Коронавирусът: Строги мерки сега, или катастрофа утре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коронавирусът: Строги мерки сега, или катастрофа утре

След извънредно заседание на Министерски съвет в нощта на четвъртък срещу петък, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска от Народното събрание да гласува мярката, за да улесни работата на правителството в борбата със заразата. В петък депутатите единодушно решиха да приемат предложението на Борисов и извънредното положение влиза в сила от днес - 13 март, и ще продължи до 13 април

Коронавирусът: Строги мерки сега, или катастрофа утре

Здравната система не може да поеме шоково увеличение на болните, силните ограничителни мерки са единственият начин ние да контролираме епидемията, а не тя нас

Алексей Лазаров
13950 прочитания

След извънредно заседание на Министерски съвет в нощта на четвъртък срещу петък, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска от Народното събрание да гласува мярката, за да улесни работата на правителството в борбата със заразата. В петък депутатите единодушно решиха да приемат предложението на Борисов и извънредното положение влиза в сила от днес - 13 март, и ще продължи до 13 април

© Юлия Лазарова


Темата накратко
 • Епидемията от COVID-19 в България вече набира скорост
 • От действията на властта сега зависи дали тя ще бъде здравна криза или национална катастрофа
 • Здравната система не може да поеме шоково увеличение на болните, силните ограничителни мерки са единственият начин ние да контролираме епидемията, а не тя нас

(Това е текстът от печатното издание на "Капитал", публикуван преди правителството да предложи въвеждането на извънредно положение)

"Ако не намалим броя на заразените, никога няма да сме толкова бързи, колкото коронавируса." Думите са на Атилио Фонтана - президент на най-засегнатата в момента област в Европа - италианската провинция Ломбардия, пред La Stampa. В момента той се занимава със строежа на временна болница за 800 души в панаирната палата на Милано. Половината (!) от леглата там ще бъдат за интензивно лечение и трябва да бъдат оборудвани с апаратура за механична вентилация. Фонтана се надява от другите, все още не толкова засегнати области на Италия, да доставят 400 такива машини. Те са нужни за хората в критичната фаза на COVID-19. Ако няма машини, половината от тях няма да оцелеят. Отделно за временната болница са нужни около 100 реаниматори и близо 270 медицински сестри. Атилио Фонтана се "надява" италианското правителство да ги намери.

Ломбардия е голяма провинция с над 10 млн. население и въпреки че е една от най-богатите в Европа, с високо ниво на здравната система, коронавирусът я хвърли в истинска катастрофа (вижте повече в текста "Най-тъмният" час на Италия). Болниците са препълнени и блокирани. Освен здравната система на сериозно изпитание са подложени и други ключови части от държавата. Съдебната система в северната част работи само по спешни случаи, икономиката е парализирана, държавата за кратко изпусна контрола върху част от затворите в страната, които бяха превзети от осъдените след бунтове. Безпрецедентната криза доведе и до безпрецедентни мерки. Цяла Италия в момента е под строга карантина, но според много от хората там тя е едновременно закъсняла и недостатъчно силна.

Поуката оттам, както и от Китай, е, че само агресивните мерки за ограничаване на разпространението могат да спестят шока върху здравните системи и оттам риска да рухне цялата държава.

България засега не разбира напълно тази поука. Това е неприятна новина в навечерието на епидемия, която, ако не бъде контролирана, може да премине по-лошо, отколкото в Италия. Броят на леглата в реанимациите тук е много по-малък, мотивацията на медицинския персонал е на сравнително ниско ниво. Няколко медицински сестри от белодробната болница в София напуснаха тази седмица заради лошите условия на работа още преди да се е стигнало до същинското начало на епидемията. Има и още - справянето с последствията от заразата изисква изключително енергични и много добре координирани действия на цялата централна и местна власт. За ефективните държави това ще бъде в най-лошия случай здравна криза. За неефективните ще бъде катастрофа.

Българският кризисен щаб за коронавируса успя за кратко време да свърши сериозно количество работа, за да подготви страната за епидемията. Въпросът е дали това е достатъчно, или цялата държава трябва да превключи на кризисен режим, за да се предотврати катастрофата.

Два притеснителни факта от тази седмица говорят за това, че работата не е свършена по най-ефективния начин. Всички установени случаи в България не могат да бъдат проследени, за да се обясни произходът им. Фактът, че последните (към сряда) случаи са на хора, които бяха приети в критично състояние, означава, че болестта се разпространява напълно безконтролно в България от поне три седмици.

Държавите по света в момента са изправени пред много ясен избор - или те контролират епидемията, или тя контролира тях. Първата държава, в която избухна заразата с коронавируса, показа много добре и проблема, и решението. Китайската провинция Хубей беше практически парализирана от епидемията - така, както сега е Ломбардия в Италия. Мобилизацията на цялата китайска държава обаче успя за два месеца да се справи с кризата и сега контролира положението навсякъде. Ломбардия е на ръба на катастрофа, но с мерките от тази седмица положението може и да започне да се нормализира.

Ако България обаче изпадне в подобна ситуация, ще й бъде много по-трудно. Катастрофата в Хубей беше решена с ресурси от всички останали китайски провинции. Там бяха командировани близо 40 хиляди лекари. Съпоставено с разликата в населението на България и Хубей, това означава тук при внезапен пик на епидемия да се намерят 4 хиляди допълнителни лекари - това е практически невъзможно. Италия в момента преразпределя вътрешно ресурси от най-слабо засегнатите си провинции, но въпреки това е на ръба на възможностите. България е малка държава. Ако тук бъде допусната сериозна епидемия, тя ще се развие бързо, тежко и няма да има откъде да се получи помощ. В момента европейската система на солидарност практически не работи - всяка държава е фокусирана върху собствените си проблеми и няма капацитет да помага. България ще е сама и ще зависи изцяло от нашите усилия как ще преминем през това, което може да бъде една от най-големите кризи на повечето от сегашните поколения.

В по-неефективните държави политическата реакция на коронавируса следва една и съща последователност. Докато епидемията е далече, темата се коментира най-вече от лекарите, които в повечето случаи омаловажават проблема. Причините за това са две - от една страна, е напълно оправданото желание да не се предизвиква паника, от друга - повечето лекари преценяват риска поотделно за всеки пациент. Обективно погледнато, смъртността от COVID-19 наистина не е катастрофално висока. Рискът наистина е голям за определени групи, но реалната опасност всъщност идва от претоварването на здравната система. При недобро управление на ситуацията това може да доведе до почти пълно сриване, което от своя страна да заплаши цялата държава буквално с разпад.

Това е обаче системен риск, който лекарите, съвсем разбираемо, не могат да преценят. Преди заразата да е дошла, политиците се съветват с лекари и съответно се успокояват с това, че болестта не е страшна, че ще мине като грипна епидемия и пр. Така се пропуска изключително ценно време за подготовка. По принцип то трябва да се използва, за да се създадат механизми, които да ограничат разпространението, така че държавите да управляват, доколкото е възможно, епидемията и да гарантират оцеляването на здравните си (и всички други) системи. Когато този шанс бъде изпуснат, се стига до следващия пропуск - с ограничаването на епидемията да се заемат предимно медицински лица. Проблемът е, че на по-късен етап рискът вече далеч не е само от здравна криза, а от системна катастрофа и избягването й изисква съвместните усилия на практически всички елементи от държавното управление. Тогава трябва да се мисли как да се гарантира функционирането на критичната инфраструктура - ток, вода, комуникации, как да се осигурят доставките на храни на изолираните хора и как да се минимализират икономическите щети Накратко - за оцеляването на държавата, докато премине кризата.

Това, че трябва да се мисли за катастрофа, не означава, че тя е сигурна. Но за да не се случи, трябва да се работи изключително усилено. Положителният сценарий за България все още е възможен. И не, той не включва да бъдем чудодейно пощадени от вируса. Епидемията в Европа може да протече, както в Китай - с катастрофа само в една област (в случая Италия) и по-слабо разпространение другаде, благодарение на енергични мерки. Въпросът е какви да са те тук.

България в момента, изглежда, търси основно съвети от държави като Германия и Израел. Тяхната ситуация обаче е напълно различна. Германската здравна система е вероятно най-добрата е Европа и със сигурност с най-много легла на глава от населението. Това позволява на властите в Берлин да използват политика, която изисква налагането на по-малко ограничения, така че да се ограничат щетите върху икономиката, защото техните болници могат да поемат по-лесно шоково увеличение на заразените. Израел също залага на по-слаби ограничения, но за сметка на изключително силна изолация и проследяване на контактите на малкото заразени. Там публично се съобщава маршрутът на всеки заразен - откъде е минал и в колко часа, така че хората, били в контакт с него, да се поставят под карантина. По тази причина в Израел (на етапа) например няма нужда да се затварят училища.

България е в по-особена ситуация. Тя има слаба здравна система и вече е допуснала заразата да се разпространява безконтролно. Предимствата от по-бавното достигане на вируса не бяха използвани напълно. Заради липса на достатъчно тестове и строго спазване на консервативни препоръки за използването им болестта сега настъпва изцяло хаотично. Първоначалното недооценяване на ситуацията доведе и до неприятен дефицит на предпазни средства, който е напът да бъде преодолян.

В момента нейният единствен шанс да се избегне катастрофа е налагането на строги мерки, така че да се намали скоростта на разпространение - освен учебни заведения, могат да се затворят търговски центрове и други обществени пространства, да се ограничат пътуванията, да се изолират уязвимите хора. Икономическата цена ще е висока, но въпросът в момента е не дали това ще се наложи, а кога. Развитието в Италия и Китай показва, че подобни ограничения са единствените инструменти, които работят, и е по-добре да бъдат използвани, преди да се случи криза, отколкото след нея, защото във втория случай губиш два пъти. Само въвеждането на такива мерки обаче няма да бъде достатъчно.

То трябва да бъде съпроводено с ударна здравна реформа, която да подготви цялата система за шока, който я очаква. В Китай промяната на здравеопазването се случи за около месец и беше изключително сериозна - смени се предназначението на болници, на цялата схема за доболнична помощ, въведоха се видеопрегледи, промени се начинът за лабораторни изследвания и пр. В момента в Италия се извършва същото. По думите на един лекар от Ломбардия за две седмици те са направили пълна реформа на здравната система в областта. България все още има предимството от забавеното настъпване на епидемията. Това време може да бъде използвано за още по-сериозна подготовка за предстоящото предизвикателство. На първо място да се помисли кога да бъдат наложени тези ограничения, които ще позволят ние да контролираме епидемията, а не тя нас. И още - да се помисли как лекарите и сестрите да бъдат опазени от заразяване; откъде ще дойдат допълнителните средства за посрещане на епидемията; по какъв начин здравното министерство и здравната каса ще финансират лечението на заразените и как частните лечебни заведения да се включат в лечението. Как точно да се помогне на хората и компаниите да прескочат през кризисния период с възможно най-малко щети.

Защото положението в следващите седмици ще бъде сериозно. И действията на всички - държава, лекари, медицински сестри и отделни хора, ще направят разликата между криза и катастрофа.

Темата накратко
 • Епидемията от COVID-19 в България вече набира скорост
 • От действията на властта сега зависи дали тя ще бъде здравна криза или национална катастрофа
 • Здравната система не може да поеме шоково увеличение на болните, силните ограничителни мерки са единственият начин ние да контролираме епидемията, а не тя нас

(Това е текстът от печатното издание на "Капитал", публикуван преди правителството да предложи въвеждането на извънредно положение)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Извинения на г-н Лазаров.
  Грубостта трябва да е смъртен грях.

  Смъртен грях, обаче, трябва да е и надскачането на капацитета и непрофесионалисти като филолози, журналисти, пожарникари и пр. да чертаят императивти планове за реакции при вирусни взривове
  В т.н щаб за ограничаване... има полеви хирург, проф. миколог, филолог, милиционер. Няма вирусолог, епидемиолог, каквито е естествено да са там.

  "Битката" с короната в БГ е пълна импровизация. Видя се как реагираха медиците от II-а градска на хрумката тя да се прави инфекциозна.

  Здравтата система е на ръба. Всяко преусилие може да я срине.

  Добре е тези неща да се съобразяват, когато се пише императивно.

  По здравни проблеми от филолози.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#2] от "D-r D": "Здравтата система е на ръба. Всяко преусилие може да я срине."

  Дойде ти акъла. А какви ги пишеше тук само преди седмица: "Корона вирусът е по-безобиден от грипа"

  Интелектуалната и професионална недостатъчност сред българското медицинско съсловие е проблем за който, уви, не се говори много.

  Надявам се, като мине пушилката да се потърси отговорност от всички тези нарочени за "светила" в родната медицина, които пропиляха месец и половина да плямпат в медиите, каква невинна и лека настинка е това и как всеки българин да си стоял спокоен щото другото е ненужно паникьосване. Това е по същество повторение на престъпното безхаберие и безотговорност от 1986, когато се омаловажаваше радиационният фон от Чернобил.

  Маса хора ще си отидат заради безхаберието и цинична безотговорност на "медицински светила" в БГ.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Профанира се написаното от мен.

  Има и по-кръвожадни вируси, които вече не си спомняме. И този не заслужава такова внимание, но... млъкни сърце...
  Под " здравната система е на ръба" разбирам, че както банките не могат да изплатят кеш при паника депозитите на вложителите, така и лекарите не могат да обслужат всичките си пациенти вкупом в коридора.
  Сестемата е в дефицит, сестрите оня ден висяха на прозорците и ги обявиха за комунистки. Не си представям кой очаква сестра със 700 лв ( на месец) да обслужва чумни...
  Паниката става ежедневие.
  Кръгът на паниката се прехвърля пред ритейлите, аптеките, банкоматиге.

  Борисов III = Виденов

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Какви тестове ползват за откриване на заразата и доколко са точни? Щото оказва се, че корона-вирусите са много и си ги има постоянно - но хората стигат само до настинка. Та доколко е точен теста за откриване на КОВИД19?

 • 6
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  По добре да се измъчим 15-20 дни и да търпим несгодии, отколкото да ни налази тая напаст и краят за пенсионерите е един-фатален.

 • 7
  borodino avatar :-|
  borodino

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Докторе, ударно не те харесват нито за вируса, нито за Путин?

 • 8
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Докторе, вие коремните сте разглезени да ви харесват прескочилите трапа. В нашия занаят просто правим възприятията на пациентите си за действителността по-поносими.
  Тук, обаче, казвам нелицеприятни истини. На когото не му харесват - в аптеката. Е, не точно утре...

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "mickmick":

  Не диагностицирам онлайн и про боно, но с вас се четем от години, затова ще си позволя някои препоръки.
  1.Ако си миете ръцете, не облизвате дръжките в тролея, не държите да ви кашлят отблизо в лицето и не сте член на секта, където всичко е общо, няма смисъл да се главоблъскате профилактично за тестове, защото те нищо няма да отчетат;
  2.Прием на витамин С и Д по дозировката в листовката, за да не си разбиете други органи;
  3. Ако - не дай Боже - почувствате затруднения в дишането - в Пирогов с багажа. И списък на контактните.

 • 10
  dr.watson avatar :-|
  dr.watson

  Не е точно по темата, но защо не пуснат речта на президента на Шипка? Ще прозвучи като ирония на съдбата - толкова гордо безстрашие пред някакви вируси, а накрая извънредно положение. Да караме пак безстрашно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.