Спирането на обществените поръчки не може да е за абсолютно всички

Забавянето на доставки и услуги, за които търговете са задължителни, може да се окаже фатално за някои бизнеси. Държавата трябва да ограничи своите поръчки

Има редица важни ремонти, които, ако се забавят, могат да доведат до допълнителни щети
Има редица важни ремонти, които, ако се забавят, могат да доведат до допълнителни щети
Има редица важни ремонти, които, ако се забавят, могат да доведат до допълнителни щети    ©  Анелия Николова
Има редица важни ремонти, които, ако се забавят, могат да доведат до допълнителни щети    ©  Анелия Николова

Още утре Народното събрание ще гласува Закона за извънредното положение, в който провеждането на обществени поръчки се предвижда да бъде спряно, най-малкото до 13 април. Засега е предвидено изключение да се прави само за търгове, които са свързани с неотложни мерки за живота и здравето на хората, националната сигурност и отбраната. А при неотложни обстоятелства ще могат да се обявяват и други процедури, но това ще става само след разрешение на министъра на финансите. За всички вече започнали процедури пък е предвидено сроковете да спрат да текат.

По принцип идеята на тази мярка е да се ограничат публичните разходи, тъй като в следващите месеци се очаква държавата да има нужда от свободни средства, с които да тушира ефектите от коронавируса и предизвиканата от тях икономическа криза. Средно държавата харчи около милиард на месец по договори за обществени поръчки, така че ефектът би следвало да е голям. На практика обаче няма да е точно така, тъй като много от търговете няма как да бъдат отложени. Други пък спокойно биха могли да бъдат мотивирани с "живота и здравето на хората", както се е случвало при оспорването на жалби срещу търговете за магистрали например.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар