

Президентът непряко засегна и темата с атаката на прокуратура спрямо него, като заяви, че "институциите, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта". Но не спомена името на главния прокурор.

Как се стигна дотук

Снемането на доверието от правителството идва на фона на атаката на прокуратурата спрямо Радев. В края на януари Иван Гешев отправи питане към Конституционния съд дали може да разследва президента, въпреки че в Конституцията недвусмислено е написано, че не може. Малко след това Гешев разпространи откъси от записи, направени със СРС, между президента и командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков от април 2019 г., в който двамата обсъждат искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи за назначаването на настоящата съпруга на Радев - Десислава Радева, като пиар на ВВС през 2014 г. и ползването от нея на ведомствено жилище. Действията на прокуратурата, които Гешев оправдава с потенциални данни за престъпление, бяха коментирани от някои юристи като незаконосъобразни.

Действията на прокуратурата следват повишената критичност на Радев към процедурата по избора на Гешев за главен прокурор и последвалата му инициатива за консултации за ограничаване на безконтролната власт на обвинител номер едно.

Редом с това президентът изначално е силно критичен към управлението на Борисов и между тях често прехвърчат искри по различни теми и поводи. Все пак до момента двете институции успяват да се координират, без да се бойкотират отявлено.

Реакцията на властта

Премиерът Борисов видя точно атаката на главния прокурор Гешев срещу президента като повод за реакцията на Радев, която обаче според него е избила в друга посока. "Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг", казва премиерът, цитиран от "Дневник", който по това време се оказа на проверка на строителната площадка на водопроводната връзка между София и Перник. "Радев иска да отклони атаката върху мен и правителството, защото е по-изгодно, вместо да обяснява какво е правил - защо днес избра да е моментът? "Балкански поток" и интерконектора с Гърция ще ги направят. Мисля, че и "Белене" ще направят - всичко това явно го дразни", твърди Борисов. И добави: "Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции".

От коментарите на Борисов става ясно, че има съществена промяна в отношенията му с новия главен прокурор Иван Гешев спрямо Цацаров, с когото се виждаше редовно в рамките на ежеседмичните срещи и с други ръководители на силови служби, посветени на борбата с престъпността. "С новия главен прокурор работим по друг начин. Той вече не идва в сряда на тези срещи, които правехме. Разбрали сме се веднъж за рамката: битова престъпност, корупция, контрабанда, ето завчера прекрасна операция направиха за половин тон кокаин, отпадъците да ги докараме докрай, с премиера Конте се разбрахме да окуражим двете прокуратури. Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него. Има служби, той им възлага, те му докладват, това ни е работата."

Обратно към коментарите си за изявлението на президента Борисов казва още, че няма как да бъде свалено вече липсващо доверие и че не Радев е избрал правителството, а и в момента ГЕРБ е първа политическа сила. "Аз декември месец съм свалил от него. Това е официалният коментар".

Какви са правомощията на президента

Румен Радев е вторият президент последните години, свалил доверието си от правителството, след като Росен Плевнелиев направи същото с правителството на Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г.

Снемането на доверието звучи предимно като символичен акт, но все пак изпълнителната власт, законодателната власт и президентът имат конкретни пресечни точки, които имат известен потенциал за сблъсък, макар до момента и двете страни да са избягвали да влизат в остър такъв.

Президентът обнародва законите, като може в 15-дневен срок от приемането на закон да го върне в Народното събрание за повторно обсъждане, така нареченото отлагателно вето - правомощия, които Радев упражнява сравнително често. Ако парламентът приеме закона отново обаче, президентът е длъжен да го подпише в 7-дневен срок.

Президентът също назначава и освобождава председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и главния прокурор по предложение на Висшия съдебен съвет, като има отлагателно вето и не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Това бе и случаят с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Радев върна процедурата след първоначалния избор на ВСС, но след като кандидатурата на Гешев бе прегласувана, той бе длъжен да подпише указа.

Конституцията възлага на президента да назначава и освобождава ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на държавата в международните организации по предложение на Министерския съвет по реда на Закона за дипломатическата служба.

Президентът може да сключва международни договори след съгласуване с Министерския съвет "в зависимост от значението и предмета на договора или съобразно съгласуваното между страните равнище на държавните органи, които ще подпишат договора" според Закона за международните договори на Република България.

В закона пише и че МС може да взима изрични решения кой трябва да подписва договорите, като по този начин може да лиши президента от тази част от представителните му функции.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България в мирно и във военно време. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. Той може да изисква от министъра на отбраната, от началника на отбраната и от други държавни органи необходимата и пълна информация за осъществяване на функциите му като върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Президентът свиква и Консултативния съвет за националната сигурност (КСНС). По тази тема Борисов коментира: "Ние нямаме никъде пресечни точки освен безсмислените консултативни съвети, където никъде нищо не се е решило. Това дори ще ме облекчи". Не е ясно дали това значи, че управляващите ще бойкотират срещите. Членове на КСНС са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, като съветът се среща редовно поне веднъж на три месеца и може да бъде свикван извънредно от президента.

Статията е обновена с подробности и с реакцията на Бойко Борисов в 15:04

В кратко обръщение, предавано на живо по националните медии, президентът Румен Радев обяви, че официално сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов заради "организирано настъпление срещу гражданските свободи". По думите му има остра криза в управлението на всички нива, липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методично погазване на закона и морала и парализа на цели обществени системи и институции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Разбира се, не е вярно, че:

  "Румен Радев е вторият президент последните години, свалил доверието си от правителството, след като Росен Плевнелиев направи същото с правителството на Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г."

  Това твърдение е абсурдно да излиза от устата на смятащ се за журналист!

  Президентът Жельо Желев на 30 август 1992 г. на свикана на поляната пред резиденция Бояна пресконференция – прословутите Боянски ливади - излиза с остра критика към кабинета на СДС на Филип Димитров и сваля от него политическото си доверие.

  Повторяемото и в двата досегашни случая - при Желев и Плевнята - е, че правителствата скоро след акта на недоверие падат.

  Очаквам тая закономерност да продължи.

 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Кризисният пиар на Борисов е доста напрегнат. Имал бил президентът работа с прокуратурата... Ти да видиш!
  Президентът му показа жълт картон. От Козяк вече са написали върху жълтия картон името на видна публична корумпирана фигура от Борисовите . Пик и делото РИКО се задава. Москва свъсено гледа газовите му салто морталета, за да бръкне за картона.
  Направо си върви към червен картон...

 • 3
  peipan avatar :-|
  peipan

  Не моя Президент го е яд, че го хванаха в корипция и се чуди като как да събере съмишленици. Рано е. До паршаментарните и президенски избори има многп време. Предлагам му да отиде в Русия Питинда го награди с медал за шояшност бешким събере съмишленици пакда го изберат. За сега едва ши ще аъбере 10%.

 • 4
  stx01636817 avatar :-|
  stx01636817

  Българската демокрация достигна зрялост. Ето я системата от checks and balances от Конституцията ни в действие. Да така се управлява успешно с яростна политическа борба. В България винаги е имало успех при наличието на съперничество между силни лидери.
  Все пак думата check в случая означава не само проверка, но и да държиш някого в шах, за да има баланс и развитие в държавата. Ръст на икономиката, но и ръст на доходите, на качеството на социалните услуги, на доверието към институциите. И като цяло на качеството на живот за всички.
  За мен лично това тук е зората на новия български ден!
  Това вече го виждат и го признават и всичките ни партньори и приятели.
  Тези, които са истински дългосрочни партньори ще помогнат чрез търговия и сътрудничество да се превъзмогне технологичното изоставане не само в икономиката и индустрията, но и в обществените технологии такива като образование, реализация на кадрите, здравеопазване, управление на ресурсите, безопасност на обмена и информацията. Все пак най- важната съставяща работещата демокрация е налице. Много народи ни завиждат. И стари актьори и други.
  Гордея се с постигнатото, макар да живея в емиграция, защото тук съм полезен. Всички сме българи.

 • 5
  voda avatar :-|
  The investor

  Радев е мишка и действа като мишка!
  Платен руски агент!

 • 6
  stx01636817 avatar :-|
  stx01636817


  До коментар [#] от "
  The investor
  ":

  И защо трябва да се пишат глупости? Може да сме преминали прехода, но и прехода доста ни премина.

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Ех, и лисицата все гледала отзад коча и чакала да паднат....
  Иначе за пльокнатото от червения президент... не коментирам.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "chichka":

  Нормалните хора, чичка, винаги можем да си намираме теми за разговор, нали? Освидетелстваните напротив - все държат да натякнат на различността и превъзходството си.
  С "различните" общувам по цял ден. Във форума задължително си спестявам това общуване и не клъввам на подмятания.
  Ако ме разбираш. • 9
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Не, това не е президент обединител, ако се кандидатира за втори мандат ще стане за смях.

 • 10
  weiss avatar :-|
  weiss

  До коментар [#9] от "Peni Nikol":

  Всъщност, ако изборите бяха сега, има вероятност да бъде избран на първи тур...Иначе и аз очаквам с нетърпение закономерността да продължи, по-скоро скоро, съдейки по изпуснатите нерви на премиера.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход