ГЕРБ и БСП убиват бизнеса - въведоха фиксирани цени на всички стоки и услуги

Ако цена на стока мръдне и със стотинка, компания може да бъде глобена с 5% от оборота за цялата минала година. Президентът е на ход

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията са вносители на представени като антиспекулативни текстове, които първоначално бяха отхвърлени, но после приети окончателно и подкрепени от ГЕРБ. Те на практика въведоха фиксирани цени на всички стоки и услуги при извънредно положение
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията са вносители на представени като антиспекулативни текстове, които първоначално бяха отхвърлени, но после приети окончателно и подкрепени от ГЕРБ. Те на практика въведоха фиксирани цени на всички стоки и услуги при извънредно положение    ©  Георги Кожухаров
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията са вносители на представени като антиспекулативни текстове, които първоначално бяха отхвърлени, но после приети окончателно и подкрепени от ГЕРБ. Те на практика въведоха фиксирани цени на всички стоки и услуги при извънредно положение
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията са вносители на представени като антиспекулативни текстове, които първоначално бяха отхвърлени, но после приети окончателно и подкрепени от ГЕРБ. Те на практика въведоха фиксирани цени на всички стоки и услуги при извънредно положение    ©  Георги Кожухаров

Най-мракобесният текст от гласувания в петък нов закон за извънредното положение може да убие с гигантска глоба всяка компания. Той гласи, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение. А глобата дори за например една поскъпнала сламка с 1 стотинка ще е 5% от оборота на цялата компания за 2019 г.

"Замръзване" и въобще регулация на цената на всяка стока и услуга не е имало дори по времето на комунизма. Сега текстът бе предложен от БСП, отхвърлен при първите обсъждания, но прегласуван по идея на ГЕРБ с обяснението, че БСП много говорили по телевизиите срещу вдигането на цените. Идеята - да се въведе ограничение на спекулата. Но приетото означава всеки да "замрази" цената, независимо от пазарните условия и причините за промяната.

Законотворците дори не разбират абсурдността на приетото - например парното и горивата би трябвало моментално да поскъпнат, за да се изравнят с цените от предходното тримесечие.

Сега на ход е президентът, който вероятно днес е получил закона и може да върне текста. Ако не, отпадането му трябва да е приоритет на управляващите през следващата седмица.

Какво казва текстът

Депутатите в петък първоначално отхвърлиха, но впоследствие одобриха окончателно предложение от БСП, което създава изцяло нова глава в Закона за защита на потребителите "Право на защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия". Чрез нея на практика се регулират всички цени на стоките и услугите не само в настоящото извънредно положение покрай кризата с коронавируса, но и за други бъдещи извънредни положения и бедствия.

Одобрените поправки, които иначе са лансирани като антиспекулативни, предвиждат по време на извънредното положение всички стопански субекти да са "длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", които са имали същите продукти през последните три месеца преди настъпването му. Въпросните средноаритметични цени ще се доказват на база записите в касовите апарати на търговците или плащанията по банков път. А в случай че някой е решил да продава стоки или услуги, които не е предлагал в предходното тримесечие, то той ще трябва да ги фиксира, като сложи 20% добавка към цената на придобиването на стоките и 20% от себестойността при услугите.

Глобата за нарушението на новото правило е изключително сурова. Тя може да бъде 5% от оборота за предходната година на фирмите и между 20 и 100 хил. лв за представляващите ги лица, както и 7% за "юридическите лица, които имат пряк или косвен контрол" върху нарушителя.

Абсурден е и начинът на приемането на текстовете. Дори в по-прогресивните среди на БСП е имало възражения срещу тях, казаха източници на "Капитал". Но явно не достатъчно силни. ГЕРБ първо ги отхвърля, но без смислени аргументи финално ги подкрепя.

Пред "Капитал" министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че е предложил прегласуване на текста, за да не бъдат обвинявани ГЕРБ в това, че подкрепят спекулата, каквито обвинения отправяха представители на социалистическата партия при обсъждането на законопроекта. Той уточни, че от БСП са имали още две далеч по-спорни предложения във връзка със спекулата, едното от които било отхвърлено, а другото прието частично. "Все пак това беше единственото предложение, което даваше някакъв обективен критерий, с който може да се съизмерят цените така, че да не растат драстично", каза той. А на въпроса дали така не отнемат възможността на фирмите, ако искат да намалят цените, отговори, че по-ниски цени не са спекула. В самия закон обаче няма записано определение на спекула, a се говори за равни спрямо средноаритметичните цени в предходните три месеца при извънредни ситуации.

Какъв е проблемът

Новото правило не отчита динамиката на ценообразуването (да не говорим за простото правило на търсене и предлагане), върху което влияят редица фактори, включително и такива, свързани с извънредното положение в много държави по света. Само преди ден например в свои предложения за хранителния сектор Българската стопанска камара казва, че тази индустрия "вече е подложена на ценови натиск както от повишаващите се цени за транспорт и логистика, но също и от увеличението в цените на основни суровини, материали и опаковки".

Нещо повече - правилото за равни цени спрямо последното тримесечие има потенциал да доведе и до обратен ефект, например при сезонни стоки като плодове и зеленчуци, които поевтиняват през пролетта с излизането на новата реколта или при горивата, чиито цени от седмици спадат на международните пазари с висока скорост.

Тук стои опасността и за разправа с подбрани фирми. Всяко дружество сезонно, заради повишени разходи или високо търсене, коригира цените на услугите и стоките си през годината. Тоест всеки ще нарушава закона и ще губи време да смята средни цени. Но реално проверки, а оттам и глоби ще се налагат на ограничен кръг, неясно как избран.

И икономическото министерство мислеше по въпроса за спекулата, но с много по-консервативни текстове, и изглежда осъзна, че засега регулация не се налага.

Политическите оправдания

Според депутати от ГЕРБ това е старо предложение на БСП, което и преди са го предлагали в Закона за потребителите. Те предположиха, че е имало договорка със социалистите "на високо ниво" този текст да бъде приет. По думите им той е "мъртъв" и няма да работи. Депутат от БСП пък обясни, че при обсъждането на текста вътре в парламентарната група на БСП част от народните представители също са изразили резерви към предложението и дори го нарече "популистко".

Според друг депутат от левицата, ако извънредното положение остане така както е прието - до 13 април, приемането на този текст не е притеснително, но ако то бъде удължено, това може да доведе до сериозни проблеми за търговците. "Ключът е във времетраенето на извънредното положение.", каза той. Депутатът от БСП Румен Гечев заяви за "Капитал", че в повечето европейски страни има въведени такива ограничения при извънредни условия. "Цялата философия на този текст е да се намали увеличението на цените", заяви Гечев, въпреки че според негови колеги, той също е имал възражения по предложението. Той уточни, че първият критерий за това дали една стока се продава на завишена цена е цената, на която даденият търговец е закупил стоката, което се доказва с фактурите. А вторият - на каква себестойност са новите доставки.

От БСП също подозират, че ГЕРБ са приели текста от PR-съображения. Основания за това им дава факта, че от партията на Борисов са предложили прегласуване на текста час и половина след като той е бил отхвърлен от депутатите в пленарната зала. Това съвпаднало с гостуването на лидера на БСП Корнелия Нинова в предаването на БНТ "Панорама", където тя за пореден път упрекна управляващите, че са отвърлили предложенията на БСП срещу спекулата и така я подкрепят.

Големите вериги: Приетите разпоредби са връщане от пазарната към централизираната икономика

Апелираме към Президента на България да наложи вето върху текста за тавана върху цените. Ако все пак законът влезе в сила, призоваваме парламента спешно да отмени въпросните текстове. Това се казва в становище на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява големите вериги в България.

От сдружението апелират към властите да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Приетите разпоредби са връщане от пазарната към централизираната икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика, казват от СМТ. Като възможни ефекти описват дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад в приходите в държавния бюджет точно, когато са най-нужни.

Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. И напомнят, че членовете му имат значителен принос за ниските цени в България. Успяват да ги поддържат и в условията на извънредно положение, въпреки натиска на все повече български производители, добавят от сдружението.
Николай Костов, съсобственик на веригата аптеки "Ремедиум":

От рафтовете ще изчезнат хиляди продукти

Приемането на средни цени за няколко месеца ще изтрие от рафтовете на аптеките хиляди продукти, коментира Николай Костов, съсобственик на веригата аптеки "Ремедиум". В неговата аптека се продават 40 хил. артикула, като само под 10 хил. от тях са лекарства с рецепта. Всички останали продукти - лекарства без рецепта, хранителни добавки, шампоани, козметика, четки и пасти за зъби, чайове, диетични храни и декоративна козметика представляват бързооборотни стоки и почти всички от тях се продават с някакъв вид промоция.

"Голяма част от продуктите бяха в промоция през месец януари, който е един от най-слабите месеци, в който клиентите нямат пари след коледното пазаруване. Да дадем пример със слънцезащитната козметика, грижа за кожата и т.н. Тогава един крем е влязъл с 20% отстъпка заради промоция, но през февруари се е върнал на реалната си цена. Средната цена от тези месеци не прави реалната цена, на която може да бъде купен в момента извън промоция. С влизането в сила на законовите текстове хиляди продукти, които се продават с промоции и подаръци за клиенти ще изчезнат, защото не могат да изпълнят условията за средна пазарна цена", коментира Костов.

Той допълва, че един от тези продукти са например защитните маски, които през януари са се продавали по 5 стотинки бройката, а сега трудно може да се намери еднократна маска на цена под 1.60 лв. В закона за извънредните мерки беше приет текст, че аптеките могат да начисляват надценка до 20% на тези дефицитни продукти, но въпреки това Костов не смята, че при перманентна липса на някои от продуктите цената ще тръгне надолу, преди пазарът да се насити със стоката.

* Допълнена в 17:10 ч.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


32 коментара
 • 1
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Идиоти, сър!

 • 2
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Минете през пазара да видите цените и тогава коментирайте: картофи 1,80, краставици 4,40, боб 5,50, домати 4-5 лв. Допреди извънреднато бяха с 30 на сто надолу.

 • Станислав

  Това е ужасна идея! Дано президентът да отмени този закон!

  С този закон ще накарат и малкото останали бизнеси да затворят, за да не бъдат глобени.

  Ако искат да фиксират цени, да го направят само за зърното и да започнат да продават от държавния резерв.

 • 4
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Ценови контрол и „временна дерогация“ на правата на хората.

  Какво може да се обърка?

  Защо ограничаването на високите цени чрез ценови контрол е опасно

  При нарушаване на веригите за доставки стоките ТРЯБВА да поскъпнат. Ако искаме да има стимул да се произвеждат сега и веднага ПО НЕЕФЕКТИВЕН И СКЪП НАЧИН със СКЪПИ СУРОВИНИ (защото доставки на евтини не са налични).

  Не може някой дребен локален неефективен производител да се конкурира с големия на тези ниски цени. Не може търговец да продава стоката си на цени от преди кризата, ако доставчикът му е повишил цените.

  Ползата от вдигането на цените е че така имат стимул дребните и неефективни локални производители да произвеждат със скъпи суровини, докато веригите за доставки не работят ефективно.

 • 5
  iqu59643441 avatar :-|
  iqu59643441

  Очертава се дефлация в глобален мащаб и цените ще тръгнат надолу. Нека сложат таван на цените щом искат, но да могат да се свалят.

 • 6
  makojacko avatar :-|
  MakoJacko

  Вместо да мислят как да задържат икономическите показатели от преди извънредното положение, те се занимават с глупости. При тази свръх конкуренция на производители, вносители, дистрибутори и търговци дори и някой който реши да се възползват от ситуацията като вдигне цените на определени продукти пазара сам ще го накаже.

 • 7
  khq1584792675643679 avatar :-|
  Nick Turpin1

  Нещо, което го няма в статията, а е много важно - какво става ако внасяш нещо и неговата доставна цена от чуждия доставчик се покачи над 20%, какво ще го продаваш на загуба или ще спреш да го внасяш?

 • Jivko Nakev

  Не зная да съществува някъде по света толкова тъп парламент! Уникална простотия, в средата на свободен европейски пазар ти да наложиш фиксирани цени, това е убийство за българската икономика! Тези производители, които не могат да продават по тези цени поради обективни причини, просто ще трябва да преустановят производството, за да не бъдат санкционирани. Никой няма да продава стоки и услуги на загуба! Колко хора ще излязат на улицита? Колко фирми ще затворят? Какъв дефицит на стоки ще се получи? Докъде ще стигне сивия сектор и спекулата?

 • 9
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Мдаааа... Да се въведе купонна система..... като през 90...!!!

  И... да се забранят големите красиви цици!... И крака в миниполи..

  А банките си цицат таксички.. Кога БНБ ще свали ОЛП? А?

  Благодарност на всички, които са на рискови места сега - от медици до техници, продавачки, шофьори и служби по сигурността.

 • 10
  rnb1477067235508614 avatar :-|
  Jivko Nakev

  Колко по-лесно и правилно беше да се направи фиксирана надценка над доставвни цени на стоките от първа необходимост, на средствтата за защита. Така както е при лекарствата!.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход