Сенки на недотам забравените предци

За общото между две умишлено неразкрити убийства, атаката срещу съда в Страсбург и плахите опити за реформа на прокуратурата

Бившият главен прокурор Никола Филчев, който остави зад гърба си стотици неразкрити поръчкови убийства, е най-яростният защитник на тезата, че проблем с прокуратурата няма
Бившият главен прокурор Никола Филчев, който остави зад гърба си стотици неразкрити поръчкови убийства, е най-яростният защитник на тезата, че проблем с прокуратурата няма    ©  Асен Тонев
Бившият главен прокурор Никола Филчев, който остави зад гърба си стотици неразкрити поръчкови убийства, е най-яростният защитник на тезата, че проблем с прокуратурата няма
Бившият главен прокурор Никола Филчев, който остави зад гърба си стотици неразкрити поръчкови убийства, е най-яростният защитник на тезата, че проблем с прокуратурата няма    ©  Асен Тонев

Неразкрити поръчкови убийства, взривове, палежи, съмнителни самоубийства на полицаи и прокурори, поръчкови разследвания, масово подслушване, подхвърляне на наркотици и оръжие.

Така България влезе в XXI век.

През следващите години съвсем малка част от тези престъпления ще бъдат разкрити.

Постепенно обаче престъпността започна да се адаптира към очакванията на ЕС - насилието по улиците намаля, поръчковите убийства и взривовете почти изчезнаха.

Едно по едно разследванията по престъпленията, водени срещу "неизвестен извършител", бяха прекратени поради изтичане на давността.

Така преди две седмици - на 26 февруари, тихомълком и след пълно бездействие на разследващи и прокуратура изтече давността на едно убийство, превърнало се в емблематично за съвременната история на държавното обвинение и символ на мандата на бившия главен прокурор Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Убийството на Надежда Георгиева заедно с това на висшия прокурор Николай Колев през 2002 г. се превърнаха в международен скандал и нагледен пример за абсолютната недосегаемост на ръководството на държавното обвинение и безотчетността на институцията.

Тези системни проблеми бяха констатирани през 2009 г. от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в решението по делото, заведено от Колев (а след смъртта му - продължено от неговите наследници), а нуждата от реформа беше впоследствие многократно посочвана и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа.

Накратко - делото "Колеви срещу България" на ЕСПЧ казва, че структурата на прокуратурата в България не позволява провеждането на обективно и независимо разследване дори и при съмнение, че главният прокурор може да е убиец.

През 2020 г. извършителите на убийствата на Колев и Георгиева са неизвестни. Същевременно системата от институции - полиция, служби, следствие и прокуратура, допуснала масовото беззаконие, в това число и граничещото с прикриване на престъпление бездействие по двете убийства, макар и лустросана успява да удържи и на малкото плахи опити за реформа.

Главният прокурор Иван Гешев подобно на своя предшественик Сотир Цацаров и подобно на самия Филчев показват несъгласие с констатациите на европейските институции. За тях препоръките за въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор и като цяло отчетност на държавното обвинение е нещо лошо - от намеса в суверенитета на България, през "фалшива новина" до "опит за връзване на ръцете" на прокуратурата.

Група съвeтс... френски учени

В седмицата, в която разследване за убийството на ямболската адвокатка окончателно приключи по давност, в помощ на критиците на практиката на съда в Страсбург дойде и един раздухан от пропутинската и антиевропейската пропаганда доклад, уличаващ част от съдиите в ЕСПЧ във връзки с Джордж Сорос.

Изследването, което е дело на Европейския център за право и правосъдие, по същество анализира публичните биографии на съдиите от Европейския съд по правата на човека и открива, че част от тях идват от правозащитни организации, които пък водят дела пред съда.

Последното действително може да е проблем, ако съдиите се явяват по казуси, по които са били преди това адвокати, каквито обаче не са констатирани.

Сдружението инициира подписка за отзоваване на съдиите. Авторът на изследването - френският професор Грегор Пупинк, даде интервю до близкия до интересите на прокуратурата и Делян Пеевски сайт "Правен свят", което беше препечатано в друга медия, близка до депутата от ДПС - "Канал 3". В част от тезии публикации се поставя акцент върху факта, че като адвокат настоящият съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев е представлявал Мария Альохина от преследваната от режима на Путин пънк група Pussy riot.

Европейският център за право и правосъдие (ECLJ) е част от мрежата на американско консервативно сдружение със сходно наименование, в което влиза също и базирана в Москва организация. Общото между тях е, че защитават правата на християните, водейки дела в защита забраната на абортите, срещу сурогатното майчинство, зачеването, еднополовите бракове и т.н. Според разследване на Le Monde от началото на месеца ECLJ е получила финансиране от американската организация-майка, която от своя страна финансира и дейността на организация на Джей Секулов, който е част от правния екип на американския президент Доналд Тръмп.

Преди да попадне в българските медии, въпросният доклад беше популяризиран от лидерката на крайнодясната френска партия Национален съюз Марин льо Пен, която през туитър призова Франция да спре да изпълнява решенията на съда в Страсбсург.

След изказването на Льо Пен, чиято партия през 2014 г. получи финансиране от руска банка, докладът беше напоително отразен в основните оръдия на пропутинската пропаганда - RT и "Спутник".

На политическо ниво в България "откритията" бяха прегърнати от правосъдния министър Данаил Кирилов, който коментира: "Дотам стигнахме, че френските колеги да ни кажат какво е положението у нас."

Въпреки че в доклада никъде не е споменато делото "Колеви срещу България", министърът на правосъдието цитиран именно това решение, коментирайки проучването: "Мен лично ме смущава, че по някои от делата, които са особено съществени за страната, имам предвид делото "Колеви срещу България", имаме участие, и то в качеството на адвокати на такива кандидати."

Седмица по-късно тезите на Кирилов бяха доразвити и от бившия главен прокурор Никола Филчев. В интервю за жълт проправителствен сайт, станал известен с организацията в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Филчев заявява: "Решението на Европейския съд страда от два порока. То е постановено от незаконен състав на съда и съдържанието на решението излиза извън юрисдикционната власт на съда."

И ако българските съдии в Страсбург Здравка Калайджиева и Йонко Грозев трудно могат да бъдат упрекнати в конфликт на интереси, то същото не може да се каже за бившия главен прокурор Филчев, особено когато става дума за коментар по разследването на убийствата на Николай Колев и Надежда Георгиева.

Делото може да слезе в архив

На 28 февруари 2000 г. тридесет и една годишната юристка от Ямбол Надежда Георгиева, е намерена посечена със сатър в апартамента си в кв. "Стрелбище". Местопрестъплението е почистено професионално от следи, които могат да насочат към извършителите, тялото на жертвата е покрито с одеяла, а до него е пусната вентилаторна печка - очевидно с цел да се затрудни установяването на часа на смъртта.

Надежда Георгиева е дошла в София около година по-рано и работи за фирмите на бившата барета Алексей Петров.

Тя се познава с прокурора от военна прокуратура Николай Колев. Едно уточнение - Колев е близък с Филчев от средата на 90-те, когато двамата са работили във Варна. Двамата поддържат близки отношения и когато започват работа в София - Филчев като съдия във Върховния съд, а Колев - като обвинител от Прокуратурата на въоръжените сили. След като Филчев е назначен за главен прокурор през 1999 г., отношенията им постепенно се влошават.

През първата година след убийството разследващите, меко казано, бездействат - извършените от тях действия се броят на пръсти и в крайна сметка следственото дело е спряно, тъй като извършителят не е открит.

След оплаквания от близките на Надежда Георгиева с разпореждане на Никола Филчев делото е иззето от столичното следствие и възложено на Спецализираната следствена служба (днес Национална следствена служба). Надзорът е поет от дясната ръка на Филчев - ръководителя на отдел "Следствен" във Върховна касационна прокуратура Цеко Йорданов. По делото започва бурна работа, която, както ще стане ясно 15 години по-късно, е била в тотално грешна посока.

След като отношенията между Филчев и Колев се влошават и така през 2001 г. военният прокурор получава обвинение за убийството на Надежда Георгиева. По делото са обвинени още ямболския бизнесмен Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитринка Калайджиева, която работи като секретарка на Надежда Георгиева. Преди да бъде задържана от разследващите, Калайджиева успява да избяга във Великобритания. В края на 2002 г. Николай Колев е застрелян до дома му и разследването спрямо него е прекратено.

След близо шест години и половина разследване през октомври 2006 г. обвинението е внесено в Софийски градски съд. То е разпределено на зам.-председателя на съда Георги Колев, който след две години процес се отвежда, след като близките на убитата адвокатка се усъмняват в неговата безпристрастност. Делото започва отново през 2008 г., но се протаква заради опитите Калайджиева да бъде екстрадирана от Великобритания, които в крайна сметка се оказват неуспешни.

През 2011 г. Кралският съд в Лондон отказва да изпълни искането на българските власти за предаването на Калайджиева, като приема, че разследването на убийството на Георгиева не е водено обективно и не е било независимо. Причините - Никола Филчев не само не е бил разпитан или разследван, въпреки че срещу него са изнасяни уличаващи твърдения, но и през цялото време е наблюдавал неформално досъдебното производство.

В края на 2012 г. Софийски градски съд оправдава напълно тримата подсъдими.

В мотивите на съда се съдържат данни за манипулиране на разследването до степен подхвърляне на доказателства. "Съдът е изключително затруднен в установяването на обстоятелствата около умъртвяването на пострадалата Георгиева и от повърхностното и неадекватно разследване, извършено от органите на досъдебното производство и от полицията в месеците след престъплението, които са най-важни за разкриване на обективната истина за случилото се", пише в мотивите на съда. В тях напоително се изброяват множеството данни, които са могли да насочат към потенциалния извършител, но въобще не са били проверени. Разследващите дори не са приложили по делото разпечатка от домашния телефон на Надежда Георгиева.

На 24 март 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправдава подсъдимите.

По време на съдебното следствие са установени множество потенциални версии. Те са тотално игнорирани от прокуратурата, следствието и МВР, за които обаче не е имало никаква пречка да продължат да работят по случая след като става ясно, че предадените на съд не са убийците на Георгиева.

Въпреки това - в продължение на пет години - до изтичане на давността на 26 февруари тази година прокуратурата не предприема абсолютно никакви действия по разследването, като следственото дело остава в съда и до ден днешен.

Главен прокурор почти през цялото това време е сегашният шеф на комисията за борба срещу корупцията Сотир Цацаров, който през годините получаваше постоянна подкрепа именно от Никола Филчев.

И още една подробност - пред ВКС по делото за убийството на Надежда Георгиева се явява прокурор Кирил Иванов, който поддържа протеста и пледира, че все пак тримата са автори на убийството. Според прокурори и съдии, с които "Капитал" разговаря, прокурор Кирил Иванов е имал възможността да инициира възобновяване на разследването след окончателната оправдателна присъда.

Важен детайл е, че през 2001 г. Кирил Иванов работи по разследването срещу прокурора Николай Колев за държане на наркотици и боеприпаси, за които има сериозни съмнения, че са му били подхвърлени. Три години по-рано като прокурор в районна прокуратура Кирил Иванов отменя ареста на брата на Филчев - Ангел Борисов, задържан по обвинение за трафик на културни ценности.

От Софийска градска прокуратура не отговориха на въпросите на "Капитал" дали и защо не е било възобновено разследването. От информационната система на институцията се вижда, че последното действие по преписката е от 2012 г., когато е бил изготвен протест срещу оправдателната присъда.

През 2018 г. Пламен Калайджиев осъжда прокуратурата за незаконното му обвинение и получава обезщетение от 30 хил. лв. В началото на тази година наследниците на Николай Колев също осъждат прокуратурата заради незаконното обвинение срещу Николай Колев за убийството на адвокатката.

И ако по делото за смъртта на Надежда Георгиева не е направен и опит за ефективно разследване след произнасянето на съда, то в другия свързан казус - за убийството на Николай Колев, поне тече формално разследване.

Да разпиташ главния прокурор

След решението на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България" през 2009 г. тогавашният главен прокурор Борис Велчев разпорежда разследването да започне отначало. Пред медиите той коментира: "Поемам отговорността за това, че сме подценявали през годините необходимостта да предприемем допълнително много по-интензивни мерки. Понякога обществените приоритети променят и нашите. Понякога обстоятелствата ни припомнят наши собствени грехове."

През 2010 г. - осем години след убийството на Колев, на разпит в Националното следствие е извикан Филчев. Пред следователя Георги Илиев той обяснява как от "градски" телефон се е обадил на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, за да разпореди да бъде направено всичко възможно, за да бъдат разкрити извършителите, защото всички щели да обвинят него.

Днес, девет години по-късно, разследването се намира в Софийска градска прокуратура.

Междувременно адвокатът на наследниците на застреляния магистрат прави искане до прокуратурата да бъде повдигнато обвинение на Филчев за това, че е подбудил неизвестен извършител да убие Николай Колев.

Според тяхната теза от множеството разпити на свидетели се изяснява мотива за убийството на Колев: "неизпълнение на указания, превишаващи професионалните правомощия на жертвата; събрани доказателства от жертвата за взет подкуп в големи размери от подбудителя , за освобождаването на Сретен Йосич и др., но също така и интензивната градация на вмешателства в правната сфера на жертвата и на членовете на семейството му в кратък период от време."

В подкрепа на последното твърдение се посочва, че от януари 2001 до декември 2002 г. "спрямо прокурор Николай Колев стартират едно след друго засилващи се по интензитет действия, целящи първоначално отстраняването му от длъжност, но окончателно отстраняването му като личност: издадена заповед за пенсиониране от заподозрения подбудител на убийството, впоследствие отменена от Върховния административен съд; внасяне на обвинителен акт срещу прокурор Николай Колев в съда за извършено убийство, по който впоследствие е оправдан; незаконен арест по обвинение за притежание на наркотици; редица други привличания в качеството на обвиняем; внасяне на обвинителен акт в съда срещу бащата на прокурор Николай Колев, по който впоследствие е оправдан; привличане като обвиняем на сина на прокурор Николай Колев; убийство на прокурор Николай Колев."

Срещу Колев е било образувано дори и разработка в контраразузнаването (така нареченото дело Комбинатор на бившата Национална служба сигурност), в което без каквито и да е било доказателства се изнасят твърдения, че бившият прокурор е бил част от група за разпространение на наркотици, в която влизат още другите подсъдими за убийството на ямболската адвокатка, но също така и дисидента Николай Колев - Босия. "Очевидната цел на това мероприятие е била да обезпечи подхвърлянето на наркотици впоследствие" коментира бивш високопоставен прокурор.

Източник на "Капитал", виждал материалите по разследването за смъртта на Колев, коментира, че те са "цяла стая". В тях се съдържат разпити на прокурори, полицаи, бизнесмени, които представляват своеобразна дисекция на държавното обвинение и всевластната роля на главния прокурор.

Въпреки привидните усилия на разследващите шансовете някой да бъде обвинен за убийството на Николай Колев са нищожни - най-вече заради тоталното бездействие по разследването в първите седем години след убийството, половината от които попадат под мандата на Филчев.

Давността за разследването на убийството на Колев изтича в края на 2022 г. и вероятно ще последва съдбата на това за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

А междувременно последователите на най-нереформираната система в държавата ще продължават да твърдят, че тези, които казват, че има проблем (например, че преднамерено не се разследват убийства), всъщност искат се изправят срещу държавността и искат да вържат ръцете на разследващите.