Законът за извънредното положение вече е обнародван
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Законът за извънредното положение вече е обнародван

Гласуването на закона протече с множество скандали

Законът за извънредното положение вече е обнародван

Какво се променя за хората и бизнеса, какви мерки взема правителството и какви са глобите

14446 прочитания

Гласуването на закона протече с множество скандали

© Георги Кожухаров


Законът за мерките и действията по време на извънредното положение вече е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Той влиза в сила със задна дата от 13 март - датата на обявяване на извънредното положение, с изключение на някои важни разпоредби, които се прилагат от деня на обнародването. След множество промени в текстовете до последния момент в петък, обявеното в неделя вето на президента Румен Радев и прегласуването на разпоредбите в понеделник, финалният вариант на закона може да бъде прочетен тук.

Законът ще е в сила до отмяната на извънредното положение, което ще стане с ново решение на парламента. Засега крайната дата е 13 април, но има голяма вероятност ще бъде удължено.

Новият нормативен акт се опитва да даде решение на разнопосочни проблеми, възникващи в периода на извънредното положение:

  • разширяване на обхвата на противоепидемичните мерки и оправомощаване на министъра на здравеопазването да налага и други временни ограничения;
  • спиране на редица процесуални и давностни срокове, удължаване на други срокове, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с изпълнение на задължения на частни лица; удължаване на срокове за ползване на права по социалното подпомагане и пенсионното законодателство;
  • спиране на публични продани, описи на имущества, налагане на запори на сметки от заплати и пенсии, както и на сметки на лечебни заведения;
  • отлагане на редица срокове, свързани с декларирани и плащане на данъчни задължения от бизнеса,
  • санкции за неизпълнение на карантинните мерки,
  • опит да се даде по-голяма гъвкавост на работодателите да организират дейността си по време на кризата, включително и при държавните служители. На работодателите се дава възможност едностранно да налагат дистанционна и надомна работа, намалено работно време и временно преустановяване на работата, вклюючително и с възможност да дават платения годишен отпуск на работници и служители. Повече по темата вижте тук;
  • както и още редица други промени, някои от които без пряка връзка с кризата.

Срещу някои от промените се чуха възражения, а два сериозни проблема в новия закон бяха отстранени още преди обнародването му - с ветото на президента. По изключение това вето на държавния глава бе изцяло прието. От закона отпадна допълнението чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс, въвеждащо ново съставомерно деяние - предаване на "невярна информация за разпространението на заразна болест", както и новите мерки в Закона за защита на потребителите, водещи до замразяване на цените "по време на извънредно положение и бедствия". Останаха обаче други спорни текстове, както и някои непълноти.

Един от най-спорните текстове е чл. 6 от закона, който казва, че "до отмяна на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки и забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договора и изземване на вещи". Накратко, това означава, че компаниите и кредиторите по най-различни сделки са лишени от най-силните лостове, за да гарантират вземанията си, в случай че длъжникът спре да плаща за предоставената стока или услуга.

Междувременно и бизнесът възрази, че промените, засягащи трудовите правоотношения няма да са ефективни с оглед поставената цел да помогнат на работодателите да запазят работниците докато трае кризата.

В позиция на БСК от днес се казва, че новоприетите текстове на чл. 120в от Кодекса на труда, "въвеждащи правен институт за преустановяване на работа на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, и текстовете, чрез които се урежда правното положение на работниците и служителите, чиято работа е преустановена, в своята цялост са прокризисни и няма да постигнат целения ефект за запазване на заетостта". Подчертава се за пореден път, че "задължението за изплащането на пълен размер на трудовите възнаграждения от работодатели с преустановена дейност, е мярка, чийто директен ефект би бил съкращаване на работници и служители".

Спиране на срокове

Законът предвижда спиране за времето на извънредното положение на всички процесуални срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на сроковете по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания, също се спират.

За времето на действие на закона се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, но тази мярка влиза в сила от днес - деня на обнародване на закона, а не от 13 март. Същото важи и за забраната за налагане на запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, както и запори върху трудови възнаграждения и пенсии, която влиза в сила от днес.

Законът удължава и срока за подаване на декларация за липса на дейност, както и на годишния финансов отчет. Агенцията по вписванията реагира още днес и публикува на сайта си специално съобщение, че:

  • срокът за подаване на нулеви декларации се удължава с три месеца, т.е. търговците могат да обявят липса на дейност за предходната година до 30 юни 2020, а не както досега - до 30 март.
  • срокът за подаване на годишни финансови отчети е удължен до 30 септември 2020 г.

От Агенцията напомнят, че и двете услуги могат да бъдат заявени по електронен път, с използване на електронен подпис.

През 2020 г. отстъпка 5 на сто се прави на лицата, предплатили до 30 юни данъка върху недвижимите имоти за цялата година или данъка върху превозните средства за цялата година, гласи друг текст от преходните разпоредби на закона.

Без обществени поръчки за медицински изделия и лекарства

Обществени поръчки няма да се провеждат за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, както и за медицински изделия и лабораторна апаратура, необходими за диагностика и лечение на заразените пациенти. А управлението на еврофондовете става по-гъвкаво, така че средства да могат да се пренасочват към дейности за ограничаване на ефектите от коронавируса.

Спекула по време на извънредно положение

В Наказателния кодекс се създава нов квалифициран състав на спекула - спекула по време на извънредно положение. Ако някой по време на извънредното положение продаде "стока на цена над определената или преди да е определена или утвърдена по установения ред или получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимото", то той може да получи наказание от една до три години затвор и глоба до 10 хил. лв. Проблемът с този текст е, че изисква наличието на нормативно установени цени.

С промените се дава правомощие на военните да участват в противоепидемичните мерки като проверяват самоличност, участва в патрулно-постова дейност, използват оръжие и помощни средства. Редът за участие на военните трябва да бъде уреден от Министерския съвет.

Допълнение в Закона за електронните съобщения дава право на МВР без съдебно разрешение да изисква от мобилните оператори информация за местонахождението (през клетките на операторите) на лица, за които има данни, че са се отклонили от карантина.

Очаквайте подробности за мерките, свързани с работодателите, както и за предвидените наказания в закона

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение вече е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Той влиза в сила със задна дата от 13 март - датата на обявяване на извънредното положение, с изключение на някои важни разпоредби, които се прилагат от деня на обнародването. След множество промени в текстовете до последния момент в петък, обявеното в неделя вето на президента Румен Радев и прегласуването на разпоредбите в понеделник, финалният вариант на закона може да бъде прочетен тук.

Законът ще е в сила до отмяната на извънредното положение, което ще стане с ново решение на парламента. Засега крайната дата е 13 април, но има голяма вероятност ще бъде удължено.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.