Краткосрочният гаф на Ангелкова с AirBnB
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Краткосрочният гаф на Ангелкова с AirBnB

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че в крайна сметка управляващите са се отказали от измененията след получени становища от заинтересовани страни

Краткосрочният гаф на Ангелкова с AirBnB

Министерството на туризма през депутати внесе поправка, удряща бизнес с имоти за краткосрочен наем, която бе оттеглена

Деница Ватева, Велина Господинова
11637 прочитания

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че в крайна сметка управляващите са се отказали от измененията след получени становища от заинтересовани страни

© Георги Кожухаров


Темата накратко
 • Министърът на туризма през депутати от ГЕРБ се опита да удари AirBnB бизнеса, вероятно в полза на хотелиери.
 • Законотворчеството се оказа краткосрочно и управляващите бързо се отказаха от идеята.
 • Експериментът обаче вдига риска за нови опити за ограничаване на конкуренцията.

Убийството на бизнеса в платформите като AirBnB и Booking не се случи, но беше на косъм. В подготовката му участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, а съучастници бяха депутати от ГЕРБ. Подозираният мотив - да се разчисти терен за традиционните хотели. Оръжието - омразата, завистта или отсъствието на съседите от входа. Замисълът - да стане тихо и бързо.

Под седмица отне на управляващите да осъзнаят, че това не е желан сюжет и няма да участват в него. Лошият вкус и рискът за нов опит обаче остават.

Кой предложи

Накратко, текст в законопроект казваше, че собствениците на имоти, които искат да ги отдават краткосрочно под наем в платформи като AirBnB (с поне 14 хил. обекта в България), Booking, Expedia и др., трябва да искат съгласие от поне половината от съседите.

Няколко независими източника съобщиха пред "Капитал", че инициатор на предложението е Министерството на туризма, макар че ресорният министър Николина Ангелкова съобщи в парламентарната комисия по икономика миналата седмица, че то идва от депутатите. Подобно съмнение бе изразено в пленарната зала и от опозицията: депутатът от БСП Антон Кутев коментира при разискванията, че "има някой в Министерството на туризма, който прави целенасочени опити да ограничи" този бизнес.

На въпрос след финалното гласуване за отпадане на поправките ресорният министър Николина Ангелкова смени версията си и каза, че все пак експерти на министерството са участвали в "съвместното разработване".

Обяснение от инициативната група на министерството не бе дадено. Затова обоснованите съмнения са, че атаката по предлагащите апартаменти в платформите е прокарана в полза на губещите - хотелиерите.

Без мотиви по бързата писта

Преди седмица петима депутати от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева предложиха изненадващо между двете четения на закона за туризма условието, че всеки, който иска да регистрира апартамент или стаи за гости, трябва да предостави заедно със заявлението си до общината и документ, "удостоверяващ съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост". Изискването на практика означава, че собствениците ще трябва да търсят одобрението на поне половината си съседи, ако ги отдават краткосрочно под наем, включително в международни онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia, RentByOwner и др.

Официални мотиви нямаше: бе посочено единствено, че след като бе въведен регистрационен режим за апартаментите за краткосрочни наеми през декември, "се създаде необходимост от допълнителни изменения в тази посока". Никой от петимата вносители не представи аргументи при разглеждането на текста в комисия.

Поправката не е обсъждана с представители на бизнеса с краткосрочните наеми, показа допитване на "Капитал". Мнение не е потърсено и от другата страна със знание по въпроса - домоуправителите, които иначе от около година комуникират по проект за промени в закона за етажната собственост по идея на регионалното министерство.

А в класическия вече стил на законотворчество поправката не мина целия път на едномесечно обществено обсъждане, гласуване в правителство и всички фази в парламента, а директно влезе на второ четене в парламентарна комисия.

Седмица след като ограниченията пред краткосрочните наеми бяха одобрени на комисия, техните вносители се отказаха от тях. Това стана също толкова мистериозно, колкото и самото им предлагане. В пленарната зала тази сряда, когато окончателно се гласуваха поправките в закона за туризма, единият от вносителите на текста за съседското съгласие, Димитър Бойчев от ГЕРБ, обяви, че го оттегля. В много краткото си резюме Бойчев посочи, че партията му търсела много олекотен режим на регистрация за този тип имоти.

Пред журналисти туристическият министър Николина Ангелкова в крайна сметка съобщи, че изискването за съгласие на съседите е оттеглено в зала, тъй като "когато се правят такива предложения между първо и второ четене, невинаги се получават коментари и предложения от всички заинтересовани". Впоследствие обаче били получени такива и се е преценило, "особено когато говорим за облекчен режим", че е по-добре то да отпадне.

Измислената забрана

Предложението слагаше огромна бариера пред бизнеса с краткосрочните наеми, защото събирането на подписи от поне половината съсобственици (във входа или в целия блок в зависимост как е регистрирана етажната собственост) в много случаи е неизпълнимо условие. В София и градовете - заради отсъстващите собственици и съседски войни, а в курортите - защото голяма част от имотите са притежание на чужденци.

Измисленото правило на практика е по-рестриктивно от развиването на всякаква друга търговска дейност в жилищни сгради, където с някои изключения е нужно съгласие единствено от преките съседи на евентуалния офис, кантора, магазин, медицински кабинет или друго. Или както казва управителят на компанията за управление на такива имоти Flat Manager Борис Павлов: "Това е едно изискване, което щеше да направи дейността невъзможна."

"Текстът би създал повече проблеми, отколкото решения", коментира Ламбро Попов, председател на УС на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост. По думите му в момента изчисления на организацията показват, че средната посещаемост на общите събрания в блокове и входове се движи между 30 и 35%, което е доста под "кворума" от 50 на сто, изискван в поправката. "Със сигурност трябва да има механизъм, който да бъде коректен спрямо останалите съсобственици, но в крайна сметка и от гледна точка на самата собственост трябва да има безпрепятственост", каза още той.

Какво да се прави

"В момента къщите за гости, апартаментите за гости и стаите за гости имат задължение да се категоризират. С измененията за регистрацията се създаде един клас В, в който влизат само апартаменти за гости и стаи за гости. Целта е да се облекчи режимът за тях", коментира пред "Капитал" директорът на дирекция "Туристическа политика" в ресорното министерство Лиляна Арсова.

От бизнеса пък се роди "обратното" предложение - съседите да имат възможност с мнозинство да прекратят краткосрочните наеми в някой апартамент от сградата, ако това им създава проблеми. "Такъв вариант е по-логично предложение, защото когато има проблем, хората по-лесно се организират", смята и Ламбро Попов. И в момента законът за етажната собственост дава възможност на съсобствениците в сградата да упражняват контрол върху всеки притежател на имот в нея. Макар и сложно, те могат дори да отстранят временно собственик от блока, ако систематично създава проблеми на останалите жители в него.

Етажната собственост във всяка сграда има възможност на общо събрание да реши например собствениците на отдавани при краткосрочен наем имоти да заплащат по-високи такси за поддръжка на общите части или други правила, което в много случаи вече се и прилага според представители на бизнеса.

Самата платформа AirBnB също има система за контрол: тя приема оплаквания от съседи на собственици, предлагащи имотите си в нея, и дори може да вземе решение да отстрани обявите им при системни нарушения.

Предстои да се изготвя наредба за регистрационния режим на тези апартаменти, а начинът, по който до момента се пишат правилата, не оставя впечатлението, че се търси консенсус и приемливи условия за функционирането на този бизнес. "Има много текстове, които трябва да бъдат изчистени - и с регистрационния режим, и с данъчния", коментира Борис Павлов.

Накратко, срещу новите модели няма смисъл да се върви, по-удачно е да се подхожда гъвкаво, за да се обхванат доходите от данъчната система. И да се облекчават изискванията към традиционните бизнеси, за да не се убият.

Темата накратко
 • Министърът на туризма през депутати от ГЕРБ се опита да удари AirBnB бизнеса, вероятно в полза на хотелиери.
 • Законотворчеството се оказа краткосрочно и управляващите бързо се отказаха от идеята.
 • Експериментът обаче вдига риска за нови опити за ограничаване на конкуренцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  owen avatar :-|
  owen

  омраза?завист?
  вие съвсем сте изтрещели. в западна европа, където този бизнес се регулира, и обикновено се иска съгласието на всички съседи, това пак ли е от омраза? към кой и за какво? що за писание е това? а вие от омраза към съседите ли ги пишете тези недомислици?
  и можете ли да кажете тази масирана атака спрямо едно от малкото смислени преложения се дължи на какво? омраза към хотелиерския бизнес, или сте собственици на подобни апартаменти?
  ще приема искреността на тази позиция само ако всички служители на капитал декларират дали имат такива имоти, които дават под наем през платформата.
  тази държава никога няма да излезе от средновековието.

 • 2
  marivan avatar :-|
  marivan

  чел съм много статии на Капитал и съм се отказвал да коментирам отявлено пристрастие, но тази наистина минава границите. Не познавам друга държава, където този тип отдаване на имоти да е стигнал подобни нива и то съвсем в сивата икономика. Само тук можеш да срещнеш собственици на 10+ апартамента, всички обзаведени и подготвени да работят като луксозни хотелски стаи, готови да посрещнат гости на много ниски цени - без за това да се плащат почти никакви реални разходи и данъци към държавата - нито обслужващия ги персонал е назначен и плаща осигуровки (миячи, чистачки, техници, маркетинг или др хора), нито собствениците им плащат ддс и отчитат оборот по начина по който го правят хотелите (дори още по зле е положението с Н18, която реално не засяга собсвениците на подобни десетки апартаменти, често получаващи парите си от тях в частни сметки по PayPal,Stripe или други подобни системи чрез "захранване на сметки".....) погледнете как функционира AirBnB в Германия,Франция,Италия- там където платформата е в реален плюс за хората, които имат 1,да Един апартамент и го отдават,когато ги няма, и то само ако го притежават от минимум 5 години! подобни безнаказани бизнес модели работещи на поне 80% на сиво няма абсолютно никъде другаде по света. а после хотелите имали лоби...... хахахха явно както е писано по-горе изглежда не е във вашия интерес, явно е против него да бъдете честни и справедливи, жалко Капитал, много жалко

 • 3
  marivan avatar :-|
  marivan

  аааа, и още нещо - защо под статиите ви има само опция "Like".... това ли ви е формата за оценка, това ли ви е формата за прозрачност или медиина свобода за която толкова тръбите - под една статия трябва или да има и двете опции за оценка от читателите - положителна и отрицателна или да няма никаква, иначе сами изкривявате възможността хората да оценят написаното от вас.

 • 4
  iavorski avatar :-|
  iavorski


  До коментар [#] от "
  marivan
  ":

  Италия? Нещо сте в грешка

 • 5
  marivan avatar :-|
  marivan


  До коментар [#] от "
  iavorski
  ":

  ние сме близки до манталитет и начин на строеж на законите, то се вижда и колко добре се кооперираме с тях по отношение на употребата на боклук.... затова сне на това дередже. за жалост страната ни си заслужава това, което ни се случва, защото нямаме воля за промяна, а сме силни само на думи!

 • 6
  dvdimov2 avatar :-|
  Dimo Dimov

  И аз да добавя нещо за статистиката, като данъкоплатец, потребител и собственик на малък бизнес. В България имаме някои добри и някои лоши закони, ужасни или безсмислени регистрационни или лицензионни режими, безполезни обществени служители, посредствени законотворци и странни (забравящи?) избиратели.

  (1.) Статията добре описва тайното мръсничко добавяне на текстове между първо и второ четене без обществен дебат. Това просто си плаче за оставки на съответните депутати, а тъй като е и системна практика, честта изисква да си тръгне цялото правителство заедно с Бойко Методиев Борисов. (Да, да, и БСП, и ДПС да се махат също.)

  (2.) И преди декември 2019 българските закони и регулации позволяваха на държавната и селско общинска администрация да "излови" печалбите от краткосрочни наеми, да обложи с данъци, да наложи финансови санкции и др. необходими действия. Защо не го прави? Нямам представа. Но подозирам, че голям процент съответни служители от всякакви йерархични нива са немотивирани, или некадърни или мързеливи. Подобни "обществени" служители са свикнали данъкоплатеца да се самоинформира, да се самообложи, да се самопровери и да се самобичува! Те само да проверят протоколите от (само–) задоволяването (на държавно-фискално-обществения интерес), когато и ако решат да го направят. Никакви информационно разяснителни кампании, никакви презумпции за невинност, никакви отсрочки и критерии за разумност! (Не вярвате, а? Спомнете си последното наказателно постановление за 1 неплатена стотинка към фиска, от закръгления.)

  (3.) На арогантните и некадърни (не всички са такива) български депутати, шефове и служители на държавни и общински служби, давам истински пример с Швейцария: Данъчните не "забравят" за никой данъкоплатец, ако някой не им е, примерно, подал декларация те го търсят и му обясняват защо я дължи. Данъкоплатеца (изненадан, върнал се в чужбина и др.) може да поиска отсрочка по имейл и те му я дават! Данъкоплатеца, примерно, прави няколко итерации на английски ('щото не знае немски) като задава много въпроси, и данъчните му отговарят! (Не му казват да си наеме счетоводител или адвокат и не го пращат на майната му.) Въпреки че не са задължени да знаят английски! Препращали са имейла 3 пъти докато намерят служител който да отговори на данъкоплатеца. Накрая техния обществено-фискален интерес и интереса на данъкоплатеца са задоволени по единствения правилен начин -- според закона.

  (4.) На по-заблудените български избиратели бих препоръчал: Моля не се прехласвайте лесно от приказки за забранителни, ограничителни и лицензионни режими. Помислете за момента, когато вие или децата ви решат да отдават краткострочно имоти под наем. Помислете и за хотелиерско- ресторантьорското лоби, което си е издействало 7% ДДС, а всички други плащат 20%. Помислете пак за децата си и се запитайте в каква икономическа среда искате те да живеят.

  За протокола, имам малък бизнес -- развойно изследователска дейност в електрониката. Фирмата ми притежава малко търговско помещение, което заради промяна в предпочитанията на клиентите не използва и съответно отдава под наем, като начислява 20% ДДС и внася това 20% ДДС в бюджета. Наемателите са млади български творци (музиканти), които се опитват (и мисля че успяват) да правят продукт на световно ниво с минимален бюджет. Колкото и лицемерно да звучи, аз все пак мисля, че моите наематели са бъдещето на България също толкова, колкото и хората в българския туристически бизнес. Да същия онзи със 7-те процента привилегирована ДДС ставка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.