Вечерни новини: Втори член от "извънредния" закон създава опасност за фирмите; всички болници ще имат коронавирус отделение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Втори член от "извънредния" закон създава опасност за фирмите; всички болници ще имат коронавирус отделение

Вечерни новини: Втори член от "извънредния" закон създава опасност за фирмите; всички болници ще имат коронавирус отделение

И още: Испания тръгва по пътя на Италия, докато Германия отчете два поредни дни на спад на случаите

6689 прочитания

© Надежда Чипева


В първия ден от новата седмица България е едновременно под две блокади - една полицейска за ограничаване на набиращата все по-голяма сила епидемия от коронавирус и втора - метеорологична, заради внезапно завърналата се късна зима.

Лошото време, което се очертава да продължи цяла седмица, обаче си има и своята добра страна - ще прибере хората у дома.

За първи ден на входно-изходните пунктове на големите градове се извиха километрични опашки от автомобили с хора от предградията и близки населени места, които се опитваха да отидат на работа. Особено тежко бе положението между София и Перник. В следващите дни предстои да видим дали държавата ще се научи да управлява по-ефективно процеса.

Относително окуражаваща новина от днес е, че парламентът засега прие аргументите на президента Радев и премахна мракобесните разпоредби за пределните цени на стоките и за въвеждане на наказателна отговорност при разпространяване на "невярна информация". Лошата вест е, че има и други икономически бомби със закъснител: например член 6 на извънредния закон, който излага на риск всички плащания по доставени стоки и услуги за периода на извънредното положение.

Иначе днес броят на доказано заразените с новия коронавирус нарасна с 11 до 201 души. Липсата на експоненциален ръст на регистрираните случаи до момента обаче не бива да ни успокоява, тъй като страната ни все още няма капацитет за масово тестване.

НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕС

Втори член от "извънредния" закон създава голяма опасност за фирмите

В хаоса около приемането на извънредното законодателство мярка за наказателните лихви на банките е прераснала до освобождаване от лихви и други лостове за събиране на дължимото по сделки. Резултатът - под риск са всички плащания по доставени стоки и услуги за периода на извънредното положение, което може и да е месеци.

Какво казва чл. 6

"До отмяна на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки и забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договора и изземване на вещи."

Какъв е рискът

Ако извънредното положение трае примерно три месеца, едва ли има компания, която да може издържи, ако длъжниците по договорите и решат да не плащат. За дружеството обаче ще остане задължението да внесе ДДС по фактурите, върху което продължава да тече лихвата от 10% плюс ОЛП. И пак по извънредния закон е задължен да плаща заплати, осигуровки и данъци, т.е. има твърди разходи, докато приходите му остават негарантирани.

Какво да се прави

За да не настъпят масови фалити или милиардни задължения между фирмите, редакцията на чл. 6 трябва да е приоритет на законодателите още тази седмица. Според два източника на "Капитал" управляващите вече са запознати с вредата от приетия текст и планират следващата седмица да го редактират в посока само ваканция само за наказателни лихви към финансови институции, а не за дължимата лихва и главница.

КОРОНАВИРУСЪТ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Глобалната икономика вече видимо изпитва проблемите от пандемията от коронавируса. Икономическата активност по света е замряла, а прогнозите за второто тримесечие са за срив на американската икономика и частично възстановяване до края на годината. Европейската комисия вече обяви, че очаква рецесия в ЕС през тази година, а днес одобри първите държавни помощи за пет страни за справяне с кризата. Европейските пазари започнаха понеделник на червено, но в края на деня плахо се повишиха. Уолстрийт също отвори със спад с надежда Конгресът бързо да одобри икономическия пакет на администрацията на Тръмп.

Около 25 млн. души по света ще изгубят работните си места заради спирането на икономическия живот в резултат на пандемията - това е прогнозата в най-лошия сценарий на анализа на Международната организация на труда, която е част от ООН. При най-добрия вариант работата си ще изгубят "едва" 5.3 млн. души. Друг видим ефект ще бъде скок в броя на работните места на непълно работно време и по-ниски заплати.

ЕК одобри първите схеми за държавна помощ в подкрепа на икономиката - те са за Италия, Германия, Франция, Португалия и Дания. Страните ще могат да предоставят бюджетни средства на бизнеса за справяне с ефектите от коронавируса. Засега няма яснота дали българското правителство има готов механизъм, който да предложи за одобрение на ЕК.

Мрежата на националните служби за защита на конкуренцията в ЕС обяви, че позволява на доставчиците да координират разпределянето на продукти, които са оскъдни или дефицитни, без да се опасяват, че може да нарушат антимонополни права. В същото време се отправя предупреждение да не се надуват цените на тези продукти.

Германия прие пакет от стимули за над 750 млрд. евро, за да предотврати ефектите върху икономиката от коронавируса. Правителството на Меркел създава спасителен фонд, който да се използва за проблемните сектори.

Големите инвестиционни банки в САЩ прогнозират срив на БВП в страната през второто тримесечие от 14 до 31% и бързо възстановяване до края на годината. Безработицата обаче ще се увеличи рязко и ще е двуцифрена.

Европейските пазари започнаха седмицата в дълбоко червена територия и отстъпваха с 4-5%, но към обед изтриха спадовете заради надеждите, че икономическите стимули ще ограничат щетите от вируса. В късния следобед обаче борсите в Лондон, Франкфурт и Париж отново се понижиха - този път с 2-3%.

Федералният резерв на САЩ обяви, че ще изкупува облигации в неограничен размер в опит да успокои пазарите. Тази новина обаче не даде тласък на Уолстрийт и търговията започна с понижение на индексите с над 2%.

Петролът продължава спада си, като брентът се понижи с почти 4% до 25.95 долара за барел. Американският лек сорт се търгува с лек спад и цената му е малко под 22.50 долара.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ

Всяка болница вероятно ще има отделение за болни от коронавирус, стана ясно от днешното изявление на оперативния щаб за борба със заразата. Ще бъде направено предложение до министъра на здравеопазването лечебните заведения у нас, независимо дали са държавни или частни, в срок от 3 дни да обособят специални зони за болни от COVID-19, където да има и реанимационни легла. Причината за този ход е изчерпващият се капацитет на Военномедицинска академия и "Пирогов".

България е поискала 1 млн. теста за коронавирус като част от голямата обща обществена поръчка на ЕС за защитно оборудване и медицинска екипировка, стана ясно от изявление на премиера Борисов. Според него по-масовото диагностициране на българите ще започне, когато дойдат въпросните тестове от ЕС.

Фиксираните цени на стоките отпаднаха от извънредния закон след президентското вето. В подкрепа на мотивите на държавния глава Румен Радев гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а 56 се въздържаха. Отпаднаха и разпоредбите, които предвиждаха затвор за разпространяване на "невярна информация". В постния откъм икономически аргументи, но наситен с политически нападки дебат част от народните представители се извиниха за подкрепата си на предложения от БСП, но подкрепен от ГЕРБ абсурден текст.

Столичният общински съвет спира заседанията си до до 29 март заради заразен с коронавирус съветник, съобщи председателят му Елен Герджиков. Според Герджиков, ако възникне спешна нужда, председателският съвет може да събере съветниците извънредно при спазване на противоепидемичните изисквания.

ВМРО се опитва да прокара контрол над интернет. В суматохата около мерките за пресичане на епидемията депутати от ВМРО са внесли предложение за промени в Закона за радиото и телевизията, които вменяват на СЕМ контролни функции и спрямо интернет страници. Според тях медийният регулатор трябва да може "да оповестява интернет страници, чрез които се разпространява дезинформация" и да разпорежда свалянето на неверни публикации. Ако това не бъде направено, СЕМ ще може да иска от председателя на Софийския районен съд да блокира достъпа до сайта за 72 часа.

Всеки полицай ще прави мигновена справка дали сте под карантина с проста проверка по ЕГН и така ще могат да вземат съответните мерки, ако сте я нарушили, обяви днес вътрешният министър Младен Маринов. Все още не е започнало следенето на поставените под карантина по клетките на мобилните оператори.

Иначе прокуратурата разследва над 120 души за нарушаване на карантината. Най-честите нарушители са българи, които се завръщат от чужбина. Максималните санкции са до 10 хил. лв. глоба и до 5 г. затвор.

Футболното първенство може да бъде възстановено от 1 или 15 май, стана ясно след среща на Българския футболен съюз с представители на Професионалната и Аматьорската лига, както и на Асоциацията на българските футболисти. В момента всички мачове са прекратени до 13 април, до когато трае извънредното положение.

...И ПО СВЕТА

Епидемията в Испания е в експоненциална фаза и се развива като тази в Италия. Иберийската страна регистрира над 1000 нови смъртни случая в последните три дни, а общият брой заразени надхвърля 33 хил. души и расте с по 3-4 хил души на ден. Според експерти страната може да достигне пика си тази седмица. Независимо от развръзката извънредното положение се удължава с още 2 седмици до началото на април.

Италия през изминалото денонощие отчете първи спад и на новите случаи и на жертвите. Все още е рано да се каже дали това означава, че страната вече е достигнала пика на епидемията, но надеждите са в тази посока. Това не означава, че карантината ще бъде премахната. Премиерът Конте вече обяви, че тя със сигурност ще бъде удължена.

Крехки добри новини идват от Германия, където два поредни дни има спад на новите случаи. Дотук страната не допусна ескепоненциален растеж, а жертвите са едва около 110 души на фона на над 26 хил. регистрирани болни. Все пак броят на новите случаи расте динамично и вчера бяха затегнати правилата за социална изолация, като бе забранено събирането на повече от двама души. Стана ясно и че канцлерът Меркел се е самоизолирала, след като е била в контакт с носител на заразата. Как Германия постига успех в борбата с вируса четете тук.

От тази сутрин Гърция премина към почти пълна блокада в опит да овладее кризата с коронавируса. На всички граждани е забранено да напускат домовете си под заплаха от глоба от 150 евро. Изключенията са за пътуващите към работа, лекар, магазин, аптека, в помощ на близък - особено на възрастни и деца, и разходка на домашен любимец.

Първи случай на заразен бе потвърден в Сирия - става въпрос за 20-годишна жена. В последните седмици имаше непотвърдени от официалните власти съобщения за случаи на заболели в опустошената от деветгодишна война държава. Какво означава това за бежанските лагери четете тук и тук.

Нова Зеландия излиза в карантина от сряда. Засега страната е относително слабо засегната от разпространението на вируса - стотина случая и нито една жертва. Последните данни обаче са показали, че разпространението се засилва и че вече не става дума само за случаи, внесени от чужбина, изтъкна премиерът Джасинда Ардърн.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

НОВИНА БЕЗ КОРОНАВИРУС

ЕС се готви да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, съобщава Reuters, като се позовава на видяна от агенцията чернова на единодушно решение. Надеждите на двете страни бяха попарвани няколко пъти, тъй като Франция и Нидерландия бяха скептични за резултатите им, що се отнася до демокрацията и борбата с корупцията.Париж и Хага обаче са смекчили възраженията си в последните дни.

КАКВО СЛЕДИМ

Конгресът на САЩ ще обсъжда спасителния пакет от мерки

Администрацията на Тръмп прави всичко възможно Конгресът да приеме по-бързо пакета с икономически мерки за справяне с кризата. Той ще включва еднократно плащане от 3000 долара за домакинствата и ще позволи на Федералния резерв да влее до 4 трлн. долара ликвидност в подкрепа на икономиката на страната. Разговорите между републиканци и демократи започнаха в неделя и днес трябва да продължат.

И НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

За тези, които искат да прочетат нещо повече за коронавируса и ефектите от него

Известният историк, философ и писател Ювал Ноа Харари публикува тази седмица свои коментари в Time и FT, в които разсъждава какъв ще е светът след края на пандемията, има ли тежък недостиг на лидери, задава ли се свят на национал-тоталитаризъм и тотален полицейски контрол. "Дневник" събира част от разсъжденията му.

Хора от всички възрастови групи, не само възрастните, могат да прекарат COVID-19 тежко. Vox анализира данни от различни изследвания, за да резюмира какви са рисковете и пред всяка от тях.

В първия ден от новата седмица България е едновременно под две блокади - една полицейска за ограничаване на набиращата все по-голяма сила епидемия от коронавирус и втора - метеорологична, заради внезапно завърналата се късна зима.

Лошото време, което се очертава да продължи цяла седмица, обаче си има и своята добра страна - ще прибере хората у дома.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK