Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Затворът продължава да е скъпоструващо и неефективно плашило
Затворът продължава да е скъпоструващо и неефективно плашило
Затворът продължава да е скъпоструващо и неефективно плашило    ©  Надежда Чипева
Затворът продължава да е скъпоструващо и неефективно плашило    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Стоян току-що е навършил 30 години. В биографията му има точно 17 присъди - 14 са за дребни кражби, несвързани с насилие (техника от строежи, хранителни магазини, будка за цигари, магазин за дрехи), две за това, че е хванат да кара без книжка, а третата - за държане на наркотици. Над седем от последните 10 години той е прекарал в затвора. Сега е на свобода - няма работа, има хепатит, не може да чете и да пише. В затвора е започнал да взима хероин и съвсем скоро ще се върне обратно там. Този Стоян не съществува - образът му е сглобен от реални подсъдими по дела. Но като него са няколко хиляди. Всички те са продукт на българската наказателна политика през последните две десетилетия.

В условията на спадаща от 2010 г. насам престъпност полицията, прокуратурата и съдилищата имат все по-малко работа. Ако оставим настрана престъпленията, свързани с насилие (убийства и грабежи), основният продукт, който системата произвежда, са дела срещу пияни шофьори, незаконна сеч и дребни кражби (от магазини и селскостопанска продукция).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател
  • - 3
  • + 3

  Значи според г-н Босев престъпността у нас трайно намалява в последните 10 години. Явно опирайки се на статистиките на МВР и правосъдното министерство или пък по субективни усещания. Хубаво би било обаче да се направи социологическо проучване по темата или просто улична анкета дали са на същото мнение мнозинството от съгражданите ни и каква част от престъпленията се заявяват в полицията. Защото от това, което непрекъснато се излъчва от родните медии (в т.ч. и субективен мой опит) престъпността у нас не само не намалява, а се увеличава. Тоест имаме пандемия от такава. И в подобна среда първата грижа явно е битието на престъпниците, а не това на жертвите и възпиращата санкция от закона. Следователно явленията само ще се мултиплицират, без значение от стратегиите уж за ликвидирането или редуцирането им.

  Апропо основният въпрос за бедността остава встрани от дебата. Въвеждането на безусловен базов доход остава в сферата на фантазиите. Следователно ще продължаваме да имаме атмосфера като от латиноамериканска държава, където високите нива на престъпността са част от живота.

  Нередност?
 • 2
  chitatelsz avatar :-|
  Читател
  • - 1

  Ще добавя, че за ефективна борба с престъпността от значение е и духовното просвещение, тоест запознаването с 10-те Божи заповеди и техния смисъл (те не са случайни хрумки). Това ще изгради собствен морален кодекс на всеки гражданин (или поне сред християните), което значително ще намали противообществените прояви. Знам, че и в момента в някои от затворите у нас има приходящи свещеници именно с тази цел, в ромскте махали работят протестанти и други християнски представители (макар че по същия начин навлизат и радикални течения сред мюсюлманите-роми), а вече са готови и учебниците по религиозно образование (по избор). Ако държавата се справи с бедността и нравствените нагласи на обществото, то ще имаме коренно различна картина, убеден съм.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 3
  • + 1

  До коментар [#1] от "Читател":

  Ами то точно отразяването е причината за усещането на обществото. Кога си гледал новини за последно и да си чул нещо хубаво? Само катастрофи, престъпления, скандали... По вестниците същото.

  Аз примерно не съм чувал познат да са го обрали в последните 5-6 години.

  Нередност?
 • 4
  ivo_kirov_ avatar :-|
  Ivo kirov

  Подозрително лице броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова, представя се като Ралица Мирчева

  Нередност?
 • 5
  markov__ avatar :-|
  markov__

  Така е! Въпросната Табакова най-вероятно ще ще Ви се обади от телефон: 0895078200

  Нередност?
Нов коментар