Вечерни новини: Турция засилва бежанския натиск, тол системата спря, преди да започне
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини: Турция засилва бежанския натиск, тол системата спря, преди да започне

Вечерни новини: Турция засилва бежанския натиск, тол системата спря, преди да започне

И още: Утре Борисов вероятно ще обяви поевтиняване на руския газ с 30 - 50%; Бюджетът е на плюс почти 1.5 млрд. лв. през февруари; Без онлайн достъп до Търговския регистър за уикенд заради ъпдейт

4710 прочитания

© Георги Кожухаров


Разпространението на коронавируса скоро може да не е единственият проблем на Европа. Турция увеличава натиска над ЕС чрез мигрантите от Сирия, като днес президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната вече няма да затваря вратите си за желаещите да стигнат до Европа. По думите му до момента стотици хиляди хора са напуснали Турция в посока Стария континент и скоро бройката им ще достигне милиони.

Мигрантският поток засега е насочен основно към Гърция, като по данни на местните власти броят на бежанците, опитващи да преминат нелегално, е към 10 хиляди. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани.

На пунктовете от българска страна засега е спокойно, а репортаж на "Дневник" от пункта Пазаркуле разкрива част от причините - бежанците избягват българската граница, защото някой им е казал, че там можело да стрелят по тях с "истински куршуми".

Мигрантската тема ще е обект на разговори между българския премиер Бойко Борисов и Ердоган днес вечерта. Двамата ще имат работна вечеря в Анкара в 19.30 ч., на която се очаква да обсъдят възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск.

В същото време Европейската комисия откри пътя за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. Според Брюксел двете страни са постигнали "допълнителни видими и трайни резултати и поради това препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяването им към ЕС остава в сила", се посочва в съобщение на институцията.

Днес стана ясно още, че синът на Васил Божков - Антон, е обвинен в пране на пари и е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще иска той да остане за постоянно в ареста.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

По-важните новини от деня в три изречения

Тол системата спря заради ъпдейт само ден след старта

Очакваният хаос около пускането на системата за събиране на пътни такси от камиони и автобуси се случи - по-малко от 24 часа след старта тази сутрин купуването на превозни документи блокира за няколко часа. Впоследствие се оказа, че сървърите са били изключени заради ъпдейт, който пък се наложил след получена обратна връзка от клиентите през първия работен ден на системата (1 март). Става дума за това, че пътищата са били описани с номер, което е затруднило шофьорите да си създадат и купят т.нар. маршрутна карта (това засега е единственият начин да се плащат пътни такси, тъй като бордови устройства за засичане от камерите не са инсталирани на всички превозни средства, а GPS фирмите все още нямат договори с подизпълнителите на АПИ). До 27 март обаче глобени по пътищата няма да има.

Бюджетът е на плюс почти 1.5 млрд. лв. в края на февруари

Преизпълнение на приходите над разходите в бюджета на държавата почти 1.5 млрд. лв. към края на февруари (или 1.2% от прогнозирания БВП за 2020 г.) очаква Министерството на финансите, като числото е сходно с излишъка, отчетен през същия месец на 2019 г. Плюсът идва от повече приходи по линия на еврофондовете и данъци. Разходите обаче също са по-високи спрямо миналата година, основно заради по-високите пенсии и заплати в обществения сектор.

Премиерът назначи нов зам.-министър на социалната политика

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева вече ще има още един заместник в лицето на Адриана Стоименова, която е назначена със заповед на премиера Борисов, обяви днес правителственият пресцентър. Тя е магистър семеен терапевт от Софийския университет, бивш зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет от 2017 г. до 2019 г., а в момента е изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания. Стоименова влезе в остър конфликт с протестиращите майки от движението "Системата ни убива" по време на протестите им през лятото на 2018 г., като те поискаха оставката й като зам.-председател на съвета за интеграция на хората с увреждания.

Търговският регистър няма да е достъпен онлайн от 6 до 8 март

Заради планирано обновяване на информационните системи на Агенцията по вписванията през периода от 20:00 ч. на 6 март 2020 г. до полунощ на 8 март няма да има онлайн достъп до Имотния, Търговския регистър и до Регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, съобщават от институцията. Надграждането цели промяна и осъвременяване на приложния софтуер, а крайната цел е да бъде създадена изцяло нова платформата за предоставяне на електронни услуги.

КОРОНАВИРУСЪТ

Коронавирусът продължава да се разпространява извън Китай, ЕС завиши нивото на риска от вируса към "висок"

Новите случаи на коронавируса извън Китай вече са в пъти повече от тези в азиатската страна, като само днес бяха отчетени общо почти 1500 нови болни, едва около 200 от тях са в Китай. Вирусът продължава да се разпространява силно в Южна Корея, Италия и Иран, където новозаразените, регистрирани за денонощие, надхвърлят 500. Десетки нови случаи отчитат Япония, Германия, Испания, САЩ, Кувейт и др. Общо заразените по света вече са почти 90 хил.

  • Жертвите остават предимно в Китай - 42 от общо 60 за деня. Останалите са основно в Иран (общо 12, сред които и висш държавен служител), Южна Корея (5), а втора жертва на вируса има и в САЩ. Общо почти 3000 души по света досега са починали от вируса.
  • Първи случаи на заразени отчетоха Индонезия, Исландия, Португалия, Армения, Чехия и Андора. Австралия пък обяви първо предаване на вируса от човек на човек на своя територия.
  • ЕС повиши нивото на риска от коронавирус от "умерен" до "висок", а ЕК създаде "екип за реагиране на коронавирус" в опит да спре разпространението на болестта в цяла Европа. Причината е, че все повече случаи не могат да бъдат свързани с конкретна верига на предаване на вируса от Китай.
  • ОИСР предупреди, че световната икономика е изправена пред най-лошите прогнози от глобалната финансова криза насам. Според организацията светът ще отчете само 2.4% ръст тази година, докато прогнозата от ноември бе за 2.9%. Това е най-ниското ниво от 2009 насам.
  • Много авиокомпании отменят полетите си до държави, в които е разпространен вирусът. Lufthansa например няма да лети до Китай до 24 април и до Техеран до 30 април. Австрийските авиолинии намаляват с 40% полетите до Италия в идните 2 месеца, а Брюкселските авиолинии - с 30%.
  • Вирусът причинява трудности в Израел, където днес се провеждат избори. Създадени са специални избирателни секции за хората, които са под карантина. Освен чиновници в тях присъстват и фелдшери в защитната екипировка, докато хората с маски и ръкавици гласуват. В Израел има 10 случая на вируса.
  • Маратонът в Токио премина под сянката на коронавируса. Тази година до събитието бяха допуснати едва няколкостотин елитни бегачи и участници в инвалидни колички, а любители не бяха допускани като мярка срещу вируса. Снимките показват маратона от 1 март 2020 г. и от 3 март 2019 г.

Източник: Reuters

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Чака се споразумението с "Газпром" за цените на газа

Днес премиерът Бойко Борисов загатна, че на 3 март ще обяви финансова новина, свързана с Русия, като по информация на "Капитал" става дума за постигнатата договореност с руската компания "Газпром" за отстъпки от доставните цени на природния газ за България. Очакванията са да бъде обявено между 30 и 50% намаление на тарифите, при това със задна дата (август 2019 г.), след като през последните месеци руският газ е двойно и дори тройно по-скъп от този, който се търгува по европейските борси. България остана единствената страна от ЕС, която не е предоговорила условията си с руснаците, което се обяснява с липсата на твърда политическа воля по въпроса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Учени са открили извънземен протеин в метеорит

Източник: Shutterstock

Учени съобщиха, че са използвали нова технология и са открили извънземен протеин в метеорит, паднал на Земята преди 30 години, посочва Science Alert. Международен екип изследователи е подготвил доклад за находката, но той все още не е получил независима оценка. Ако резултатите на екипа бъдат потвърдени, това ще е първият идентифициран протеин, който не е възникнал на Земята. Изданието все пак посочва, че откритието не е доказателство за наличието на извънземен живот - процесите, при които може да се произведе протеин, са много.

Разпространението на коронавируса скоро може да не е единственият проблем на Европа. Турция увеличава натиска над ЕС чрез мигрантите от Сирия, като днес президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната вече няма да затваря вратите си за желаещите да стигнат до Европа. По думите му до момента стотици хиляди хора са напуснали Турция в посока Стария континент и скоро бройката им ще достигне милиони.

Мигрантският поток засега е насочен основно към Гърция, като по данни на местните власти броят на бежанците, опитващи да преминат нелегално, е към 10 хиляди. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK