София бърза да усвои парите за ремонт на Борисовата градина, но няма ясна цел

Оказва се, че Столичната община е кандидатствала за евросредства за изпълнението му без съгласието на общинските съветници

"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години
"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години    ©  Георги Кожухаров
"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години
"Детската площадка със слончето" също беше ремонтирана преди няколко години    ©  Георги Кожухаров

Въпреки че приемането на подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина се чака от няколко години и няма изглед да бъде утвърден скоро, Столичната община подготвя пореден ремонт на централната част на парка. Така има риск сега да се наложи ремонт на ремонта, ако се вложат пари в алеи например, за които бъдещия план да предвиди различни настилки.

Предложението за ремонта на стойност 11.7 млн. лв. без ДДС, беше разгледано за втори път във вторник (18 февруари) на заседание на комисията по опазване на околната среда в Столичния общински съвет, след като при първото му обсъждане в началото на месеца съветниците поискаха да им бъде предоставена повече информация. Сега обаче се оказа, че мнението им няма особено значение - въпреки че общината иска те да дадат съгласието си да кандидатства за средства по оперативна програма "Региони в растеж" (2014 - 2020 г.), стана ясно, че администрацията вече е взела сама това решение в последния възможен ден за подаване на кандидатури - 31.12.2019 г.

В същото време липсва анализ доколко такъв ремонт е нужен, а в идейния проект, с който се кандидатства за европейско финансиране, липсват количествени стойности и обхват на дейностите.

Всичко това потвърждава съмнението, че градската управа бърза да усвои средства при първа възможност, без да е ясно дали това, в което ги влага, ще донесе някакви съществени ползи, както впрочем се случи при няколкото провалени ремонта през последните години. Решение дали ще има ремонт обаче и този път не беше взето - по предложение на независимия общински съветник Борис Бонев гласуването на доклада беше отложено. Дори да се стигне до приемането му след седмица или две, проектът трябва да бъде гласуван и от Столичния общински съвет (СОС), където може да се породят още дискусии.

Пари в повече

"Кандидатстването се случва само и единствено защото има едни пари за усвояване, а сроковете по програмата приключиха. Тоест не е важно проектите да са обмислени и най-стойностни, а просто да се леят пари", коментира независимият общински съветник Борис Бонев. Подобно становище изрази и общинският съветник от" Демократична България" Марта Георгиева, според която всичко се прави с цел "да се усвоят едни пари, да се измисли бързо някакъв ремонт, без да се мисли дали този е най-належащият". "За мен това е едно бързо взето решение и потвърждение, че се извършват строително-ремонтни дейности в една и съща част от 2011 г. насам", обяви тя.

След като е нямало достатъчно информация за доклада на първото заседание (на 5 февруари), сега пред екокомисията беше представен идейният проект, с който общината е кандидатствала, без да уведоми гражданите и дори съветниците за намеренията си. Той обаче предизвика още по-силно възмущение заради липсата на точни стойности. Разбра се само, че общината трябва да даде 2.9 млн. лв. от бюджета си и е желателно да не изпуска срока, както и че половината от общата сума е предвидена за подновяването на асфалтовите настилки по алеите, водещи към Братската могила и в частта при Езерото с лилиите, а останалите - за възобновяване на отделни паркови елементи.

Какво е по проект

Проектът обхваща зоната между "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Цариградско шосе", "Пейо Яворов" и стадион "Българска армия" алея. Главната му цел е обновяване и ремонт на съществуващата алейна мрежа, вкл. при Езерото с лилиите, където се предвижда да работи и фонтан.

Тоалетната при "Маймунарника" също ще бъде реконструирана и възстановена, като ще бъдат запазени характеристиките ѝ, тъй като представлява културен паметник. Освен това се предвижда да бъдат подновени скулптурни фигури на чешмите и други елементи на парковата украса. Ще бъде възстановена и хидроизолацията на Алпинеума, като се предвижда и ремонт на помпената станция, за да се използва оборотна вода.

В проекта е предвидено още и обновяване на осветлението и видеонаблюдението в парка, но средства за тези дейности не са включени в стойността от 11.7 млн. лв. Иначе на хартия се предвиждат още 120 осветителни стълба и 130 камери за видеонаблюдение и обновяване на оборудването.

Без ПУП и дискусии

Във въпросния проект обаче липсват количествени сметки, както и размер на площта на алеите, които ще се обновяват. Освен това изглежда, че ще се направи ремонт, преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който миналата година предизвика възраженията на гражданите. Проблемът е, че в него могат да бъдат предвидени други дейности или материали и да се наложи да се прави ремонт на сега искания ремонт.

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че най-вероятно ще минат поне две години, докато ПУП започне да действа. "Вече са обработени общо 300 заявления с възражения, събрани от трите засегнати района, предстоят срещи с експертен съвет, както и да се направят препоръки на архитекта и обществени обсъждания", коментира той. И добави, че дори и да бъде приет, най-вероятно ще има процедури по обжалване, които още повече ще забавят процеса.

Противно на добрите практики, Столичната община сякаш беше забравила да мисли за гражданите, бързайки да хване срока за ремонта. По този повод Гергана Пирозова от "Да спасим Борисовата градина" разкритикува работата на зам.-кмета Йоана Христова, тъй като никаква информация за намеренията не е била предоставяна, още по-малко обсъждана с гражданите. След като беше решено, че гласуването на доклада ще стане на следващо заседание, председателят на комисията Лорита Радева се опита да компенсира тези пропуски и предложи възможно най-скоро да бъде публикувана публична информация за проекта на сайта на Столичната община.

Алеи, по-скъпи от магистрала

Общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев попита как предвидената сума за проекта е "изчислена до стотинка" (8 851 728 лева и 87 ст. без ДДС европейско финансиране), след като няма количествени сметки. "След като 50% от средствата са за асфалтиране, излиза, че той ще струва 160 лв. на кв.м", заяви Белев.

В отговор архитект Гурков обясни, че това са индикативни стойности и не е включена цена за асфалт, гранитни павета и бордюри, а Христова заяви, че "не могат да се сравняват цени за квадратен метър с минали ремонти на алеите, защото ценообразуването е различно и сега все още не е пусната дори обществената поръчка". Обявяването ѝ предстои през есента на тази година, посочи още тя, като се очаква заради етапността при ремонта изпълнението да приключи чак през 2023 г.

Проектът за ремонта ще е тип "инженеринг", което значи, че фирмата изпълнител сама ще го проектира и ще го изпълни, въпреки че Столичната община има доста горчив опит с ремонта на Западен парк, за който имаше такава процедура. Обяснението, което зам.-кметът Христова даде, е, че проектантът и изпълнителите ще работят по-близо един с друг и това ще направи работата по-бърза. Общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков, който при първото обсъждане на доклада в комисия критикуваше намерението за "инженеринг", сега пък рязко промени мнението си и посочи, че "може би всъщност е най-подходящият вариант".