ГЕРБ слага неизпълнимо условие: половината съседи да са съгласни имотът да е в AirBnB

Поправките срещу краткосрочните наеми бяха подкрепени от управляващата коалиция, а министър Ангелкова ще пише нови

Изненадващо по предложение на ГЕРБ управляващите вкарват неизпълнимо условие пред собствениците на имоти, които се отдават под наем краткосрочно в платформи като AirBnB и Booking: те ще трябва да получат одобрението на поне половината съседи, за да извършват такава дейност, и то сравнително бързо - до средата на годината. Това предвиждат поправки в Закона за туризма, приети в сряда на второ четене на заседание на икономическата комисия в парламента, т.е. почти на финала. Глобите за нарушения са изключително високи - могат да достигнат до 15 хил. лв. за лицата, работещи без регистрация.

Мотиви към предложението липсват, а ресорният министър на туризма дори обяви, че текстовете за краткосрочните наеми ще бъдат писани наново скоро заради решение на съда в Люксембург, според което AirBnB не подлежи на имотните регулации в ЕС. От месеци в България тече акция този бизнес да бъде свит, като официалната причина е да стане видим. Информация за отдаваните имоти обаче може да бъде получена по официален ред и от данъчни, и от общини. В момента само в AirBnB предлаганите апартаменти са 14 хил. И за сравнение - за дългосрочните наеми такива ограничения не се въвеждат.

При гласуването на промените в закона отпада друго предложение: да се създаде възможност в националните курорти да се определят различни зони - например шумни или тихи.

Ударът по краткосрочните наеми

През декември по време на разглеждането на бюджета беше въведено изискване собствениците на имоти, които ги отдават краткосрочно под наем, да подлежат на регистрационен режим. В текстове от сряда по предложение на петима депутати от ГЕРБ- Даниела Сaвеклиева, Димитър Бойчев, Георги Динев, Александър Мацурев и Иван Миховски, се въвежда изискване всички собственици, които ще извършват настаняване в стаи или апартаменти за гости, да подават заявление за това до общината. Към него обаче те ще трябва да приложат документ, "удостоверяващ съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира обектът". Така на практика се въвежда правило, че имот може да бъде отдаван краткосрочно под наем само със съгласието на поне половината съседи, като изискването няма да важи, ако той се намира в категоризиран апартхотел или туристическо селище.

Какви са мотивите за новата регулация не е ясно: във внесения законопроект между двете четения е посочено единствено, че след като бе въведен регистрационен режим за апартаментите за краткосрочни наеми "се създаде необходимост от допълнителни изменения в тази посока". "Целта е да бъдат създадени целесъобразни условия, които да бъдат допълнителна предпоставка за задължителното спазване на законодателството в сферата на туризма", се мотивират още вносителите. По време на заседанието председателят на икономическата комисия Петър Кънев (БСП) изрази резервираност към възможността собствениците на имоти да успяват да съберат необходимия брой подписи от съседите.

Според други приети корекции регистрираните апартаменти и стаи за гости ще бъдат водени в нова категория за туристически обекти - В, и ще се вписват в Националния туристически регистър. А работата без официална регистрация ще се наказва със солени глоби, които при първо провинение ще бъдат между 500 и 5000 лв. за физически лица и до 10 хил. лв. за юридически. Повторното нарушение вече ще води до санкция от максимум 15 хил. лв., решиха още депутатите в икономическата комисия.

Още през декември, когато бе въведено правилото апартаментите и стаи за гости да се регистрират, бе даден срок до три месеца да бъде написана специална наредба за това. Три месеца след нея пък всички собственици на имоти ще трябва да се регистрират, за да продължат да работят. Сега в новите поправки е посочено, че издадените до влизането в сила на закона удостоверения за категоризация на стаи и апартаменти ще запазят действието си докато изтече валидността им.

Поправки на поправките

Още по време на обсъжданията на новите правила стана ясно, че те ще бъдат писани наново веднага след евентуалното им финално приемане в пленарна зала. Причината е решение на Съда в Люксембург, според което AirBnB е услуга на информационното общество и като такава не подлежи на лицензионните режими за имоти в ЕС. Въпросното решение е взето на 19 декември и е по повод на питане от френски съд, който е разглеждал жалба от туристическо сдружение, според която онлайн платформата управлява недвижими имоти, без обаче да е лицензирана за това.

"Веднага след влизането в сила (на закона-бел.а.) ще инициираме работна среща с всички заинтересовани страни, на която ще обсъдим нови текстове", коментира пред депутатите туристическият министър Николина Ангелкова, след като бе попитана от БСП как разглежданите в момента поправки кореспондират със съдебното решение от Люксембург. По думите на Ангелкова в момента няма анализ и оценка на въздействието на евентуални нови текстове за този тип имоти.

По време на обсъжданията така и не стана ясно какво налага да се приемат сегашните текстове, след като ще се пишат нови правила за краткосрочните наеми и то още с евентуалното им влизане в сила в случай, че бъдат окончателно одобрени и в пленарна зала. Пред комисията депутатът от БСП Димитър Данчев обяви, че страната може да бъде заплашена от санкции с гласуването на тези текстове предвид съдебното решение от Люксембург. Според туристическия министър обаче евентуална наказателна процедура не следва незабавно след гласуването на текстовете, а и тя дава възможност на държавите членки да коригират проблемното законодателство преди да се пристъпи към санкции.

Отпада въвеждането на "тихи" и "шумни" зони в курортите

С гласуването на второ четене в комисия депутатите отхвърлиха и друго ключово предложение в законопроекта за туризма, което даваше възможност в националните курорти да може да се извършва продуктово зониране. Идеята, чийто автор е Министерството на туризма, целеше да дава възможност в курортите да бъдат определяни зони за различен тип туризъм - например за парти туризъм или пък за семеен отдих. На второ четене обаче депутатите решиха да я отхвърлят по предложение на депутати от ГЕРБ и НФСБ, които са внесли две отделни корекции за отпадането й.

Според гласуваните в сряда текстове националните курорти ще се определят с решение на Министерския съвет по предложение на туристическото ведомство. Бизнесът в тях пък ще получава "административни услуги по Закона за туризма в срокове, съкратени наполовина от предвидените", решиха още депутатите от комисията.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Ако го приемат това просто ще бастисат този бизнес в БГ.

  Голяма част от туристите в София и Пловдив идват с бюджетни авиокомпании и отсядат именно в такива имоти. Сега този туризъм просто ще секне.

 • 2
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  Ужас. Ще се бастиса и тоя бизнес.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Едно време така бастисаха Юбер и сега София е пълна с вмирисани от цигарен дим копърки.

  В тези сайт-ове в София могат да се намерят и елегантно обзаведени жилища в които да ти е драго да отседнеш и то срещу неособено висока цена. Това беше стимул много хора да си ъпгрейднат имот-ите, което пък създава работа на строители и декоратори. Това сега ще затихне. Просто в бизнеса ще остане само хотелиерското лоби.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Целта на тия ОФ-глупости е да бастисат този бизнес!

  Гербаджиите клякат на хотелиерските асоциации и всъщност им забраняват конкуренцията. Оная комисия на ГЕРБ-фамилията Ненчеви защо дреме?
  И Барселона, и Венеция, и Париж реват от AirBnB, защото губят приходи в бюджета и препълват градовете, но ТУРИСТИТЕ НОСЯТ ПРИХОДИ, които остават в града!

  Тия не сали чували, че 20-годишните само така пътуват по ЕС - нискотарифни и AirBnB? Тях в хотела на мутрата Х не можеш да ги вкараш посмъртно. Не че мутрата пуска касови бележки и плаща данъци, де,

  Като прокарат тая лобистка недомислица, бързо-бързо ще организират бяло петно между Белград, Букурещ, Истанбул и Солун. Скоро след това и нискотарифните ще отлетят...

  Кой ги избира тия?!

 • 5
  ias21554266 avatar :-P
  Darulio

  Не са си платили и: "ГЕРБ слага неизпълнимо условие: половината съседи да са съгласни имотът да е в AirBnB".

  Тия, обаче, са си платили и: "Отпада въвеждането на на "тихи" и "шумни" зони в курортите".

 • 6
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков

  Фандъкова , харесва това :)

 • 7
  gunther avatar :-|
  Günther

  Решението е мъдро и правилно. Не може всеки да си прави каквото си иска в етажна собственост.
  Ако зависеше от мен, щях да сложа още едно условие - да се дават апартаменти на хотелски начала само ако са на партерен етаж. На по-горните - само стаи в обитавани от собствениците апартаменти - основно жилище. Не второ, не трето и т.н.

 • 8
  iavorski avatar :-|
  iavorski


  До коментар [#] от "
  Николов
  ":

  Uber чудесно може да оперира в България. Достатъчно е да отговори на законовите изисквания за таксиметрова дейност. Все пак са таксиметрова компания нали?

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "iavorski":

  Предполагам, че Николов ще ми прости намесата в разговора.

  Юбер не са такси компания. Ако се регистрирам в сайта им и попътно кача някого (не го правя), за да го превозя в посоката ми, не е такси, а лична услуга. Ако спътникът ми остави на седалката 5 лв, това не е такса, а бакшиш.
  За бакшишите, които оставяте в кръчмите касов бон издават ли ви? А длъжни ли са? Да, ако сервизът е вкл. в сметката, но жестът към сервитьора/превозвача е ваша/наша лична проява на благодарност. Необлагаема!

  Всъщност Горанов проспа (дали?) хазартните 1/2 милиард, а е взел да изстисква монетните автомивки и AirBnB.

  Всъщност нискотарифните и AirBnB са безкрайно удобни и използвани и от нас за екскурзии. Но те са скачени съдове и ако песечеш едното, умира и другото...

  Не става да заколиш кокошката, дето снася златни яйца и да извадиш машинката, която да включиш в контакта.
  Ангелкова е чела ужасен превод на Братя Грим и всичко е повярвала.
  Горката.

 • 10
  iavorski avatar :-|
  iavorski


  До коментар [#] от "
  D-r D
  ":

  Докторе, хайде да спреш да лъжеш безочливо става ли. Никой никого не качва по маршрута си, а отива специално до адрес на повикване. Всеки човек с iQ над 80 знае този реален факт. Ако имаш голямото желание да лъжеш мен или НАП лъжи си. Но аз не планирам да ти чета глупостите. Ако пък вярваш, че това което си написал е фактическата истина, значи не лъжеш а просто си обратното на острото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход