Замразяването на цените вероятно ще отпадне

Румен Радев наложи вето върху закона за извънредното положение и той вероятно ще бъде прегласуван още утре сутрин, но без нелепия текст на ГЕРБ и БСП

Преди седмица държавният глава Румен Радев се срещна с с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски
Преди седмица държавният глава Румен Радев се срещна с с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски    ©  Пресслужба на президентството
Преди седмица държавният глава Румен Радев се срещна с с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски
Преди седмица държавният глава Румен Радев се срещна с с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски    ©  Пресслужба на президентството

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за извънредното положение и вероятно още утре той ще бъде прегласуван, но без абсурдните текстове, които замразяваха увеличенията и намаленията на цените на всичко в България.

От изказването на Румен Радев в неделя стана ясно, че той е против текстовете за спекулата, за предвидените наказания за разпространение на "невярна информация" и възможността на военните да участват заедно с полицията в контрола на прилагане на мерките от извънредното положение.

Това се случва, след като бизнес организации като Асоциацията на индустриалния капитал в България и големите търговски вериги призоваха Радев да реагира. "Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение към вируса", заяви той.

Източници от ГЕРБ твърдят, че текстът за спекулата така или иначе е щял да отпадне. Ветото на президента сега ще бъде най-бързият начин това да се случи.

Връщането на закона за ново разглеждане значи и че влизането му в сила ще се забави. По неофициална информация на "Капитал" още в понеделник в 9 сутринта ще се проведе правна комисия. Очаква се със сигурност да се приеме ветото в частта за спекулата, тъй като и в ГЕРБ има опозиция срещу нея. Депутатите сега чакат да видят в писмен вид какво точно оспорва Радев, като се планира след правна комисия да го вкарат за гласуване в пленарна зала и ще го гласуват на две четения скорострелно.

Според друг източник в понеделник и вторник ще има извънредно заседание (парламентът реши на 20 март да заседава само в четвъртък и петък) на Народното събрание с единствена точка ветото, каквато е и законовата процедура.

Съвсем малко по-късно премиерът Бойко Борисов отговори с напоителна реч, от която обаче остана впечатлението, че ГЕРБ ще приеме аргументите на президента и за промените в Наказателния кодекс, свързани с разпространението на "невярна информация".

Проблемните текстове

Най-сигурният текст, който ще се измени, е този, с който ГЕРБ и БСП направиха опит да контролират ценоообразуването на стоки и услуги на свободния пазар. Самият министър на финансите Владислав Горанов се изказ твърдо против него. "Бих изразил резерви и учудване от това решение на парламента. Тази мярка ще доведе до повече дефекти, отколкото ефекти. Може би за да се запази кворумът в парламента или по друга ирационална причина колегите са подкрепили предложението на левицата. Надявам се максимално бързо това решение да се.преразгледа. подобни мерки са неработещи", каза той пред БНР.

В Закона за извънредното положение пише, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение.

"Прави се невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава", каза Радев. Той заяви още, че "от своя страна [законовите промени] не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното спад на топлоенергията и горивата". Вчера "Капитал" писа, че мерките на ГЕРБ и БСП биха довели до поскъпване на горивата въпреки срива на цената на петрола.

Освен това Радев, изглежда, оспорва и предложеното изменение в Наказателния кодекс да се наказва всеки, който предава "невярна информация за разпространението на заразителна болест". "Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция на невярна информация", изтъкна държавният глава. По думите му така алтернативните позиции ще се изгубят, а "тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие".

Доколкото стана ясно от думите на Бойко Борисов, този текст ще бъде променен.

Румен Радев се изказа и против текста, според който военните ще съдействат на МВР.

"Липсата на кадри и капацитет в здравната ни система се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза", каза Радев по време на изявлението си.