София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел

Оказва се, че Столичната община е кандидатствала за евросредства за изпълнението му без съгласието на общинските съветници

"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години
"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години
"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години    ©  Георги Кожухаров
"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години    ©  Георги Кожухаров

Въпреки че приемането на подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина се чака от няколко години и няма изглед да бъде утвърден скоро, Столичната община подготвя пореден ремонт на централната част на парка. Така има риск сега да се наложи ремонт на ремонта, ако се вложат пари в алеи например, за които бъдещия план да предвиди различни настилки.

Предложението за ремонта на стойност 11.7 млн. лв. без ДДС, беше разгледано за втори път във вторник (18 февруари) на заседание на комисията по опазване на околната среда в Столичния общински съвет, след като при първото му обсъждане в началото на месеца съветниците поискаха да им бъде предоставена повече информация. Сега обаче се оказа, че мнението им няма особено значение - въпреки че общината иска те да дадат съгласието си да кандидатства за средства по оперативна програма "Региони в растеж" (2014 - 2020 г.), стана ясно, че администрацията вече е взела сама това решение в последния възможен ден за подаване на кандидатури - 31.12.2019 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове