Вечерни новини: Смолян и Велико Търново с първи случаи на Covid-19, пазарите в Европа не успяват да се възстановят

Вечерни новини: Смолян и Велико Търново с първи случаи на Covid-19, пазарите в Европа не успяват да се възстановят

И още: 11 са новите случаи на болни в България, вече общо са 92, заразата в Испания и САЩ продължава да се разпростира

9330 прочитания

© Цветелина Белутова


След няколко много напрегнати и панически дни срядата сякаш донесе малко повече спокойствие. Не изцяло, защото за съжаление борсите продължават да падат въпреки икономическите мерки и тези за удържане на заразата. Последните ще дадат резултат след известно време и засега епидемиите в някои части на Европа и САЩ продължават да се развиват динамично.

ПАЗАРИТЕ И КОРОНАВИРУСЪТ

Световните борси продължават да падат въпреки икономическите мерки. Прогнози за 5% свиване на европейската икономика

Борсите по света продължават да падат, макар и с по-малки темпове, а мерките, които взимат правителствата и централните банки, очевидно не успяват да ги успокоят. А германското издание FAZ цитира неформални прогнози на президента на ЕЦБ Кристин Лагард за свиване на европейската икономика с 5%.

Към сряда в рамките на 24 часа САЩ бяха обявили спасителен план за 1.2 трлн. долара, Великобритания за 400 млрд., а Испания - 220 млрд. Инвеститорите обаче не виждат как това поне в момента ще даде стимул на бизнеса, при положение че мерките срещу епидемията се затягат - улиците на градовете в Европа и САЩ се изпразват, затварят все повече търговски обекти, заводите временно спират да работят. Преминаването на 200 хил. заразени от СОVID-19 натиска още повече цените на акциите.

Авиосекторът е най-засегнат, а акциите на производителите на самолети Boeing и Airbus се понижиха с 16 и 17% заради опасенията, че техните клиенти няма да си изпълнят договорите за поръчки. Сред най-големите губещи са и хотелските вериги. Индексите на водещите борси губят около 3-4%, което все пак е далеч от сривовете с 9-10% предходните сесии. Инвеститори и акционери вече приемат първото тримесечие за нулево за финансовите резултати.

А заради очакванията за рецесия петролът достигна най-ниското си ценово ниво от 18 години - брент се търгува за 26.5 долара за барел, което е спад със 7.5% само днес. Златото също поевтинява и вече изтри печалбите си от началото на годината - днес се търгуваше за под 1500 долара за тройунция, след което леко възстанови над тази стойност. Едната от причините за спада при него са разпродажбите заради осигуряване на кеш не само от страна на инвеститорите, но и от компании.

ЗАРАЗАТА В БЪЛГАРИЯ

По-малко нови заразени у нас в сравнение с вчера, нови случаи има в Смолян и Велико Търново

11 нови случая на заразени с коронавирус в България отчете председателят на кризисния щаб ген. Мутафчийски към 17 ч. днес. Така общо заразените стават 92. Случаи има в два нови града днес - Смолян и Велико Търново. В Смолян става дума за пациент, завърнал се от Великобритания преди 2-3 дни, каза Мутафчийски. Той е в добро състояние, а също в добро състояние е и пациентът във Велико Търново.

Парламентът прие закона за мерките по време на извънредното положение на първо четене. С него се официализират вече въведените ограничения от петък, с които се затварят детски градини, училища, университети, молове, заведения, фитнес зали и др., и дава възможност за въвеждане на допълнителни мерки. Преди окончателното му приемане, което се очаква да се случи в петък, обаче ще бъдат направени още промени, като трябва и да се отстранят недомислици и прекомерни мерки, като например санкциите за лекари при отказ да лекуват заразени от коронавирус. Още по темата тук.

Събирането на повече от двама души на обществени места вече e забраненo с допълнение към заповедта на здравния министър за мерките за ограничаване на коронавируса. Мярката бе поискана от шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски.

От снощи Банско е под пълна карантина, като се превърна в първия български град с подобна мярка. Общинският кризисен щаб на Банско обяви телефонни линии за всички, които имат нужда от социална помощ - хронично болни, лежащо болни, самотни възрастни хора, могат да се обаждат на телефони: 0896 80 51 25; 0894 35 82 50; 0899 12 37 39; 0893 63 70 10.

Медицински специалисти от Пловдив, Бургас и Плевен са предложили помощ в борбата с коронавируса, като открият лаборатории, в които да се извършват тестовете за наличието на заразата, съобщи началникът на кризисния щаб ген. Мутафчийски. По думите му обаче е нужно първо да се мине през обучение.

До края на извънредното положение в страната призоваването на граждани по преписки и досъдебни производства да се прави само по телефон или електронна поща, препоръча прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Президентът и представители на кабинета проведоха разговор, продължил час и излъчван пряко, в който обсъдиха вземаните от държавата мерки срещу коронавируса. Радев поиска да не се насаждат страх и паника, институциите да действат отговорно и без да надскачат границите на закона. Осигурени са достатъчно защитни маски и костюми, увери вицепремиерът Дончев в отговор на притесненията на президента, че медиците в страната не разполагат с необходимото оборудване. Той заяви, че ако някъде е възникнал проблем с липса на екипировка, той е бил само организационен, а не се дължи на недостиг.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ако в ситуацията с коронавируса може да се намери нещо положително, то е в започналото почистване и дезинфекция на обществени места. Снимката е от подлеза на Орлов мост в София

...И ПО СВЕТА

Над 206 хил. са вече заразените с коронавируса. Починалите от декември насам са над 8200 души, като повече от половината са извън Китай - държавата, от която тръгна заразата. За сравнение - в началото на миналия месец Китай имаше обявени почти 80 хил. случая, а тези в Европа и САЩ, както и на други континенти, се измерваха в десетки. Сега числото за Китай е 81 хил. заразени, а повечето регистрирани случаи са извън азиатския гигант.

Ситуацията в Испания продължава да се влошава, като над 13 900 са заразените и 623 починалите. Броят на болните расте с около 20% за денонощието. В Италия болните и починалите продължават да растат с темповете от предходните 4 дни и засега промяна няма. Ситуацията в Иран също не изглежда да се подобрява, а епидемията в САЩ, изглежда, влиза в остра фаза, като болните се удвоиха за два дни - основно заради разрастването на огнището в Ню Йорк.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че границата с Канада ще бъде затворена освен за важния трафик и че търговията няма да бъде засегната. Той написа това в Twitter, а по-късно вечерта се очаква да направи официално обръщение.

Първи смъртен случай от коронавируса в Турция - 89-годишен мъж, и удвояване на броя на всички заразени до 98 души при 49 вчера. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да обяви днес нови мерки за борба с вируса в страната. В Турция плъзна слух, че отново ще бъде въведено извънредно положение - деликатна тема заради събитията от опита за преврат през 2016 г. Властите обаче опровергават това.

Северна Македония обмисля драстична мярка, за да накара хората да спрат да пътуват - ако някой излезе от страната, да се подпише, че няма да се върне в следващите три месеца. Това е сред предложенията на кризисния щаб в Скопие, които правителството ще разгледа. Само от вчера по обед страната са напуснали 1300 души, написа вчера македонският външен министър Никола Димитров във Facebook.

Кипър налага от 21 март двуседмична забрана за полети от 28 страни, сред които е и България.

Всички руски училища излизат във ваканция до 12 април, след като случаите в страната превишиха 100.

След пробиви, обявени от германска компания и от САЩ, и Китай обяви, че е разработил ваксина и дава възможност за клинични тестове върху хора. Това съобщи министерството на отбраната на страната, без да уточни обаче кога ще може да започнат тестовете, които обикновено отнемат поне 6 месеца.

ДОБРИТЕ НОВИНИ

Японското противогрипно лекарство "Фавипиравир" е "очевидно ефективно" при коронавирус, твърдят китайските здравни власти. Медикаментът обаче се нуждае от правителствено одобрение, за да се използва масово за пациенти с COVID-19. Още по темата.

