Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 19 мар 2020, 21:07, 50624 прочитания

Вие разбрахте ли какво гласувахме?

В пълен хаос управляващите изкараха военните на улицата и получиха достъп до трафичните данни на заразените от коронавирус

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След продължило близо осем часа заседание комисията по правни въпроси прие на второ четене проекта на закона за мерките във връзка с извънредно положение.

Депутатите разгледаха 19 предложения на различни народни представители, като седем от тях бяха на депутати от ГЕРБ, сформирали се в различни конфигурации. Управляващите дори бяха внесли изцяло нов текст на проекта, гласуван в пленарната зала.Встрани от направените преди крайния срок предложения, по време на заседанието се правеха на коляно и редица други допълнения. Така управляващите дадоха правомощия на военните да проверяват самоличност, да използват белезници и оръжие и да спират автомобили. Освен това беше прието трафичните данни (информацията от клетките на мобилните оператори) да се използват за контрол над поставените под карантина граждани.

По време на заседанието се видя, че има сериозно напрежение между различни депутати от ГЕРБ, а от изказванията на депутатите се виждаше, че те най-вероятно въобще нямат идея какво точно гласуват.

Създалият се хаос дойде в повече дори и предвид кризисната обстановка и постави под съмнение капацитета на народните представители.
По-голямата част от текстовете в закона се съдържаха в преходните и заключителните разпоредби и предвиждат промени в Наказателния кодекс, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, Закона за хората с увреждания, Закона за личните документи, Закона за чужденците, Закона за защита на потребителите, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за държавния служител, Закона за народните читалища, Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии, Закона за обществените поръчки, Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подходно облагане, Закона за туризма, Закона за черноморското крайбрежие, Закона за електронните съобщения.

Окончателният проект ще бъде гласуван в петък в пленарната зала.

Изгонете журналистите

Заседанието започна в предвидения час - 13. Първата работа на народните представители беше да изгонят репортерите от заседанието. Аргументът - има онлайн излъчване, до което всеки има достъп. Малката подробност е, че софтуерът, използван от Народното събрание, далеч не е съвместим с всички информационни системи и браузъри и редица репортери се оплакваха от това, че нямат достъп до заседанието. На няколко пъти, в ключови моменти, звукът (който хваща само казаното на микрофоните) беше спиран.

Във видимо напрегнатата атмосфера се открояваше депутатът Йордан Цонев, който се появи екипиран по-добре от лекар в "Пирогов" - със защитни очила, ръкавици и маска.

Вместо да продължи гладко, още при гласуването на първите текстове стана ясно, че има проблем. Депутатите гласуваха по два проекта - един, изготвен от комисията, и друг, изготвен от т.нар. работна група.

Тя е заседавала до близо 2 часа през нощта в сряда срещу четвъртък и се е събрала в 10 сутринта в четвъртък, за да приключи работа буквално пет минути преди заседанието на правната комисия. Въпреки това били обсъдени едва 1/3 от текстовете. По време на заседанието на работната група според участници в него настанал пълен хаос - липсвали направените предложения от предходния ден, а по време на обсъждането постъпили и нови предложения на хвърчащи листи. Това създало объркване, а поради кратките срокове, в които трябва да се обсъдят и приемат предложенията, и напрежение, особено между представителите на ГЕРБ в работната група, разказаха депутати, присъствали в залата. Стигнало се дори до размяна на остри реплики между председателя на правната комисия Анна Александрова, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Възникнали и спорове по част от предложенията между представителите на управляващата партия. Странно, но, изглежда, е липсвала стиковка между депутатите от ГЕРБ, защото Менда Стоянова заедно с група депутати, от една страна, и Дариткова и група депутати, от друга, са внесли различни предложения по законопроекта, част от които се припокриват с леки нюанси. "Обстановката така се нагнети, че не можеше да се разбере кой е управляващ и кой опозиция", каза за "Капитал" депутат от работната група.


По кой доклад сме?

Това напрежение се пренесе и по време на днешното заседание: "Не мога да разбера по кой доклад сме - по основния или на работната група", коментира народен представител. Председателката на правната комисия се опита да успокои колегите си: "В процеса на работа ще се стиковаме", и прикани депутатите на гласуват с уточнението, че сътрудниците щели да "оформят текста допълнително".

Няколко минути по-късно Анна Александрова си изпусна нервите и започна да крещи: "Гледайте си доклада, внимателно." Впоследствие тя самата се обърка в доклада и така предизвика гнева на правосъдния министър Данаил Кирилов, който, без да е народен представител, направи процедурно предложение да бъде дадена почивка от един час, "за да си подредите доклада".

Тогава от залата се чуха коментари: "няма да ви стигне" и още "утре в пленарната зала ще е същото".

След почивката всичко трябваше да върви по-добре, но не би.

След нова серия от обърквания Данаил Кирилов избухна и се обърна към председателката на комисията: "Моля да повторите какво гласувахте. Дума по дума, без странични разсъждения." След като стана ясно, че има проблем с доклада, Кирилов взе думата: "Процедура, госпожо председател. Администрацията ви саботира."

"Стига мрънка, да го беше подредила", каза още Кирилов.

В залата възникна спор, който Анна Александрова не успя да усмири и призова: "Не е добре това. Лош знак е."
След кратка размяна на реплики Филип Попов от БСП поиска нова почивка.

Няма проблем да нарушим законодателството

След втората почивка, дали защото вече бяха изморени от продължаващото вече четири часа заседание, или защото нещата изглеждаха подредени, гласуването по проекта тръгна, но от коментарите на депутатите ставаше ясно, че отново не могат да се ориентират какво гласуват.

Председателят на правната комисия, очевидно травмирана от неуредиците преди това, гледаше да не изпуска положението от контрол: "Колеги, закривам дебата. Смятам, че беше достатъчно дълъг."

Някъде в този момент Филип Попов от БСП - единственият представител на опозицията, заяви, че напуска заседанието.

Малко по-късно неочакван дебат възникна при гласуването на текстовете, които предвиждат рестрикции за износа на някои лекарства. Тогава Йордан Цонев призова да бъде забранен износът на всякакви лекарства. Опонира му Даниела Дариткова, която каза, че това би противоречало на правото на Договора за функциониране на ЕС. Цонев, който след излизането на журналистите беше свалил средствата за лична защита, отговори подобаващо: "Госпожо Дариткова, да не ви притеснява, че можем да нарушим едно или друго законодателство. Всичко може, почти всичко може в ситуация на извънредно положение."

Към 18:30 депутатите започнаха да гласуват преходните и заключителните разпоредби, които всъщност са близо 2/3 от целия извънреден закон. След като гласуваха единодушно името на главата, Анна Александрова отбеляза учудена: "И аз нямам доклад нататък", след което даде поредната почивка.

След паузата адвокат Валя Гигова подсети народните представители, че от пленарната зала са обещали промяна, според която по време на извънредното положение при неизплащане на вноски по кредити длъжниците няма да търпят вредните последици като наказателни лихви или предсрочна изискуемост. "Просто вчера го обещахте, ако сте се отказали, да е ясно", каза адвокат Гигова.

Изказването ѝ предизвика суматоха, но решението дойде от Христиан Митев от НФСБ, който отнякъде прочете текст в смисъла на казаното от адвокат Гигова, а след това предложи комисията да упълномощи сътрудниците "да му намерят мястото".


Към 19:30 правосъдният министър Данаил Кирилов напусна заседанието.

В един момент, докато депутатите препускаха по промените на най-различни закони, думата взе шефът на вътрешната комисия Димитър Лазаров. С уточнението, че "вие ще му намерите мястото", той прочете предложения за промени, които дават право на военните да се включат в патрулирането, като получат полицейски правомощия - да проверяват самоличност, да спират коли, да използват помощни средства (белезници и оръжие) и да задържат лица. Освен това Лазаров предложи да бъде допълнен и Законът за електронните съобщения, като се даде възможност на полицията да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация за местоположението (данни от клетки и други трафични данни), която да помогне на полицията да установи дали поставените под карантина спазват забраната. Двете предложения бяха приети без дебат.

В самия край на заседанието депутатите трябваше да гласуват и две очевидно лобистки поправки, внесени от Анна Александрова и Красимир Ципов (ГЕРБ) - с едната се искаше спиране на сроковете по договорите за предоставяне на туристически услуги, а с другата - автоматично удължаване с една година на договорите за концесия на плажовете.

"Вие отказахте да спрете сроковете по договорите за кредит, а предлагате това", избухна адвокат Валя Гигова. И коментира: "Няма как с извънреден закон да променяте договорни срокове. Можете така да тръгнете да променяте и срокове по договори за наем." Предложенията не бяха приети.

След последното гласуване, в 20:52, Анна Александрова заяви: "С това закривам Комисията по правни въпроси." И после се поправи, че всъщност закрива заседанието.

А какво точно са гласували народните представители ще стане ясно ако не при гласуването в пленарната зала, то от Държавен вестник, където ще бъдат публикувани промените.


По темата работи и Велина Господинова
Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса

Това е една от целите на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов

24 май 2020, 1139 прочитания

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник" 2 "Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник"

Организацията смята, че запорът на активи на Иво и Галя Прокопиеви се извършва, за да се измести вниманието от скандала за търговия с влияние в хазарта

23 май 2020, 3870 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10