Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София

Вечерни новини: Износът на стоки почти догони вноса, скандал с винетките в София

И още: Депутатите приеха туристически данък за нощувките в Airbnb; Китай затяга мерките в Хубей; Еврозоната не изключва фискални стимули за борба с икономическия спад

3922 прочитания

© Николай Дойчинов


В деня на годишнината от обесването на Васил Левски държавата влезе в пореден битов скандал - този път за винетките, които се оказа, че все пак се изисквали за Северната тангента и други пътища, свързващи София с околните села. Той бе съпътстван с протест и дори вандалски прояви - стълб с камери на тол системата край Бистрица бе отрязан с флекс, вероятно в знак на протест. Борисов изтърва нервите си и дръпна унизително конско на шефа на пътната агенция. В крайна сметка последва поредно обещание за бързо решение на проблема.

По света коронавирусът остава тема номер едно, като освен икономически заразата вече, изглежда, причинява и социални проблеми.

ШЕСТ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Износът на стоки почти догони вноса. Чуждите инвестиции остават ниски - 630 млн. евро за 2019 г.

Българският износ на стоки през 2019 г. почти се изравнява с вноса - търговският баланс завършва годината на минус 128 млн. евро при дефицит 1.86 млрд. през 2018 г., показва статистиката на БНБ. При услугите продадените в чужбина (основно туризъм и IT) надвишават внесените с 4 млрд. евро. Според оценките на централната банка чуждите инвестиции в страната остават на ниски нива - те са нето 630 млн. евро през 2019 г. при 537 млн. година по-рано, но числата ще бъдат ревизирани.

Година по-късно проблемът с винетките за Северната тангента остава нерешен

Година след като премиерът обеща, че няма да има винетки за Северната тангента и пътищата от София към Банкя, Панчарево, Бистрица и други крайни квартали и села, във вторник стана ясно, че пътната агенция все пак изисква винетки, което доведе до скандал, протести и вбеси Борисов (виж по-долу). Казусът е сложен, защото засяга поддръжката на пътищата и финансирането й, изисква и промяна в законодателството, но все пак се очакваше една година да е достатъчна за намирането на решение. Оказва се, че това не е така - преговорите за споразумение между Столичната община и пътната агенция продължавали и сега, а междувременно глоби за шофиране по проблемните пътища без винетка не се налагали, увери шефът на АПИ.

Кабинетът одобри тол системата с орязан обхват и тарифи

На фона на скандала с винетките министрите все пак одобриха новия, силно смален обхват на тол системата и новите тарифи за нея. Тя ще заработи от 1 март и ще обхваща магистралите и 2300 км първокласни пътища, а цените за тежкотоварни автомобили паднаха на 1-2 ст. на километър. Тол системата трябваше да заработи още миналото лято, но проектът закъсня заради лоша организация на държавата, а после параметрите на системата трябваше да се преосмислят заради остро недоволството в транспортния бранш.

За апартаментите в Airbnb ще се дължи туристически данък

Парламентът окончателно прие апартаментите и стаи за гости, включително отдавани в онлайн платформи като Airbnb и Booking, да заплащат туристически данък от тази година на общините, който е приравнен на хотелите с една звезда. Текстовете бяха внесени през предходните разпоредби на закона за независимия финансов одит миналата седмица от ГЕРБ. Обектите ще дължат и данъка, който е средно между 0.40 и 0.80 лв. за нощувка в големите градове и курорти и се внася от хотела или собственика на апартамента до 15-о число на следващия месец.

Еврозоната не изключва фискални стимули за борба с икономически спад

Еврозоната трябва да бъде готова да харчи повече, ако икономиката бъде засегната от спад, заявиха финансовите министри от валутния съюз, включително германският. Това е първият предпазлив намек за увеличаване на държавните инвестиции, пише Reuters. От години 19-те страни от еврозоната се придържат към като цяло неутрална финансова политика в годишните си препоръки, въпреки че многократно ЕЦБ и държавите с по-бавен растеж призоваваха за повече инвестиции. Забавянето на икономиката миналата година и рисковете от спад, които се увеличават заради епидемията от коронавирус, накараха Германия да изостави традиционното си вето върху фискалните стимули.

Страните от ЕС срещу пакета "Мобилност" станаха девет

Броят на страните, които се противопоставят на пакета "Мобилност" на ЕС, нарасна от шест на девет във вторник, когато министрите на транспорта на България, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Литва, Румъния, Кипър, Малта и Естония представиха позициите си в Брюксел. Кипър, Малта и Естония се присъединиха към шестте държави, които вече възразиха срещу законодателството на ЕС в областта на автомобилния транспорт, което те виждат като протекционистка мярка, насочена към конкурентните товарни компании в Западна Европа.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Що ми правите тези номерца. Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас. Как може да ми изкарвате хора на улицата за такава глупост? Защо ми го правите? Репетирате дали мога да ви оправя още днес ли? Отиваш лично днес в селата край София, заставаш на площада и като глашатаите едно време викаш три пъти "Няма да има винетки" и тогава се прибираш."

Бойко Борисов към началника на пътната агенция (АПИ) Георги Терзийски по време на заседанието на Министерския съвет по повод скандала около винетките за Северната тангента и пътищата към крайни квартали и села край София

СНИМКА НА ДЕНЯ

Двете най-големи чуждестранни бизнес организации в България - Германо-българската индустриално-търговска камара и на Американската търговска камара, за пръв път проведоха съвместно заседание. На него присъстваха и посланиците на САЩ и Германия Херо Мустафа и Кристоф Айххорн. Сред основните теми са били насърчаването на позитивен инвестиционен климат, по-доброто прилагане на върховенството на закона и подобрения в политиките за заетост и гъвкавостта на трудовия пазар. Нуждата от върховенство на закона и борба с корупцията са засегнати в изказванията и на президента на Германо-българската камара Тим Курт и на президента на Американската търговска камара Оливие Маркет.

НОВИЯТ КОРОНАВИРУС

Броят на жертвите в Хубей нараства, първите пасажери от круиза Diamond Princess бяха пуснати

Въпреки продължаващия спад на броя на новозаразените жертвите на коронавируса в Китай вече надхвърлят 2000 души, като новите смъртни случаи в последното денонощие са около 140 - с 40% повече от предния ден. Почти всички са в провинция Хубей, а един е в Хонконг. Сред жертвите е и директорът на водещата болница в Ухан и една от сестрите. Първи два случая бяха регистрирани в Иран, но националността на заразените не се уточнява. В Южна Корея пък случаите се увеличиха с нови 20 за денонощие и вече са над 50.

  • Властите в Хубей затегнаха още повече предпазните мерки. Новите ограничения предвиждат само един човек от домакинство да може да излиза, за да пазарува например. В провинцията обаче расте недоволството сред жителите, което може да се види и в социалните мрежи, пише Guardian.

  • Растящата вирусофобия пък води до зачестяващи случаи на етнофобияи расизъм спрямо китайци или хора с китайски произход, особено в държави с компактни китайски общности като САЩ, Канада, Австралия, Великобритания, алармират Economist и други международни издания.

  • Междувременно приключи 14-дневната карантина на круизния кораб Diamond Princess и първите около 500 здрави пътници го напуснаха. Експерти се опасяват обаче, че въпреки карантината може да са пропуснати носители на вируса, които сега да доведат до нова вълна на заразявания, пише BBC. От друга страна, мярката бе силно критикувана, тъй като е възможно да е превърнала кораба в инкубатор на заразата, а и условията бяха много мъчителни за самите пътници. На кораба досега са регистрирани 621 заразени от общо над 3700 души.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите имат пет дни за номинации за нов шеф на здравната каса

Парламентът днес прие процедурни правила за избор на нов управител на здравната каса, а депутатите могат да предлагат номинации в идните пет дни, т.е. до понеделник включително. Мандатът на настоящия титуляр д-р Дечо Дечев изтича през март, а преди месец той обяви, че не иска да продължи да заема поста, и отправи редица критики към ресорното министерство.

ЕС обсъжда бюджета за 2021 - 2027 г.

Лидерите на ЕС ще обсъдят дългосрочния бюджет на блока за 2021 - 2027 г. на среща на 20 февруари. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече проведе индивидуални разговори с 27-те лидери на страните. Въз основа на тези консултации той ще представи предложение за общия размер на бюджета и за неговото разпределение. Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите да са готови да направят компромиси.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Цигуларка свири, докато ѝ правят мозъчна операция

Видео на британска цигуларка, която изпълнява Summertime на Гершуин и песен на Хулио Иглесиас, докато хирурзи отстраняваха от отворения череп тумор в мозъка ѝ в болницата на "Кингс колидж", събра популярност. Това не е необичаен метод - мнозина пациенти са държани будни, за да се проверява в реално време дали при операцията не е засегнат важен център. Туморът на 53-годишната Дагмар Търнър е бил в зона, която контролира фините движения на лявата ѝ ръка. Хирурзите помолили жената да свири, за да следят дали неволно няма да ги нарушат.

В деня на годишнината от обесването на Васил Левски държавата влезе в пореден битов скандал - този път за винетките, които се оказа, че все пак се изисквали за Северната тангента и други пътища, свързващи София с околните села. Той бе съпътстван с протест и дори вандалски прояви - стълб с камери на тол системата край Бистрица бе отрязан с флекс, вероятно в знак на протест. Борисов изтърва нервите си и дръпна унизително конско на шефа на пътната агенция. В крайна сметка последва поредно обещание за бързо решение на проблема.

По света коронавирусът остава тема номер едно, като освен икономически заразата вече, изглежда, причинява и социални проблеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход