Вечерни новини: Износът леко расте, държавата обсъжда публично данъчната наредба Н-18

И още: Рекорден брой жертви на китайския вирус за един ден, от днес тол-системата следи за винетки

Износът на авточасти е нараснал с над 16% през 2019 г.
Износът на авточасти е нараснал с над 16% през 2019 г.    ©  Анелия Николова
Износът на авточасти е нараснал с над 16% през 2019 г.
Износът на авточасти е нараснал с над 16% през 2019 г.    ©  Анелия Николова

В първия работен ден на седмицата замърсяването на въздуха в София стана видимо не само за сензорите, но и за хората, поради което българската столица се изкачи до 5-о място по запрашеност в световната класация на www.airvisual.com. Друг проблем с климата имат в Западна Европа, където бурята "Киара" продължава да вилнее и да създава проблеми с транспорта.

В България пристигна поредната за последните месеци американска делегация, водена този път от зам. помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър. Основните теми на срещата му с премиера Бойко Борисов отново са били военното сътрудничество и енергетиката. А американският посланик Херо Мустафа обеща нови имена на хора, на които ще им бъде забранено да влизат в САЩ заради корупция.

Седмицата започна и с важна новина за шофьорите - въпреки че тол-системата официално ще започне да функционира на 1 март, още от днес стационарните рамки за контрол вече работят и следят за шофиране без винетки. Чрез камерите ще бъдат издавани електронни фишове на нарушителите.

А след като операцията по издирването на загубилите се туристи в Стара Планина приключи безуспешно, гражданска петиция с 8500 подписа беше внесена в деловодството на Министерския съвет и президентството с искане държавата да финансира покупката на поне 4 медицински хеликоптера.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Износът леко нарасна през 2019 г.

Българският износ на стоки нараства с 3.3% през 2019 г. до 57.9 млрд. лв. Темпът се ускорява спрямо отчетения през 2018 г., но слабо. Експортът към трети страни се възстановява, но пък продажбите в държави от ЕС се забавят. Като цяло през 2019 г. износът към страните членки нараства с 2.8% на годишна база, а към търговски партньори извън съюза - с 4.4%.

НАП и финансовият министър ще обсъждат с бизнеса Н-18 още 3 месеца

Проблемната данъчна наредба Н-18, която трябва да регулира продажбите, беше подложена първо на серия публични обществени обсъждания. Резултатът е, че срещите ще продължат през следващите три месеца до изчистване на проблемните моменти - при данъчните на експертно ниво разговорите ще са още следващата седмица, а след месец ще е второто обсъждане в публичен широк формат. НАП предложи неясни изисквания към почти всички фирми в страната и след смислени протести на засегнатите и настояване от премиера наредбата в частта софтуер бе отложена за 1 юли.

"Булгаргаз" поиска с 2.5% по-ниска цена на газа от 1 април

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за минимално понижение на цената на газа с 2.52% през второто тримесечие на годината, въпреки че на международните пазари котировките са рекордно ниски. Това е така, защото цената на русия газ за България се формира по записаната в дългосрочния договор с "Газпром" формула и не отчита пазарната конюнктура. Ако до края на февруари бъде постигнато ново споразумение с руската компания, каквито са очакванията, "Булгаргаз" ще промени надолу ценовото си предложение.

Наследникът на Меркел в партията няма да се кандидатира за канцлер на Германия

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидерът на партията на Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС), няма да се кандидатира за канцлер на федералните избори следващата година. Информацията беше потвърдена от говорител на партията, а според източник на Reuters Меркел иска Крамп-Каренбауер да остане министър. След като консерваторите в Тюрингия се договориха с крайнодясната "Алтернатива за Германия" за избирането на местния премиер Меркел се намеси в скандала, обявявайки, че е "непростимо" демократичните партии да печелят мнозинства с помощта на "Алтернатива за Германия", което допълнително подчерта липсата на авторитет на Крамп-Каренбауер.

НОВИЯТ КОРОНАВИРУС

Рекорден брой жертви на китайския вирус за един ден, но скоростта на заразяване намалява

Новият китайски коронавирус е отнел живота на 97 души само за един ден - неделя, като това е най-големият брой починали за ден, откакто започна разпространението на заразата, предаде BBC. Така общият брой жертви достига 908 души, като по-голямата част от тях са от провинция Хубей, където се намира град Ухан, откъдето тръгна заразата.

  • Все пак леко успокоение носи фактът, че се наблюдава забавяне в ръста на регистрираните от властите случаи - с малко над 2500 души в неделя.
  • Заразените в страната са над 40 хил души, други близо 188 хил. са поставени под наблюдение.
  • Данните на китайските власти обаче будят недоверие и според много експерти броят на заразените може да е с пъти по-голям.
  • Много е възможно скоро да бъде обявена пандемия, като за момента липсващият признак за това е устойчиво разпространение на заразата в друга страна. Според екип на СЗО обаче, който е в Пекин и изследва новия вирус, вече има признаци, че коронавирусът се разпространява в други страни от хора, които никога не са пътували до Китай, докато скоро случаите на заразени с коронавируса бяха сред хора, посетили Ухан или Китай.
  • Новият вирус за момента носи не толкова жертви, колкото паника и икономически проблеми, и загатва за деструктивния потенциал на вирусните епидемии и пандемии в глобалния свръхсвързан транспортно и икономически свят.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Европейският апаратSolar Orbitеr се отправи на мисията си към Слънцето

Европейска соларна орбитална сонда на име Solar Orbiter успешно се отправи рано тази сутрин на борда ракетата "Атлас" от Кейп Канаверал във Флорида на амбициозната си мисия - да изучи Слънцето от възможно най-близко. Мисията е на стойност 1.5 млрд. евро, като сондата е обсипана с камери и сензори, които трябва да разкрият нови познания за това как функционира нашата звезда и какво движи динамичното й поведение. Фокус на интереса са особено изригванията, при които слънцето изхвърля милиарди тонове материя и заплетени магнитни полета. Те могат да увредят електрониката на спътници, да заглушат радиокомуникациите и да повредят електропреносните мрежи на земята. Знанията, получени от Solar Orbiter, трябва да подобрят моделите за прогнозиране на най-лошите соларни изблици.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

САЩ увеличават военните разходи в бюджета за 2021 г.

Американският президент Доналд Тръмп ще представи по-късно днес предложението си за бюджет на САЩ за 2021 г. В него се предвижда намаляване на средствата за социална сигурност и на чуждестранните помощи. Предвижда се увеличаване на военните разходи с 0.3% до 740.5 млрд. долара и тези за ветераните. Проектобюджетът едва ли ще бъде одобрен от контролираната от демократите Камара на представителите предвид факта, че тази година са изборите за президент.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Исторически триумф на "Паразит" от Южна Корея на оскари 2020

Южнокорейският филм "Паразит" се оказа най-голямата изненада на тазгодишните оскари, като спечели наградата за най-добър филм, за най-добра режисура за Пон Джун-хо и още две отличия в историческа нощ за световното кино. Никога досега чуждестранен филм не е печелил в голямата категория, а победителят тази година се състезаваше с творбите на изключителни имена в киното. Самите създатели на филма излязоха на сцената напълно изненадани.

Иначе Брад Пит най-после получи "Оскар" като актьор, Хоакин Финикс взе за най-добра мъжка роля в "Жокера", вторият си "Оскар" получи Рене Зелуегър за най-добра актриса в "Джуди", а Лора Дърн - за най-добра поддържаща женска роля в "Брачна история" навръх рождения си ден.

Всички награди и какво интересно имаше в речите на наградените може да прочетете тук и тук.