Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет

Средствата ще бъдат насочени към стадионите на пловдивските "Локомотив" и "Ботев", както и за училищни физкултурни салони

Фалконът на правителството напоследък дава дефекти
Фалконът на правителството напоследък дава дефекти    ©  Надежда Чипева
Фалконът на правителството напоследък дава дефекти
Фалконът на правителството напоследък дава дефекти    ©  Надежда Чипева

Два месеца след като правителството гласува бюджет от 55 млн. лв за покупката на нов правителствен самолет, който да подмени сегашния "Фалкон", премиерът Бойко Борисов направи обратен завой. На днешното заседание на Министерския съвет той обяви, че самолет няма да се купува, а парите ще се използват за спорт.

Борисов обяви, че не желае да го упрекват в популизъм, и каза: "Чух всякакви идиоти да се изказват, че едва ли не той бил много готин, пък ние искаме да си купим по-хубав. Няма да купуваме, който иска, после да купи".

Идеята да се купува нов самолет се появи в средата на ноември, когато правителственият "Фалкон" кацна аварийно с премиера Борисов на борда след проблем с навигационната система. Авиационни експерти обаче обявиха, че няма нужда да се харчат излишно средства, тъй като във фалкона има още живот, а настоящото му състояние се дължи на лоша поддръжка и липса на хангар.

Сега от думите на Борисов стана ясно, че част от спестените пари, около 37 млн. лева, ще отидат за спортни съоръжения в Пловдив. Става дума за довършването на стадион "Христо Ботев", на който ще играе "Ботев", както и за изграждане на нова база в жк "Тракия" за нуждите на детско-юношеската школа "Локомотив". Средства ще има и за ремонт или изграждане на училищни физкултурни салони в различни градове.

Въпреки това Борисов не пропусна да изтъкне колко лошо е състоянието на самолета. "Завчера пак отказа автопилотът, когато е облитал над Бургас. Късмет - в светло време. Не могат да кажат защо. Сега пак ще платим маса пари, защото отива на ремонт в Женева. Но ако това е било в мъгла, нямаше да ги има пътниците и хората там", каза той.