Първи два случая на коронавирус в София

Европа смята ситуацията с епидемията за много сериозна и мисли общи мерки, обобщи премиерът след онлайн заседание на евролидерите

Ген. Мутафчийски обяви, че решението за допълнителни мерки в София ще бъде взето тази вечер
Ген. Мутафчийски обяви, че решението за допълнителни мерки в София ще бъде взето тази вечер    ©  Надежда Чипева
Ген. Мутафчийски обяви, че решението за допълнителни мерки в София ще бъде взето тази вечер
Ген. Мутафчийски обяви, че решението за допълнителни мерки в София ще бъде взето тази вечер    ©  Надежда Чипева

Първи два случая на коронавирус са установени в София. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след видеоконферентен разговор с останалите лидери на ЕС. Пациентите са постъпили в "Пирогов" и по думите на Борисов не са пътували в чужбина.

Става въпрос за семейство - мъж и жена, която е на 66 години. Тя е интубирана в шокова зала, т.е. е в тежко състояние. Няма данни да са пътували в чужбина, знае се, че синът им е работил на пазара в "Илиянци".

В момента в "Пирогов" е директорът на РЗИ, който трябва да препоръча мерки. Клиниката, в която са приети двамата заболели, ще бъде изолирана и дезинфекцирана. Установени са 89 контактни лица и започва процедурата по тяхното изследване и карантина. Двамата пациенти остават в болница, каза председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че мерките, взети от страните - членки в ЕС, са разнопосочни. Засега доста от страните-членки са обявили училищна ваканция за коронавирус. Щабът ще предложи нови мерки на правителството в утрешния ден. Застрашени са най-много възрастните хора и мерките ще бъдат съсредоточени върху тях.

Борисов от Европа

Мерките в Европа са закъснели, водещи западни медицински институти говорят, че 60-70% от населението ще се зарази, цитира премиерът чутото по време на онлайн заседанието на евролидерите. Цитира и президента на ЕЦБ Кристин Лагард, че икономическата криза може да е по-дълбока от предишната през 2008 г.

ЕС ще отпусне 25 млрд. евро за програми, оборудване към големите предприятия за медицинско оборудване (най-вече аспиратори). Евролидерите са против спиране на износ на медицински изделия между държавите членки, заради солидарност.

Няма мярка, която да се въвежда в момента, и ние вече да не сме я приложили, похвали се премиерът. Очакваме да въведем общи мерки за Европа, които ще бъдат изработени от европейски експерти, допълни Борисов

Той и щабът препоръчват най-уязвимите - възрастните хора, да ограничат контактите, движението и пътуванията си.