🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как София се подготвя за ефектите от коронавируса

Мерките, които планира Столичната община, не са достатъчни според опозицията, а трябва да се мисли и за след кризата

Столичният общински съвет няма да заседава поне до 29 март и съответно мерки няма как да бъдат одобрени
Столичният общински съвет няма да заседава поне до 29 март и съответно мерки няма как да бъдат одобрени
Столичният общински съвет няма да заседава поне до 29 март и съответно мерки няма как да бъдат одобрени    ©  Велко Ангелов
Столичният общински съвет няма да заседава поне до 29 март и съответно мерки няма как да бъдат одобрени    ©  Велко Ангелов

Първите икономически мерки на Столичния общински съвет за преодоляване на ефектите от ограниченията заради коронавируса бяха представени на 18 март - пет дни след въвеждането на извънредно положение. Съветниците от ГЕРБ предлагат да не се събира такса "тротоарно право" за неработещите заведения и освобождаване от наем за периода на извънредно положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили по това време. Предвижда се и изработване на механизъм за оценка на най-засегнатите сектори, въз основа на който да се предлагат съразмерни и адекватни решения за помощ, обяви общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

"Предстои изготвянето на още мерки, но засега чакаме приемането на закона за извънредното положение, защото сме зависими от много закони. За ограничаване на разпространението провеждаме конферентни срещи всеки ден, включително с бизнес асоциации, и после ги предлагаме на оперативния щаб", коментира той пред "Капитал". Засега обаче общинският съвет няма да се свиква до 29 март, а ако се състои онлайн, решенията няма да са законни, защото е забранено взимането им в неприсъствен формат, поясни Георгиев. А това означава, че каквито и предложения да се правят, те няма да бъдат гласувани скоро и съответно няма да влязат в сила скоро.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар