Барселонска треска
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Барселонска треска

В близките до властта медии El Periódico беше представен като свързан с режима на Франко и финансиран от КГБ и наркокартели

Барселонска треска

Какво стана ясно за разследването на испанските власти, което се занимава и с Бойко Борисов, и докъде може да стигне то

11017 прочитания

В близките до властта медии El Periódico беше представен като свързан с режима на Франко и финансиран от КГБ и наркокартели

© Цветелина Белутова


От "претоплена манджа на испански котлон" (по вицепремиера Томислав Дончев) до хибридна атака на Кремъл по България - това бяха опорните точки на управляващите и гравитиращите около тях медии на разкритията на каталунския всекидневник El Periódico, че испанските власти разследват и премиера Бойко Борисов във връзка с пране на пари в Барселона.

Във вторник, след като правоохранителните органи в Испания потвърдиха факта, че такова разследване съществува, българската прокуратура реши да се самосезира.

Какво обаче се разбра по фактите от тази история, която видимо ядоса премиера.

Какви са фактите

През 2013 г. в Барселона са учредени фирмите Numin Invest SL и Ema Bgs SL. В тях като акционери и управители се появяват Борислава Йовчева (бивш модел от гр. Сандански, спечелила през 2006 г. титлата "Мис Бикини") и баща й Георги.

В Numin Invest е направена апортна вноска - къща в северен квартал на Барселона на стойност 2.9 млн. евро. Вноската е направена от близкия до Валентин Златев бизнесмен Александър Чаушев, който става основен акционер. Малко по-късно Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ, чийто домашен адрес съвпада с този на въпросната къща.

В Ema Bgs SL акционери също са Борислава Йовчева и баща й. През 2015 г. на два пъти капиталът на дружеството е увеличаван с общо 1.75 млн. евро. Парите идват от кипърската фирма Palms Enterprises, чийто пълномощник е Йордан Христов. Той е свързан с Иван Саздов, като от 2000 до 2005 г. двамата управляват тенис клуба в Банкя. Саздов от своя страна е съдружник с братовчеда на Бойко Борисов - Радослав Иванов. С увеличаването на капитала на Ema Bgs SL в нейното управление влиза и близката до Христов Силвия Николова.

Според данните, събрани в рамките на разследването, фирмата Ema BGS е собственик на голям магазин за дрехи на една от най-големите търговски улици в каталунската столица - Passeig de Gracia, а притежание на фирмата се води и лек автомобил Porsche Macan. Според El Periоdico разследващите са установили, че Йовчева ползва автомобила и е управител на магазина. В деня след публикацията магазинът е бил изпразнен и затворен.

Кой провежда разследването

От една страна, това е каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), която е била сезирана заради териториалната й компетентност, но според El Periódico в него е включена и Специализираната прокуратура за противодействието на корупцията и организираната престъпност (Fiscalía Anticorrupción), която освен това има национална компетентност да разследва и пране на пари. Последната институция, която е базирана в Мадрид, има зад гърба си редица успешни разследвания за случаи на пране на пари на руски олигарси и престъпни групировки през покупката на недвижими имоти в Испания. Сигналът, по който започва разследването, е подаден от БОЕЦ - силно критична към управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов българска организация.

Какво разследват испанските власти

Наличието на разследване беше потвърдено от испанските власти пред няколко български издания, като пред в. "Сега" те са цитирани да казват: "Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация."

Според публикацията обект на разследването е произходът на 5 млн. евро, които са влезели в двете фирми от чужбина. Съпоставка със законните приходи на Борислава Йовчева и баща й показала, че те няма как да имат подобен законен приход. Обект на разследването освен тях са още петима души.

В изданието е цитирано заключение на разследващите, че компаниите не са използвани за реална дейност, а за разпределение на средства към трети лица.

Според El Periódico заради твърденията в сигнала на "Боец", че Борисов е "емоционално свързан" с Йовчева, са проверени и неговите приходи, които също не могли да оправдаят направения разход.

Какъв е отговорът на замесените

Бойко Борисов не е отговорил на въпросите на El Periódico, но пред журналисти в Брюксел не отрече да познава Борислава Йовчева, като и другите двама бизнесмени, свързани с испанските дружества. Борисов многократно повтори, че няма къща в Барселона - каквото твърдение няма в испанската медия. След това разви тезата, че става дума руска хибридна атака, в която са замесени президентът Румен Радев, евродепутатът от БСП Елена Йончева и т.н. Тази теза беше разпространена от близките до правителството медии и "говорещи глави", като някои издания се втурнаха да разкостват и El Periódico и неговия издател, приписвайки му връзки с режима на Франко, картела Меделин, КГБ и сепаратистки организации. В действителност изданието няма сепаратистки профил и по време на събитията около референдума в Каталуня беше обвинено за връзки с националното правителство и американските служби.

"Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там. Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона по това време", коментира Чаушев, цитиран от "24 часа", като уточни, че не познава Йовчева, а отношенията с нея минавали през агенция. Две години по-рано в отговор на въпрос дали я познава, зададен в предаването на Сашо Диков по "Евроком", Александър Чаушев отговори: "Това също е личен въпрос. И вие разбирате, че както и да въртите наоколо, освен че собствеността е моя, няма да получите нищо повече. Не искам да се замесвам в жълто-кафяви публикации."

През седмицата проговори и братът на Борислава Йовчева - бившият футболист Станко. Пред жълтото издание от групата на "24 часа" "България днес" той коментира: "Сестра ми живееше в Барселона преди, но покрай тия глупости вече не. Няма никаква истина в това, което се пише." И още: "Няма нищо вярно в цялото това нещо за Бойко и сестра ми. Затова и аз самият страня от тази тема. Говорят се само глупости."

Първата публична връзка между Борислава Йовчева и Бойко Борисов беше направена именно през Станко Йовчев. През 2013 г., когато Борисов не беше на власт и медийната машина около Пеевски го атакуваше непрекъснато, вестник "Марица", който тогава се свързваше с депутата от ДПС (и беше силно финансиран от КТБ), нарече футболиста "шурей на бившия премиер".

Докъде могат да стигнат испанските разследващи

От публикацията на El Periódico става ясно, че разследващите вървят в две посоки - произхода на парите, т.е. ще разследват доходите на Чаушев (за които той на няколко пъти повтори, че са законни и с платен данък върху тях), както и откъде идват парите, които са влезли в офшорката Palms Enterprises, и основанието, на което те са ги предоставили на испанската фирма.

Ако официалното твърдение на Чаушев е, че къщата е била отдавана под наем, то испанските власти ще трябва да установят дали семейството на Йовчева е могло да плаща този наем и дали той действително е плащан. Според El Periódico магазинът, който тя е изглеждало да управлява, е бил на загуба.

При всички положения действията на испанските власти да установят цялата фактология ще са невъзможни без съдействието на българската прокуратура. Твърде е вероятно те да изпратят следствена поръчка (през т.нар. европейска заповед за разследване), с която да поискат разпит на разследваните, както и да възложат и други действия на българските власти като разкриване на банкова и осигурителна тайна.

Ако испанските власти съберат данни за конкретни престъпления, те могат да поискат и арест чрез европейската заповед за арест, като нейното изпълнение пак ще зависи от българските съд и прокуратура.

Защо се намеси българската прокуратура

Въпреки че е сезирана още преди година от Елена Йончева, българската прокуратурата започна проверка по казуса едва през последните дни. В края на миналата седмица говорителят на главния прокурор Иван Гешев, прокурор Сийка Милева, заяви пред "Капитал", че институцията не може да се самосезира по всяка вестникарска публикация. В понеделник от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че започва проверка, като ще бъде изискана информация от испанските власти "по линия на международното сътрудничество", а освен това ще бъдат разпитани всички лица, споменати в публикацията.

В сряда главният прокурор Иван Гешев определи, че случаят не бил толкова интересен за него, и заяви, че с него ще се занимава Специализираната прокуратура, която трябва да реши дали да започне разследване: "Не делим хората дали са премиер, министри, богати или социално слаби, а следим единствено дали е спазен законът. Прокуратурата прилага еднакви стандарти към всеки гражданин."

Българските власти могат да поискат от испанските им колеги да им прехвърлят цялото разследване (т.нар. трансфер на наказателно производство) с мотив, че става дума за действия на български граждани. Тази молба може да бъде или да не бъде уважена. Във втория случай оценката за независимостта на българската съдебна система ще е красноречива.

От "Яневагейт" до El Periódico

Януари 2016

"Биволъ" публикува поредна порция от записите "Яневагейт", в който бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова и юристът Момчил Мондешки коментират връзките на премиера и се чува гласът на Владимира Янева, която казва: "Има една, на която й купи къща в Барцелона за милион и половина евро." Прокуратурата тогава отказа да разследва изнесеното в разговорите въпреки множеството данни за престъпления.

Юли 2018

Във Facebook се появяват анонимни видеа - по същество документално разследване, което разказва за това как през 2013 г. манекенката Борислава Йовчева влиза в управлението на две испански фирми, в които влизат пари от офшорни дружества, като в едното от тях е апортирана къща в Барселона.

Юли-август 2018

Скандалът е прегърнат от БСП, които почват да говорят за фактите във видеото. Сдружението БОЕЦ изпраща сигнал до испанските власти.

Ноември 2018

БОЕЦ сигнализират и Комисията за противодейстиве на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Март 2019

Сигналът на БОЕЦ достига до каталунската полиция, която започва разследване, което се наблюдава от Специализираната прокуратура, за организирана престъпност и корупция.

Май 2019

Депутатът Елена Йончева сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с данните във видеото.

Февруари 2020

Най-големият каталунски вестник El Periódico излиза с разследване, озаглавено "Разследване за пране на пари в Барселона достига до българския министър-председател". Публикацията заема първите три страници на изданието и изнася нови данни по случая. На запитване от български медии от испанските власти потвърждават, че има такова разследване. Няколко дни след публикацията от българската прокуратура съобщават, че са се самосезирали по публикацията и започват проверка. От съобщението не става ясно защо това не е станало, когато са били сезирани две години по-рано.

От "претоплена манджа на испански котлон" (по вицепремиера Томислав Дончев) до хибридна атака на Кремъл по България - това бяха опорните точки на управляващите и гравитиращите около тях медии на разкритията на каталунския всекидневник El Periódico, че испанските власти разследват и премиера Бойко Борисов във връзка с пране на пари в Барселона.

Във вторник, след като правоохранителните органи в Испания потвърдиха факта, че такова разследване съществува, българската прокуратура реши да се самосезира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  kucarov_ic avatar :-|
  kucarov_ic

  Толкова плява, толкова неназовани източници и нито един документ.
  Да няма свобода за платената журналистика но какво словоблююдство.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Това, че Бойко Борисов ходи по мегданите и вика: "Нямам къща в Барселона" само го прави още по-жалък.

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Всичко може да бъде потвърдено или опровергано с един тест за бащинство на детето. Обаче направен в Испания. Ако се окаже, че детето не е негово, тогава цялата дандания е била напразно, и най-вероятно той няма нищо общо със случая. Обаче ако се окаже, че детето е негово, тогава Борисов е с двата крака вътре.

 • 4
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Да изнесат най накрая нещо достоверно стига са ги дъвкали и къщата и манекенката.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Седмица оглушително мълчание и накрая планината се почувства неудобно, напъна се и роди ...мишка...

  Помня с какъв плам г-н Лазаров бранеше дублиращата и скандално пробита отвсякъде кандидатура на Кристалина за ООН,, помня с какъв нерв г-н Босев громеше съдийката, осъдила го на глоба от хиляда (!) лв. за клевета, помня как онзи ден г-н Николов пламенно ни лъжеше за запазването на фиксирания курс на лева.

  Този журналистически нерв в горното го няма. Защо?

  Анонимният "екип на Капитал" се е ограничил да преразкаже, стъпвайки много внимателно из минното поле БББ, общоизвестните факти, които други журналисти в други издания отдавна вече са публикували. Т.н. "екип" е направил дайджест на БГ печата, като си е спестил всякаква конкретика.

  Скандалното в разследването на Ел Периодико е, че съответната испанска прокуратура разследва за класическо пране на пари и лично родния ни министър-председател.

  Нещата - не от публикацията в Капитал - изглеждат много прости:
  1. Един капо ди тути капи имал метреса;
  2. Доживотната издръжка на тази вече бивша метреса е поверена на приближени му лица ;
  3. За да издържат ексметресата му, капо ди тути капи осигурява на въпросните лица официални доходи. Четох в БГ медии, че на фирми на въпросните подставени, свързани с капо ди тути капи, г-да за няколко години са им уредени по европрограми над 7 млн лв и по национални обществени поръчки над 10 млн лв;
  4. Част от тези пари потъват в офшорки и през не много оригинална врътка стигат до метресата, която от години върти насред Барселона бутик, франчайз на Червино. На загуба от години, естествено, защото тя не е мениджър, а е просто краен получател на доход.Бутикът е затворен и изпразнен в деня на публикацията на Ел Периодико. Това говори много.

  Тъй като Капитал е в положението на метресата и ако Америка за БГ му затвори доларовото кранче, ще трябва да изпразни и затвори журналистическия бутик, пределно видимо влиза в положението на ексмис Бикини.

  Публикацията на Капитал по темата БББ е очаквоно кастрирана.
  Без съмнение по телефона от Козяк не идва и не идва указание за линията за поведение. Пък да се трае по темата БББ повече ще е скандално.

  Затова "екипът" е спастрил некакъв журналистически пластилин. меМо и недразнещо копото темата БББ е отчетена.

  Унизително безпомощно, "екип"-е!
  И демонстриращо ексмиските ви зависимости.
  Много тъжна истина..

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":

  Изобщо не е важно чие е детето, важно е откъде са идвали парите.

 • 7
  antipa avatar :-|
 • 8
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina


  До коментар [#] от "
  evpetra
  ":

  Напротив, няма по-добро доказателство от това кой е баща на детето. Ако се окаже, че това е Борисов, други доказателства не са нужни.

 • 9
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#4] от "Peni Nikol":

  "Да изнесат най накрая нещо достоверно"

  Ами и аз за това приканвам - ДАНС би следвало да е проследила източника на сумите по Закона за мерките срещу изпирането на пари, а НАП най-бързо би отговорила декларирани ли са тези суми от проверяваните в Испания хора и платили ли са данъците си. Всичко останало е подозрително прикриване от държ. институции.

 • 10
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#8] от "olga_kokoshkina":

  "Напротив, няма по-добро доказателство от това кой е баща на детето. Ако се окаже, че това е Борисов, други доказателства не са нужни. "

  Но защо мислите така? Има толкова бащи, които не се грижат за децата си, задължително ли е Бойко Борисов да издържа майката и детето?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.