България няма да е сред най-засегнатите страни от Централна и Източна Европа при евентуален срив в доставките на стоки от Китай и други дестинации, както и по линия на туризма, според анализ на компанията "Кофас", тъй като България внася едва 3% от междинните продукти за производство от Китай. За сравнение - в Полша и Чехия, които са с най-висок дял по този показател, този дял е близо 9%. Повече за анализа - тук.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

За тези, които искат да прочетат нещо повече за коронавируса и ефектите от него

Доставките на храна от ресторанти по домовете са спасение за тези, които не могат или са твърде заети да готвят, а освен това са и начин да подкрепим локалния бизнес в труден момент. Те обаче също крият своите рискове, разказва "Дневник".

Всички тайно и не съвсем тайно си задаваме въпроса какъв точно е профилът на жертвите на вируса и търсим информация с надежда, че не попадаме в рискова група. Информацията обаче не е особено изобилна. Днес Bloomberg показва данни за италианско проучване за профила на починалите.

Учените от Станфорд проучват дали технологията за редактиране на гени Crispr може да се използва за борба с пандемиите. Но засега те разполагат само с едно парче от по-голям пъзел. Wired разказва как е възможно това.

След няколко много напрегнати и панически дни срядата сякаш донесе малко повече спокойствие. Не изцяло, защото за съжаление борсите продължават да падат въпреки икономическите мерки и тези за удържане на заразата. Последните ще дадат резултат след известно време и засега епидемиите в някои части на Европа и САЩ продължават да се развиват динамично.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Копирам забележително интервю на доц Мангъров във fakti.bg

  Доц. д-р Атанас Мангъров е началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Сред целия информационен поток, който ни залива по темата с коронавируса, Мангъров е сред малкото специалисти, които вдъхват спокойствие и изглеждат достатъчно компетентни по темата, отвъд паниката.

  - Доц. Мангъров, генералният директор на Световната здравна организация призова държавите да правят максимално голям брой тестове за коронавирус на населението. У нас обаче не е така. Направени са едва около 250 теста. При това те са по-скъпи и резултатите излизат по-бавно, при положение, че има опция за бързи и евтини тестове. Защо се получава така и как можем да обясним действията на държавата?  - Това, което разбираме от изявленията на Оперативния щаб е, че те считат настоящите тестове за по-точни. Другите според тях не били надеждни, въпреки че те имат европейски сертификат и тяхната чувствителност по отношение на имуноглобулините М е някъде около 88-89%, а по отношение на имуноглобулините G е 97-98%. Тяхната специфичност е 100% и за едните, и за другите. Може би ще ги въведат, но още не са ги въвели. Ако тези тестове се въведат, използваните към момента референтни тестове могат да послужат само за онези хора, които са дали положителен резултат при бързите тестове.  Със сигурност така ще се хващат много повече болни от коронавируса.  Тези тестове, които се използват в момента хващат наличието на вирус, а вирусът се отделя от хората, които са заразени някъде около 3-4 дни преди да се проявят клиничните симптоми и около 15-20 дни след началото на клиничните симптоми. Т.е. само през този времеви интервал тези тестове могат да хванат вируса. И за това, че същите тези тестове се използват за контактните на тези, които са доказани, че са били с ротавирус, при тях обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий. Накратко казано с настоящите тестове трудно ще докажете размерите на епидемията.

  Бързите тестове струват десетина лева и се правят за десет минути. Всяка болнична лаборатория и всяка клинична лаборатория на който и да е здравен център би могла да го прави.  - Да, но към момента го прави една-единствена лаборатория в София, при това частна.  - Това е въпрос, на който трябва да отговори Оперативният щаб. Оттам имат правомощията да задължат за използването на този тест, но защо не го правят не ми е ясно. Това е тест, който може да се прави от всяко ДКЦ с клинична лаборатория.  - Всичко това води до извода, че вероятно към момента заразените са доста повече от официално изнесените данни.  - Със сигурност. За да спре тази епидемия трябва някъде около 70% от населението да преболедува и едва тогава ще започне да намалява скоростта, с която се разпространява заболяването. Просто това е елементарна епидемиология. Това, което стана в Китай, стана не защото се ограждаха и т.н., а защото мнозина преболедуваха и вече няма кой да се разболява. Както бяха построили 14 болници, сега 11 ги закриха, защото няма кого да хоспитализират в тях. Вчера или онзи ден в Китай имаше едва 16 нови болни, което е пренебрежима бройка, сравнима с официално новозаболелите у нас например.  - Можем ли да заключим, че в България категорично не се тестват достатъчно хора?  - Съобщиха за направени общо 250 проби. Това е нищо. Тези проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко.  - Вашето мнение за работата на Оперативния щаб излежда не е много положително.  - Изобщо.  - Вие сте от тези, които не се притесняват да казват, че здравната система изобщо не е подготвена за това предизвикателство. Както обикновено, само на Господ ли трябва да се молим ситуацията да не се влоши и да стане например като в Италия с голям брой болни?  - Ние сме такива, каквито сме. Няма да станем по-добри или лоши за няколко дни. Това, което става в Италия е феномен. При всяка епидемия, особено тези, които се предават по въздушно-капков път и контактно-битов, както е тази, има места където има много висока заболеваемост и всичко протича много тежко. Това се дължи на комплекс от обстоятелства. Виждате, че в другите страни също има много болни, но не е както в тази част на Италия. Там са събрани хора на по-напреднала възраст, както и други фактори. Същото се получава по време на епидемията от SARS през 2003 г. в Торонто. Там протича много тежко и взима много жертви. Злощастно стечение на обстоятелствата.  - Т.е. не следва да се правят прогнози за подобно на италианското развитие в България?  - Не, изобщо не. Човек трябва да се учи от миналото. Епидемията от SARS 2003 г. в Торонто в момента се случва в Северна Италия.  - Наскоро дадохте оптимистичната прогноза, че нещата ще утихнат до юни.  - Трябва 70% от населението да преболедува. В над 80% от случаите това преболедуване ще стане безсимптомно или с минимални симптоми - хрема, кашлица, общо неразположение. Когато се натрупа достатъчно имунно население, тогава епидемията ще намалее или ще спре. Обикновено това става за около 2-3 месеца.  - Не звучи толкова страшно. В различен дух обаче са думите на официалните лица. Правилни и нужни ли са суровите мерки, които се взимат? Спазват ли се достатъчно от населението?  - Те са правилни, но са в рамките на възможното. Колкото и да се опитваме, това е инфекция, която се предава по всички възможни начини. Не можем да я ограничим в тази степен, в която ни се иска. Но тези мерки, които се взимат, ще съсипат икономиката и няма да можем да се възстановим много години напред. Много хора казват, че ще сме живи. Да, ще сме живи, но ще бъдем много гладни. А от това се умира също.  - Главният прокурор Иван Гешев днес заговори за военно положение.  - Това може да го говори човек, който не разбира от епидемиология и инфекциозни болести. Той си мисли, че тези неща имат елементарни решения. Просто да затворим всичко и нещата ще се случат. И в оградата на най-строго охраняваното поделение има дупка, през която някой ходи да си купува цигари, ако мога така образно да се изразя.  - Хората обаче са притеснени.  - Това, което трябва да се обясни е, че много хора си мислят, че като се разболеят и ще умрат. Няма да умрат. Децата не умират, хората до 40-50 г. не умират, те се разболяват. Във всяка възраст човек може да се разболее. Тези, които са изложени на опасност да загинат, са тези, които са на възраст от 60, 70 и повече години. Те трябва да се пазят. Абсолютно безсмислено е хората, които не са тежко болни, да бъдат вкарвани в болница просто защото имат доказан коронавирус. Те просто си лежат в болницата и там не се прави нищо по-различно от това, което могат да правят вкъщи. Слагате си пижамата, лежите в леглото, пиете чай, взимате аспирин и чакате да Ви мине. Ако тръгнете да умирате, тогава могат да Ви вкарат в болница.  - Смята се, че могат рязко да се влошат симптомите.  - Точно там трябва да се хвърлят усилията. Ако се случи това нещо, човек да бъде вкаран в болница. Но не да лежи във Втора градска и да се чуди защо е там, тъй като има температура и не му е добре, ами има смисъл да бъде вкаран човек, който има дихателна недостатъчност, който бере душа, така да се каже.  В болницата човек също не е изолиран и може да пренесе вируса към лекари, а те към своите семейства. Ако си стои вкъщи, заразеният ще е контактен със своето семейство, което така или иначе вече е заразено, защото този човек не е паднал отнякъде, а си е бил в тази среда.  - В крайна сметка просто един грип ли е коронавирусът?  - Това е една тежка респираторна инфекция, която в някои случаи, особено при хора на възраст, може да протече тежко, да се стигне до респираторен дистрес синдром с дихателна недостатъчност, което може да завърши летално. Към тази сутрин в света има 200 000 души с доказана коронавирусна инфекция с около 8500 смъртни случая. Тази бройка за целия свят е нищо. По-малко от 4% смъртност, която е съсредоточена сред специфични възрастови групи. Ако по-млад човек загине, той почти винаги има някакво съпътстващо, отслабило значително организма, състояние.  - Все пак има някаква логика в целия хаос?  - Да, много хора си мислят, че ако се заразят и край. Епидемиологията е наука. За да разберем сега и какво ще се случва занапред, трябва да изходим от това, което се е случвало в миналото. Нека не си мислим, че светът започва от нас.  - И е препоръчително хората да мислят. Напоследък се държим сякаш ни бомбардират и сме жертви на непозната химическа атака например.  - Да, да се съобщават новости, че са доказани случаи на еди какво си в 1 ч. през нощта е все едно, че са бомбардирали София. Тези мерки, които се вземат, са нужни при особено опасна инфекция. Ако ставаше дума за вариола, при която смъртността е 60-70%, ако ставаше дума за ебола, където смъртността също е много висока. Но при това, което имаме налице, просто ще си разсипем икономиката.  Вижте какво се случва в Обединеното кралство. Нито са затворили училищата, кината и театрите, там считат, че хората ще преболедуват болестта и тя ще спре. Вече хората, които са на смъртно легло, ще ги хоспитализират. Пак казвам, безсмислено е да се хоспитализират хора, просто да бъдат изолирани в болници. Ще се задръстят болниците с неособено тежко болни.  - Мерките тук може би изглеждат от една страна като презастраховане на политиците, а от друга страх и признание за неподготвена здравна система.  - Това презастраховане струва много скъпо. Ще задръстят болниците и ще изчерпат ресурсите, които трябва да се запазят за тези, които ще се нуждаят от интензивни грижи. В цялата страна в момента такива са двама-трима, ако не и по-малко.  Относно здравната система - настоящата ситуация е като едно земетресение. Когато стане то, се вижда кой как е строил, кой не е слагал достатъчно желязо, кой е ползвал морски пясък, въпреки че не трябва да се използва. Когато има срутени сгради, те са строени в разрез с правилата. Тук е същото.  ------------ • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Отрязало е най-важното от интервюто- за изграждането на имунитет в преболедувалите, от които 80% и не разбират, че са боледували. Именно това се прилага във Великобритания а отскоро и във Франция - хоспитализират се само тежсите случаи. Леките - у дома на чай и парацетамол.

  Копирам отрязаната част от интервюто на доц. Мангъров:

  Със сигурност така ще се хващат много повече болни от коронавируса.

  Тези тестове, които се използват в момента хващат наличието на вирус, а вирусът се отделя от хората, които са заразени някъде около 3-4 дни преди да се проявят клиничните симптоми и около 15-20 дни след началото на клиничните симптоми. Т.е. само през този времеви интервал тези тестове могат да хванат вируса. И за това, че същите тези тестове се използват за контактните на тези, които са доказани, че са били с ротавирус, при тях обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий. Накратко казано с настоящите тестове трудно ще докажете размерите на епидемията.
  Бързите тестове струват десетина лева и се правят за десет минути. Всяка болнична лаборатория и всяка клинична лаборатория на който и да е здравен център би могла да го прави.

  Да, но към момента го прави една-единствена лаборатория в София, при това частна.

  Това е въпрос, на който трябва да отговори Оперативният щаб. Оттам имат правомощията да задължат за използването на този тест, но защо не го правят не ми е ясно. Това е тест, който може да се прави от всяко ДКЦ с клинична лаборатория.

  Всичко това води до извода, че вероятно към момента заразените са доста повече от официално изнесените данни.

  Със сигурност. За да спре тази епидемия трябва някъде около 70% от населението да преболедува и едва тогава ще започне да намалява скоростта, с която се разпространява заболяването. Просто това е елементарна епидемиология. Това, което стана в Китай, стана не защото се ограждаха и т.н., а защото мнозина преболедуваха и вече няма кой да се разболява. Както бяха построили 14 болници, сега 11 ги закриха, защото няма кого да хоспитализират в тях. Вчера или онзи ден в Китай имаше едва 16 нови болни, което е пренебрежима бройка, сравнима с официално новозаболелите у нас например.

  Можем ли да заключим, че в България категорично не се тестват достатъчно хора?

  Съобщиха за направени общо 250 проби. Това е нищо. Тези проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко.

  Вашето мнение за работата на Оперативния щаб излежда не е много положително.

  Изобщо.

  Вие сте от тези, които не се притесняват да казват, че здравната система изобщо не е подготвена за това предизвикателство. Както обикновено, само на Господ ли трябва да се молим ситуацията да не се влоши и да стане например като в Италия с голям брой болни?

  Ние сме такива, каквито сме. Няма да станем по-добри или лоши за няколко дни. Това, което става в Италия е феномен. При всяка епидемия, особено тези, които се предават по въздушно-капков път и контактно-битов, както е тази, има места където има много висока заболеваемост и всичко протича много тежко. Това се дължи на комплекс от обстоятелства. Виждате, че в другите страни също има много болни, но не е както в тази част на Италия. Там са събрани хора на по-напреднала възраст, както и други фактори. Същото се получава по време на епидемията от SARS през 2003 г. в Торонто. Там протича много тежко и взима много жертви. Злощастно стечение на обстоятелствата.

  Т.е. не следва да се правят прогнози за подобно на италианското развитие в България?

  Не, изобщо не. Човек трябва да се учи от миналото. Епидемията от SARS 2003 г. в Торонто в момента се случва в Северна Италия.

  Наскоро дадохте оптимистичната прогноза, че нещата ще утихнат до юни.

  Трябва 70% от населението да преболедува. В над 80% от случаите това преболедуване ще стане безсимптомно или с минимални симптоми - хрема, кашлица, общо неразположение. Когато се натрупа достатъчно имунно население, тогава епидемията ще намалее или ще спре. Обикновено това става за около 2-3 месеца.

  Не звучи толкова страшно. В различен дух обаче са думите на официалните лица. Правилни и нужни ли са суровите мерки, които се взимат? Спазват ли се достатъчно от населението?

  Те са правилни, но са в рамките на възможното. Колкото и да се опитваме, това е инфекция, която се предава по всички възможни начини. Не можем да я ограничим в тази степен, в която ни се иска. Но тези мерки, които се взимат, ще съсипат икономиката и няма да можем да се възстановим много години напред. Много хора казват, че ще сме живи. Да, ще сме живи, но ще бъдем много гладни. А от това се умира също.

  Главният прокурор Иван Гешев днес заговори за военно положение.

  Това може да го говори човек, който не разбира от епидемиология и инфекциозни болести. Той си мисли, че тези неща имат елементарни решения. Просто да затворим всичко и нещата ще се случат. И в оградата на най-строго охраняваното поделение има дупка, през която някой ходи да си купува цигари, ако мога така образно да се изразя.

  Хората обаче са притеснени.

  Това, което трябва да се обясни е, че много хора си мислят, че като се разболеят и ще умрат. Няма да умрат. Децата не умират, хората до 40-50 г. не умират, те се разболяват. Във всяка възраст човек може да се разболее. Тези, които са изложени на опасност да загинат, са тези, които са на възраст от 60, 70 и повече години. Те трябва да се пазят. Абсолютно безсмислено е хората, които не са тежко болни, да бъдат вкарвани в болница просто защото имат доказан коронавирус. Те просто си лежат в болницата и там не се прави нищо по-различно от това, което могат да правят вкъщи. Слагате си пижамата, лежите в леглото, пиете чай, взимате аспирин и чакате да Ви мине. Ако тръгнете да умирате, тогава могат да Ви вкарат в болница.

  Смята се, че могат рязко да се влошат симптомите.

  Точно там трябва да се хвърлят усилията. Ако се случи това нещо, човек да бъде вкаран в болница. Но не да лежи във Втора градска и да се чуди защо е там, тъй като има температура и не му е добре, ами има смисъл да бъде вкаран човек, който има дихателна недостатъчност, който бере душа, така да се каже.
  В болницата човек също не е изолиран и може да пренесе вируса към лекари, а те към своите семейства. Ако си стои вкъщи, заразеният ще е контактен със своето семейство, което така или иначе вече е заразено, защото този човек не е паднал отнякъде, а си е бил в тази среда.

  В крайна сметка просто един грип ли е коронавирусът?

  Това е една тежка респираторна инфекция, която в някои случаи, особено при хора на възраст, може да протече тежко, да се стигне до респираторен дистрес синдром с дихателна недостатъчност, което може да завърши летално. Към тази сутрин в света има 200 000 души с доказана коронавирусна инфекция с около 8500 смъртни случая. Тази бройка за целия свят е нищо. По-малко от 4% смъртност, която е съсредоточена сред специфични възрастови групи. Ако по-млад човек загине, той почти винаги има някакво съпътстващо, отслабило значително организма, състояние.

  Все пак има някаква логика в целия хаос?

  Да, много хора си мислят, че ако се заразят и край. Епидемиологията е наука. За да разберем сега и какво ще се случва занапред, трябва да изходим от това, което се е случвало в миналото. Нека не си мислим, че светът започва от нас.

  И е препоръчително хората да мислят. Напоследък се държим сякаш ни бомбардират и сме жертви на непозната химическа атака например.

  Да, да се съобщават новости, че са доказани случаи на еди какво си в 1 ч. през нощта е все едно, че са бомбардирали София. Тези мерки, които се вземат, са нужни при особено опасна инфекция. Ако ставаше дума за вариола, при която смъртността е 60-70%, ако ставаше дума за ебола, където смъртността също е много висока. Но при това, което имаме налице, просто ще си разсипем икономиката.

  Вижте какво се случва в Обединеното кралство. Нито са затворили училищата, кината и театрите, там считат, че хората ще преболедуват болестта и тя ще спре. Вече хората, които са на смъртно легло, ще ги хоспитализират. Пак казвам, безсмислено е да се хоспитализират хора, просто да бъдат изолирани в болници. Ще се задръстят болниците с неособено тежко болни.

  Мерките тук може би изглеждат от една страна като презастраховане на политиците, а от друга страх и признание за неподготвена здравна система.

  Това презастраховане струва много скъпо. Ще задръстят болниците и ще изчерпат ресурсите, които трябва да се запазят за тези, които ще се нуждаят от интензивни грижи. В цялата страна в момента такива са двама-трима, ако не и по-малко.
  Относно здравната система - настоящата ситуация е като едно земетресение. Когато стане то, се вижда кой как е строил, кой не е слагал достатъчно желязо, кой е ползвал морски пясък, въпреки че не трябва да се използва. Когато има срутени сгради, те са строени в разрез с правилата. Тук е същото.

 • 3
  vonegat avatar :-|
  Vonegat

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Благодаря за интервюто!
  Ето това вече е глас на разумен и компетентен човек, вярващ в знанията си< а не бягащ в паника с писъци сякаш има нападение от извънземни

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "Vonegat":

  Трябва с каквото можем да помагаме на разума да надделее над втълпявания ни праисторически ужас.

  Тия копелдаци погубват държавата, нас и бъдещето на децата ни.
  Ако не ги спрем, ще станем част от статистиката, според която всеки Божи ден в България умират 192 души. Всеки ден!
  За десет дни от усложнения на к-вируса починаха трима, за които пропищяха ортаклъка. За останалите 1917 - нито дума...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход