Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 26 мар 2020, 13:09, 9470 прочитания

Кризата в развитие: Въпроси и отговори за работодатели

Какви мерки и действия може да предприеме бизнесът в условията на извънредно положение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Документ

Актуализирано на 26 март

В условията на извънредното положение заради епидемията от коронавируса почти целият стопански живот се оказа засегнат. Дейността на хиляди фирми бе спряна със заповедта на министъра на здравеопазването, с която то беше въведено, а още много повече са косвено засегнатите, които също не могат да работят в сегашната ситуация.


Бяха предприети редица извънредни промени в законодателството, които се очакваше да бъдат в полза на бизнеса и работниците, така че да преминат по-безболезнено през кризата. Много от тях обаче се изгубиха или измениха в хаоса от предложения, законодателни инициативи, президентско вето и нови поправки. Затова "Капитал" събира на едно място най-важните въпроси за работодателите по време на кризата и ще ги актуализира при всички последващи промени.

Какви възможности дава новият закон да се преустрои режимът на работа?

Законът даде възможност на работодателите по време на извънредното положение едностранно да налагат дистанционна форма на работа - надомно или от разстояние, където е възможно. Ако дистанционната работа е невъзможна за съответната дейност, работодателят има възможност:
 1. Да предостави на работниците половината от платения им годишен отпуск и без тяхно съгласие;
 2. Да въведе за част или за целия персонал непълно работно време;
 3. Да спре дейността на цялото предприятие или на част от него, като в този случай има право да предостави целия платен годишен отпуск на съответните работници и служители без тяхно съгласие. Ако по време на извънредното положение работодателят преустанови работата, но без да предостави отпуск на работниците, той им дължи пълната заплата за този период.
Кой и как може да получи компенсация от 60% от брутните заплати на служителитеЗаконът предвижда, че засегнатите от извънредното положение работодатели от частния сектор имат право на компенсация в размер на 60% от осигурителния доход за януари 2020 г. на засегнатите лица в продължение на максимум три месеца. Срещу това работодателят се задължава за това време да изплаща на работниците си разликата от 40% до пълната брутна заплата. Последният към момента на писане на този текст вариант (25 март) на постановлението на Министерския съвет предвижда към първоначално обявените сектори, които могат да се възползват от схемата - търговци на дребно в молове (без лекарства, хранителни стоки, напитки и цигари); различни видове пътнически транспорт; хотели и други места за настаняване; туроператори, ресторанти, кафенета и заведения за бързо обслужване; кина, театри и др.; фитнеси и др., да бъдат добавени и строителството, преработващата промишленост с някои изключения, като например тютюнева и фармацевтична промишленост, производство на кокс и рафинирани нефтопродукти, химични продукти, компютърна и оптична техника.

Също така отпада изискването работата на предприятието да е преустановена по нареждане на държавата, както и поне половината от работниците и служителите, чиято дейност е преустановена в рамките на предприятието, да са ангажирани в такива сектори.Според проекта за компенсации ще могат да кандидатстват:
 • работодатели, които заради извънредното положение са спрели работата на предприятието, на част от него или на отделни работници или служители, но не са уволнили хората
 • нямат задължения към държавата или общината за данъци и осигурителни вноски, както и лихви по тях
 • не са обявени в несъстоятелност или не са в производство по несъстоятелност или ликвидация
 • не получават финансиране от публични средства за заетостта на същите работници и служители, чиято дейност е спряна
 • запазват на работа хората, за които са получили компенсация, за срока на изплащането й, като в този период не уволняват работници и служители поради: закриване на предприятието или на част от него, съкращаване на щата, намаляване обема на работа и спиране на работа за повече от 15 дни
 • през последните шест месеца нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушение на трудовото договаряне, задължението за уведомяване на НОИ и други подобни.
Кандидатстването ще става със заявление по образец пред съответното бюро по труда.

Могат ли да се освободят служители без предизвестие и какви обезщетения се дължат от работодателя в случая

Кодексът на труда по принцип предвижда предизвестие при уволненията по инициатива на работодателя с изключение на някои хипотези, когато работодателят прекратява договора поради виновно поведение на работника. Релевантните основания при намаляване на обема на работата са посочени в чл. 328, ал. 1, т. 1-4 от Кодекса на труда - при закриване на предприятието или на част от него, съкращаване на щата, намаляване на обема на работата; спиране на работа за повече от 15 работни дни, коментират за "Капитал" от адвокатско дружество "Цветкова & партньори". Преценката кое основание да се използва работодателят прави според конкретната ситуация.
 • Закриване на предприятието има, когато е налице пълно преустановяване на производствената и служебната дейност, за което трябва да има взето валидно решение от съответния компетентен орган при спазване на съответната процедура. Това решение трябва да посочва дата, от която предприятието ще се счита за закрито. Именно тази дата се явява и дата на прекратяване на трудовите правоотношения.
 • Закриване на част от предприятието - когато става въпрос за обособена част в структурата на дейността.
 • Съкращение на щата - премахват се отделни щатни бройки от едно или различни структурни звена на предприятието. Работодателят има право да направи подбор и да уволни работници, чиито щатове не се съкращават, за сметка на други, по-квалифицирани.
 • Намаляване обема на работата - общо намаляване на производствената програма, спад в стокооборота с относително траен характер, а не в резултат примерно на няколкодневен недостиг на суровини. Тук работодателят също има право на подбор.
 • Спиране на работа за повече от 15 работни дни - има реално спрян трудов процес за 15 дни, по време на който работникът е бил на работа и не е вършил работата си, независимо дали става въпрос за отделно звено или за отделни работници. Работодателят няма право на подбор, на това основание може да бъде уволнен само работник, който реално е бил в престой.

При всички тези случаи на уволнение работодателят дължи предизвестие и ако не го спази, съответно дължи обезщетение за неспазено предизвестие. То е в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - ако трудовият договор е безсрочен, а ако става въпрос за срочен договор - обезщетява се целият срок до края на договора, но не повече от три месеца. Минималният срок на предизвестието при безсрочен договор по закон е 1 месец, но може да се уговаря и по-голям размер.

На второ място, при тези основания за уволнение се дължи и обезщетение за оставане без работа, ако в първия месец след уволнението работникът/служителят не си е намерил работа - в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. Ако в този срок той си е намерил работа с по-ниска заплата, обезщетението е в размер на разликата за същия срок.

При всички случаи на прекратяване на трудовия договор независимо от основанието се дължи и обезщетение за неползвания платен годишен отпуск, ако има такъв.

Различна ли е процедурата при масово уволнение?

Процедурата при масово уволнение включва задължение на работодателя да информира предварително синдикалните организации на работниците и служителите и да проведе консултации с тях не по-късно от 45 дни по-рано, както и да сигнализира агенцията по заетостта за подготвяно такова уволнение не по-рано от 30 дни. Неспазването на това изискване обаче не прави уволнението незаконно само на това основание, стига да са спазени другите законови изисквания за съответното прекратяване на договора, коментира за "Капитал" адвокат Енчо Динев от адвокатско дружество "Точева & Мандаджиева". То обаче води до имуществени санкции - глобата за работодателя е от 1500 до 5000 лв., а за виновното длъжностно лице - от 250 до 1000 лв., за всяко отделно нарушение.

Критерият за масово уволнение е различен според списъчния състав на предприятието. Така например, когато за един месец в едно предприятие с персонал между 20 и 100 души бъдат уволнени минимум 10 души - по причини, несвързани с конкретния работник или служител - това се счита за масово уволнение. Когато заетите са между 100 и 300 души, за масово се счита уволнението на не по-малко от 10% от тях, а в предприятия с 300 и повече работници и служители - най-малко 30 души уволнени.

Новите срокове за декларации и данъци

Годишното счетоводно приключване на фирмите, както и подаването на годишни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане вече може да стане до 30 юни. Това означава, че и срокът за плащане на данък печалба за 2019 г. компаниите става 30 юни вместо досегашния 31 март. Срокът за подаване на годишна данъчна декларация от еднолични търговци и земеделски производители също става 30 юни. Отстъпката ще може да се ползва до 31 май.

До 15 април т.г. задължените да правят авансови вноски за корпоративен данък дружества могат да подадат декларация, в която сами да определят каква печалба за данъчни цели очакват през 2020 г. На тази база те ще определят и какви авансови вноски дължат за първите две тримесечия на годината. Те могат да посочат и нула, ако очакват загуба. Ако годината все пак се окаже силна, през декември компаниите могат да довнесат авансов данък и да не дължат лихви.

Фирмите, които вече са подали декларации за авансовия данък за 2020 г., без да са имали предвид извънредното положение, сега имат възможност да ги коригират.

Годишни финансови отчети могат да бъдат подадени в Агенция по вписванията до 30 септември 2020 година.

Кога има непреодолима сила

Търговският закон определя като непреодолима сила (форсмажор) "непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора".

Именно такова е въведеното със закон извънредно положение до 1 април и съответно фирмите ще могат да се позовават на него. Конкретно - непреодолима сила може да е налице при договор за доставка на хранителни продукти за заведение, тъй като ресторантът не може да работи или пък доставчикът не може да внесе стоката, защото границите са затворени. При договори за наем казусът е по-сложен, тъй като е важно какво са се уговорили страните - например дали недвижим имот ще се използва специално за ресторант, или може да се използва и за друго.

При непреодолима сила договорът се запазва, но длъжникът не дължи изпълнение на задълженията си и не отговаря за вредите поради неизпълнението им.

Непреодолимата сила ще важи за периода, в който важи извънредното положение. В същото време, ако този период е толкова дълъг за някоя от страните, че тя да няма интерес от това договорът да бъде изпълнен, тя може едностранно да го прекрати.

На кой не може да се окаже отпуск

По време на извънредното положение работодателят е длъжен да разреши ползването на платен или неплатен отпуск, когато те му бъдат поискани от:
 • бременна работничка или служителка или такава в напреднал етап на лечение инвитро;
 • майка или осиновителка на дете до 12 години или на дете с увреждания, независимо от възрастта;
 • работник или служител, който е самотен баща на дете до 12 години или на дете с увреждане, независимо от възрастта;
 • непълнолетен работник или такъв с трайно увреждане 50% и над 50 на сто;
 • трудоустроен или боледуващ от болест, която му дава закрила срещу уволнение.
Докато работата в предприятието е спряна, служителите имат право на брутното си трудово възнаграждение.
Кое е по-добре за работодателя - да съкрати работника или да получава помощ от държавата?

Отговорът на този въпрос зависи от преценката на няколко фактора:
 • Бързината, с която се очаква конкретното предприятие да се възстанови след кризата и ще има нужда от връщане на персонала. Това е твърде различно за различните видове стопанска дейност. От туристическия бизнес например заявиха, че за разлика от други стопански дейности, които могат веднага да заработят с пълен капацитет след края на извънредното положение, при тях възстановяването ще е много бавно дори и без други сътресения.
 • Зависимостта на производството от персоналната квалификация на наетите работници и необходимостта те да бъдат запазени и след края на извънредното положение.
 • Финансовия ресурс на работодателя - дали той е в състояние да изпълни ангажимента да изплаща на персонала, чиято дейност е спряна. Това означава, че за периода, в който получава компенсации, той трябва да е в състояние да изплаща на работниците си 40% от брутната заплата плюс осигуровките върху цялата сума на възнагражденията.

Какви ограничения за пътуване има?

Със заповед на министърът на здравеопазването от 26 март преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове се облекчава. Въпреки това в зависимост от причината за пътуване се изискват различни документи.При пътуване по работа е нужна служебна бележка от работодателя или документ, като например служебна карта, пропуск и др. Ако пътуването е по здравословни причини трябва медицински документ. При всички случаи е необходима и декларация по образец на МВР, в която се посочва причината за пътуването.
Последният документ се взима от полицаите при всяко преминаване на КПП, което означава, че трябва предварително да се пресметне през колко пункт ще се мине на отиване и връщане, за да се подготви и съответният брой декларации.
Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО 2 Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО

И още: България все пак ще започне да тества малко повече за COVID-19, заразените с коронавирус у нас вече са 346, еврогрупата се среща за още мерки

29 мар 2020, 1954 прочитания

Как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще "изяде" 100 млн. лв. от по-евтиния газ 13 Как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще "изяде" 100 млн. лв. от по-евтиния газ

Цената на тока няма да бъде намалена, за да може централата да получи въпросните средства

29 мар 2020, 6199 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
"Забраненият" бизнес с организирането на събития е извън схемата за компенсации

Един от най-засегнатите сектори засега не е включен в проекта на правителственото постановление за компенсиране на работодатели

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10